Adobe MAX: desítky novinek, hrozba pro Google

Tento týden patřil italský Milán programátorům, Adobe zde totiž předvedl své novinky včetně technologické ukázky Infinite Images, která přímo konkuruje Google Street View.
Kapitoly článku

Kde jsou ty doby, kdy byl Adobe synonymem pro „digitální papír“ PDF, PostScript a průkopnický Photoshop, který před lety definoval standard uživatelského rozhraní, které dnes kopírují prakticky všichni od Corelu až po otevřený Paint.NET. Ostatně svou cestou dnes jde už skutečně snad jen ten mnohými zatracovaný GIMP.

Tak šel čas s Adobe Systems

Adobe je dnes všudypřítomný a neobejde se bez něj ani redakce časopisu Computer – naše grafičky „nalévají“ každý den stránku po stránce v InDesignu a video na Živě.cz se zase neobejde bez Tomáše Holčíka a jeho střižny Premiere.

Přesto všechno ale byl Adobe až do roku 2005 jiný. Tehdy však pohltil Macromedii, autora Flash Playeru, a portfolio jeho služeb a aplikací se dramaticky rozšířilo. Adobe odvážným krokem vstoupil do světa webových interaktivních aplikací a ovládl drtivou většinu počítačů připojených k internetu.

Ostatně za vše mluví čísla, o kterých by se Johnu Warnockovi a Chucku Geschkeovi koncem 70. let minulého století ani nezdálo. Tito pánové tehdy pracovali ve výzkumných laboratořích Xerox a v roce 1982 založili Adobe. Společnost dodnes sídlí v kalifornském San Jose, více než polovinu zisku ale tvoří trh mimo USA.

Photoshop dnes používá více než devadesát procent grafiků po celém světě a Flash Player je na tom ještě mnohem lépe, najdete ho totiž na bezmála 98 procentech počítačů připojených k internetu.A výsledek? Za fiskální rok 2007 ohlásil Adobe zisk ve výši 3,1 miliard amerických dolarů.

Letos Adobe na trh uvedl nový Acrobat, platformu AIR, k dispozici je testovací verze Flash Player 10, na podzim se na pulty konečně dostal kreativní balík CS4 včetně nového Photoshopu a nebýt ekonomické krize, pravděpodobně by si v San Jose ještě teď mnuli ruce z dobře odvedené práce.

Adobe MAX 2008

Vývoj ceny akcií prakticky po celý rok kopíroval trend v celém technologickém sektoru, ve kterém byste skutečně jen velmi těžce hledali výjimku. Černé chmury a vrásky na čele ekonomických stratégů však před několika málo dny zastínila již tradiční putovní konference MAX. V druhé polovině listopadu navštívila USA, začátek prosince ale už patřil italskému Milánu, do kterého se sjeli designéři a programátoři z celé Evropy a za redakci Živě.cz i já.

max_entry.png  adobe_max_auditorium_1.png
Vstup na MAX a hlavní sál krátce před začátkem úvodní keynote Marka Anderse, Adobe architekta

MAX je v současné době největším setkáním vývojářů a kreativců, kteří dali přednost Adobe technologiím. Mimo úvodní keynote a závěrečné a populární představení „Sneak Peaks“ – tedy jakýsi náhled pod pokličku, co se zrovna v Adobe vaří a co se do běžného provozu možná nikdy nedostane, je MAX především o několika desítkách přednášek a cvičeních. Během pouhých tří dnů se zde stoprocentně dozvíte více než v průběhu několika odborných semestrů, „učit“ vás totiž budou skutečné kapacity v oboru včetně Marka Anderse, jednoho z předních architektů Adobe, který ostatně vedl i zahájení celé konference.

HD video a datový tok 1 Mbps? Fabio poradí

Vedle špičkové odbornosti poznáte ještě jednu věc – MAX je o kompromisu, v jeden okamžik totiž probíhá třeba i deset zajímavých seminářů a vy si musíte vybrat jen jeden z nich. A takovým seminářem byl třeba výstup Fabia Sonnatiho, který se pokusil během šedesáti minut vyjmenovat skutečné „hardcore“ tipy pro co možná nejlepší kompresi videa pro Flash. Návštěvníci se nejprve dozvěděli, že YouTube pro dávkovou kompresi tisíců paralelně nahrávaných videí používá Flash Media Server, který v nové verzi 3.5 podporuje Dynamic Bitrate Switching, video se tedy přehraje v ideálním datovém toku podle vašeho připojení, aniž byste museli ručně vybírat, jestli chcete přehrávat video malé nebo velké, a nakonec Fabio uhranul celý sál, připravil si totiž několik videoukázek s vysokým i standardním rozlišením.

fabio_0.png  fabio1.png  sd_video.png
Jakým kodekům vlastně Flash Player rozumí, proč H.264 není vždy nejlepším řešením a ukázka videa s bitratem 400 kb/s

Videa ze seriálu Lost, poslední „bondovky“ a BBC HD vypadala skvěle, sálem to ale zašumělo, když nám Fabio řekl, že prezentované HD video na projektoru má datový tok pouhý 1 Mb/s a SD video dokonce pouhých 400 kb/s. Přesto bylo video ostré jako břitva, pěkně prokreslené a bez artefaktů digitalizace. Jen připomenu, že jsme se na něj dívali na projekčním plátně, čili bylo ještě interpolované. Všichni samozřejmě chtěli vědět, jaký to zázračný kodek Fabio použil, bohužel ale přišlo zklamání, jednalo se totiž o notně upravený FFmpeg a více nám toho Fabio už raději neprozradil.

Flash Player 10 + Flex 4 = zabiják Silverlightu

Na MAX konferenci Adobe prezentoval prakticky všechny své produkty od ryze korporátních řešení LifeCycle až po platformu Flex, která před lety otevřela Flash i skutečným programátorům a dala prostor vývoji flashových aplikací na úkor interaktivních bannerů a reklam, pro které byl Flash dlouhá léta asi nejpatřičnějším synonymem.

Dnes se tedy Flash rozdělil jak na kreativní práci ve stejnojmenném editoru Flash CS4, tak na vývoj komplexních webových a desktopových AIR aplikací ve Flex Builderu, který bude blízký každému, kdo kdy pracoval ve vývojovém prostředí Eclipse. Pokud je vám Eclipse i Flex naprosto cizí, nezoufejte, po Novém roce si napíšeme nějakou tu pěknou flashovou (resp. flexovou) aplikaci v našem seriálu „Staňte se programátorem“.

surface.png  obed.png  cviceni.png
Střípky z Adobe MAX 2008 Milano

Adobe příští rok uvolní čtvrtou generaci Flex Builderu, my už ale máme k dispozici testovací verzi, takže se v některém z příštích článků podíváme i na to, jestli má smysl psát webové interaktivní aplikace pro nový Silverlight, nebo ověřený Flash ve verzi 10.

Programátorovo Déjà vu

Flex společně s Flash Playerem připomíná konkurenční a nepoměrně mladší Silverlight od Microsoftu a tuto podobnost dokresluje ještě jeden program, který je v současné době pouze ve fázi „preview“ pro Mac OS X – ano, jedná se o Flash Catalyst (původně projekt Thermo) a velmi jednoduše řečeno je to skoro to samé co Microsoft Expression Blend, tedy návrhové prostředí pro tvorbu uživatelského rozhraní RIA aplikací. Fuj! To je ale škaredá definice. Tak ještě stručněji. Chcete vytvořit flashovou aplikaci s pěkným posuvníkem (scrollbarem). Posuvník si nakreslíte třeba v Illustratoru nebo Fireworksu jako běžnou vektorovu grafiku, kterou doslova přes schránku vložíte do Flash Catalystu a v něm určíte, že tato část obrázku bude posuvník a tato část zase pozadí a máte hotový nový ovládací prvek! Ten už stačí použít ve Flex Builderu a nová aplikace je hotová. Postup v Expression Blendu a Visual Studiu je naprosto analogický, jediným rozdílem je tedy pouze skutečnost, že, ruku na srdce, Illustrator a Photoshop je (zatím) o několik generací výše než Expression od Microsoftu. Obě řešení ke všemu používají strukturovaný jazyk XML. Microsoft mu říká XAML, Adobe pro změnu MXML (FXG).

Za půl roku bude Flash Catalyst k dispozici i pro Windows a jako nová aplikace bude integrovaný i do Creative Suite 5 (CS5).

Flash 10 umí 3D a Pixel Bender filtry

A co ještě bylo na MAXu? Mnoho, přemnoho novinek, které ocení zejména programátoři. Flash 10 umí renderovat 3D grafiku (Silverlight se podpory 3D dočká snad příští rok?), od verze 9 podporuje videokodek H.264, který si rozumí až se čtyřmi jádry (na jednojádrovém procesoru ale může způsobit z hlediska výkonu pěknou paseku), podporuje kontejner MP4, podporuje Pixel Bender, což je novinka z CS4 pro tvorbu hardwarově akcelerovaných obrazových i nejrůznějších morph/motion efektů, takže ve Flash Playeru 10 můžete bez problému vytvořit i efekt vlnící se vlajky v proudu vzduchu s prakticky dokonalou fyzikou a ke všemu na ni promítat v reálném čase video jako texturu (při této prezentaci se sálem nesl dlouhý potlesk).

Flash Player 10 by měl také perfektně rozumět textu, ať už to bude angličtina, hebrejština nebo čínština, a inženýři zapracovali také na práci se zvukem, takže budete moci bez problému v reálném čase používat nejrůznější filtry a mít nad nimi kontrolu.

Adobe AIR pro spouštění webových aplikací na desktopu, tedy v samostatném okně namísto prohlížeče, bude za pár týdnu k dispozici pro Linux, a ačkoliv o něm mnozí pochybují, opět za vše mluví čísla – instalátor běhového prostředí AIR byl jen ze serveru Adobu stažen více než 100 000 000krát.

Vize? Stejné jako u Googlu nebo Microsoftu

Adobe také představil své rámcové vize pro příští roky. Až podezřele se podobají Googlu a Microsoftu – jak vidno, všichni dnes plují na stejné vlně moderního cloud-computingu, social-computingu a zobrazování obsahu kdekoliv a kdykoliv. Flash Player byl často kritizován, že není plně kompatibilní napříč platformami, na Linuxu tedy nefunguje tak spolehlivě jako na Windows nebo Mac OS a naopak. I to by mělo ale zmizet, Adobe postupně plánuje částečné sloučení mobilního a desktopového Flash Playeru a o to aby se flashový obsah dostal na monitor počítače, displej mobilního telefonu a televizní obrazovku se zase postará projekt Open Screen Project.

Flash je dnes k dispozici jak pro desktopy, tak pro některá kapesní zařízení, Windows Mobile, Symbian a na MAX jsme se dočkali i živé ukázky Flashe na G1 telefonu s Google Androidem. Ve všech případech bez problému telefon přehrál streamované video z Youtube nebo jiných serverů, jen G1 si neporadila se zvukem – snad to byl jen chybně zapojený kabel. A iPhone? Ten se zatím musí obejít bez Flash Playeru, rok 2009 ale možná přinese překvapení.

A na univerzalitu, všudypřítomnost a mobilní technologie sází právě i Microsoft a Google. Zatímco veleobr z Redmondu snad bude propagovat .NET platformu a Sliverlight, Google prakticky od počátku všechno vsadil na AJAX a vypomohl si i vlastním prohlížečem Chrome, jehož doménou je v současné době nejrychlejší interpret JavaScriptu – systém V8. Přinejmenším tedy do té doby, než se objeví finální verze Firefoxu 3.1, která by měla současný Chrome hravě strčit do kapsy.

max.png
Adobe MAX 2008 a program v auditoriu

A social-computing? Tedy sdílení a propojování informací mezi více uživateli? Adobe v polovině listopadu představil projekt Cocomo. Pokud ovládáte Flex, můžete se do veřejné betaverze projektu Cocomo zaregistrovat a snadno pak ve Flashi vytvoříte třeba nějaký konferenční VoIP telefon nebo celou videokonferenci, to všechno totiž Cocomo umí a použije k tomu svůj vlastní server jako prostředníka.

A co si o Adobe technologiích pro web myslí Michele Turner, produktová viceprezidentka Adobe, která na milánském MAX zastupovala nejvyšší exekutivu společnosti? Když jsem se ji zeptal, jestli se obává Sliverlightu a MS Expression, bez přemýšlení odpověděla, že nikoliv s tím, že Microsoft sice umí „dělat“ výborné vývojové prostředí Visual Studio, po vstupu veleobra z Redmondu na trh s technologiemi pro interaktivní a multimediální web ale prý Adobe necítí žádnou újmu na svém vlastním tržním podílu. Otázkou zůstává, jestli si za to nemůže Microsoft sám, když Silverlight stále propaguje spíše pasivně a v komunitě vývojářů. Na druhou stranu, po zkušenostech z mnoha soudních tahanic o to, jestli může být součástí Windows Internet Explorer nebo Media Player, může být pravým důvodem obava z dalšího kola nesmyslných sporů o to, co všechno může a nesmí obsahovat operační systém. Co na to autoři uživatelsky přívětivých linuxových distribucí, kteří také vybírají, co bude a nebude součástí základní instalace pro začátečníky? Kdy tu přestane fungovat prapodivná pozitivní diskriminace?

turner1.png  turner.png
Michele Turner

Milánský MAX se povedl, programátoři a designéři se setkávali prakticky na každém kroku a všude panovala poměrně neformální a přátelská nálada. Pokud jste tam tedy letos nebyli, určitě začněte šetřit nezbytná eura, pakliže totiž svět nepostihne dramatická ekonomická recese, snad své místo pod sluncem najde evropský MAX i příští rok.

Ale ještě nejsme u konce! Pokud je pro vás programování pro Flash španělskou vesnicí, nezoufejte, velmi oblíbenou součástí MAX je totiž i „Sneak Peaks“, představení novinek z Adobe Labs, které se možná nikdy nedostanou do ostrého provozu, přeci jen jsou ale jakýmsi tahákem, jak mohou vypadat nové produkty za pár let. A jaké tajnosti poodkryl Adobe letos? Společnosti Google a Microsoft by se měly začíst třást strachy, o tom ale až v další kapitole.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,