Adobe InDesign CS3: ve znamení evoluce

S příjmením CS3 si nový InDesign přivlastnil i několik hezkých funkcí. Podíváme se, zda stojí za investici.
Kapitoly článku

První pohled samozřejmě odhalí nové rozhraní přesně dle stylu CS3. Nechybí proto elegantní tmavě šedá barva a prakticky dokovatelné panely nástrojů doplněné konfigurovatelným vrchním pruhem. Jistá schizofrenie Adobe se projevila u InDesignu velmi hezkou možností přizpůsobení položek v menu, kterou například u Illustratoru nepochopitelně nenajdete. Ty lze nejen různě schovávat, ale lze jim i přiřadit barvu, což výrazně zlepšuje orientaci v nich. Klávesové zkratky jsou sice rychlejší, ale kdo si je má všechny pamatovat? Kromě funkce navíc však něco i chybí. Například ve srovnání s Photoshopem neumí InDesign mít plovoucí lištu se sbalenými paletami. Napříč CS3 je jednoduše vidět, že je vyvíjí odlišné týmy, které nejsou právě nejlépe synchronizované v otázkách rozhraní i ovládání.

id_4.png
Možnosti úprav základního ovládacího panelu funkcí
ind001.png
Přizpůsobení menu
ind002.png
V nabarvených nabídkách se lépe orientuje, položky lze i zcela odebrat

Nové rozhraní vyvolává vesměs pochvalné reakce, které jdou hlavně z tábora uživatelů, kteří jsou zvyklí používat spíše viditelné paletky, než je vyvolávat klávesovými zkratkami. Adobe pamatuje i na konzervativněji založené uživatele, kteří si mohou nástrojovou lištu přepnout i do klasické varianty s dvěma sloupci. Při testování pod Windows Vista jsme však narazili i na problém s vypínáním rozhraní Aero, které se pár sekund po spuštění přepnulo na základní zobrazení.

ind000.png 
Rozhraní v základním nastavení při vzhledu Aero Basic

Když už jsme u té kritiky, tak začneme rovnou z kraje u formátu souborů. Tím je tradičně soubor s příponou .indd, ale zde zřejmě podobnost končí. Pro velký úspěch jej totiž opět neotevřete v nižších verzích, stejně jak tomu bylo při příchodu CS2. Jedinou možností tak zůstává export do formátu InDesign Interexchange (.inx). Proč Adobe nutí firmy přecházet na CS3 jednotně lze pochopit z marketingového pohledu, ale z uživatelského jen stěží. Nelze si totiž představit neustálé řešení, zdali váš kolega nebo klient má stejnou nebo nižší verzi InDesignu a pořád dokola soubory exportovat (volba .inx není dostupná přes nabídku Save as) do formátu pro výměnu. Navíc si také nemůžete být jistí, zdali bude soubor po exportu a následném otevření zcela v pořádku, protože i při testování této funkce jsme se setkali z drobnými chybkami.

Od tisku po web

InDesign nově myslí nejen na tiskový výstup, ale i na neustále důležitější web. Díky možnosti exportovat data do XHTML formátu, který je přímo připraven pro použití na web, již nemusíte některé úkony dělat dvakrát. Lze tak jednoduše použít vysázený katalog jako podkladový materiál pro vytvoření webového katalogu. Výstupem InDesignu je přehledně formátovaný kód, který navíc nese text se styly nazvanými podle původně přiřazeného. Lze si tak připravit CSS soubor, kterým výstup bleskově naformátujete dle svých potřeb. Při zmínce o XML nelze vynechat ani možnost importovaní XML dat, které mohou být pomocí XSLT šablony naformátovány do požadované podoby.

ind003.png
XML import může pomoct automatizaci
ind007.png
Při exportu do XHTML vám InDesign pomůže i s převodem obrázků

Textové proměnné

Možnosti automatizované sazby podporují kromě importu XML dat i používání tzv. text variables, neboli textových proměnných. Ty můžou nést různé informace související s daným dokumentem, ale i různě adresované textové řetězce, čímž lze vytvořit dynamicky měnící se hlavičky a patičky. Adresování textu se provádí pomocí znakových nebo odstavcových stylů a určením, zdali je použit na stránce prvně nebo na posledním místě. Díky této funkci se u některých typů dokumentu výrazně omezí ruční práce při přepisování opakujících se řetězců, které mohou být přímo definované i v proměnné a jednou změněny pomocí jednoduchého dialogu.

ind004.png ind005.png
Díky proměnným již není nutné ručně přepisovat opakující se data

Automatizaci a práci s dlouhými texty napomáhá i možnost definovat odstavcové styly zaměřené na různé seznamy s odrážkami nebo číslováním. Lze tak konečně i z prostředí InDesignu vytvářet automatizované seznamy obdobně, jak to umí každý textový editor již celá léta. Výhody jsou zřejmé i při kopírovaní již připraveného textu. Grafik si jednoduše může přizpůsobit vzhled seznamu svým potřebám.

ind006.png 
Nastavení pro číslování jsou dostatečně obsáhlá
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,