Adobe Illustrator CS3

Mezi novými grafickými a multimediálními nástroji Adobe nemůže chybět ani oblíbený vektorový grafický editor Adobe Illustrator, samozřejmě ve verzi CS3.
Kapitoly článku

Součástí Illustratoru je také sada několika šablon, které vidíte na obrázcích v tomto článku. Profesionální grafik zřejmě šablony potřebovat nebude, amatér si zase Illustrator určitě nekoupí, ale možná jej získá při koupi jiných nástrojů, se kterými pracuje. Proto je dobré se na šablony podívat a minimálně si ujasnit představu o tom, jak by nový projekt mohl vypadat v různých podobách – na letáčku, vizitce, ovládací nabídce DVD, na plakátu nebo v podobě kompletní webové stránky. Illustrator nabízí šablony rozdělené do třinácti projektů, u každého najdete zmíněné typy dokumentů i několik dalších.

adobe-illustrator-cs3-8.png
Jedna z kolekcí připravených šablon

Živé barvy i trasování urychlují práci

Jakmile tedy máte otevřen nový projekt, případně se chystáte upravit některou z připravených šablon, můžete začít využívat sadu novinek, které vám nový Illustrator pro kreativní práci nabízí. Pro práci s barvami určitě použijete dialog Live Color. Velmi rychle umožňuje měnit barvy vybraného prvku, aniž byste dialog opouštěli, přičemž okamžitě vidíte, jak se změna promítá na rozpracovaný dokument. Live Color je dostupný jako panel Color Guide, ve kterém vidíte paletu barev odpovídající zvolenému barevnému schématu. To vyberete buď z rozbalovací nabídky, nebo ze seznamu. Nejvíce volnosti při výběru barev vám samozřejmě dodá barevný kotouč, který zobrazíte v dialogu klepnutím na příslušné tlačítko v panelu.

adobe-illustrator-cs3-9.png
Při práci s Live Color se změna ihned promítá do dokumentu

K tomu, abyste zachovali jednotné barvy v dokumentu, vám pomůže panel Swatches umožňující rychlý výběr vaší oblíbené sady barev. V kombinaci s Live Color nabízí také okamžité nastavení barevného schématu, ve kterém jsou všechny barvy, které jste v projektu dosud použili.

adobe-illustrator-cs3-10.png
Výběr barevných palet

Zajímavé je trasování bitmapových obrázků, čili jejich převod do vektorové podoby. V momentě, kdy pomocí schránky nebo funkce Place vložíte do projektu bitmapový obrázek, můžete jej převést na křivky a výplně pomocí funkce Live Trace. Na trasování není nic až tak výjimečného, zvládá to i řada pro Illustrator konkurenčních programů. Zajímavý je hlavně způsob, jakým Live Trace funguje. Po vložení bitmapové kresby máte na výběr několik způsobů trasování. Od nejrychlejších a nejméně dokonalých, přes různě barevné až po složité trasování fotografií nebo obrázků vytištěných na inkoustové tiskárně a následně naskenovaných do počítače.

adobe-illustrator-cs3-11.png
Trasovaný obrázek je možno zvětšovat beze ztráty kvality – výhoda vektorové kresby

Podle potřeby zvolíte trasování, které nejlépe odpovídá použitému obrázku. Při trasování fotografie počítejte s menším zdržením, záleží na tom, jak rychlý máte procesor počítače. Pomocí speciálních nástrojů můžete v kresbě ihned upravovat její křivky a měnit výplně jednotlivých ploch. S úspěchem zde využijete také připravené sady barev. Vložený a trasovaný obrázek však není po převodu na vektory ještě definitivně upraven. Dokud jej nerozdělíte na křivky je možné pomocí funkce Edit Original vyvolat výchozí grafický editor pro tento obrázek a v momentě, kdy jej po úpravách uložíte, promítnou se změny také v importovaném a trasovaném objektu v Illustratoru. Funkce Edit Original je sice popisována tak, že volá Photoshop, v praxi však záleží spíše na tom, jak máte soubory asociovány v systému – místo ve Photoshopu se tak obrázek může otevřít třeba v IrfanView.

adobe-illustrator-cs3-12.png
Trasovaný obrázek převedený na křivky – při trasování nejsou nejvhodnější některé fotografie

Guma a ořezy – jednodušší než dříve

Při kreslení využijete vylepšené zobrazování úchytných bodů křivek pro jejich tvarování. Došlo také ke změně tolerance při jejich označování. Tyto vlastnosti si samozřejmě můžete bez problémů upravit v uživatelském nastavení Illustratoru.

adobe-illustrator-cs3-13.png
Úprava zobrazení úchytných bodů

Velmi rychlé úpravy docílíte s použitím gumy. Podobně jako ve Photoshopu zde prostě vymažete část kresby. Illustrator pak automaticky upraví okolí výmazu tak, aby se vytvořil běžný vektorový objekt. Odpadá tedy složité přesouvání jednotlivých bodů a úpravy křivek. Guma maže napříč všemi objekty, chcete-li smazat pouze část některé vrstvy, musíte použít označení oblasti nebo zamknout ty části, které mají zůstat netknuté. Jinými slovy využijete nový režim izolace.

adobe-illustrator-cs3-14.png
Vymazaná část dokumentu za pomoci gumy

Podobně jako ve Photoshopu a dalších programech z CS3 je i v Illustratoru možné pracovat s průhledností objektů. Co se týče ořezávání dokumentu, nabízí nový Illustrator propracovaný nástroj Crop Area Tool. Běžným způsobem označíte oblast, kterou hodláte oříznout. Abyste docílili přesných rozměrů a poměrů stran, vyberete si z nabídky v ovládacím panelu ten rozměr, který potřebujete. Nastavení ořezávané oblasti se okamžitě přizpůsobí. Zajímavostí je možnost vytvoření několika ořezových oblastí, aktivní však může být vždy jen jedna z nich.

adobe-illustrator-cs3-15.png
Možnosti ořezu dokumentů

Nový Illustrator nabízí řadu funkcí a změn k lepšímu. Přehlednější uživatelské rozhraní s rychlým výběrem nástrojů a jejich vlastností i spolupráce s ostatními nástroji od Adobe vám práci velmi usnadní a urychlí. Kromě zmíněných funkcí a novinek doporučuji vyzkoušet import dat pro tvorbu grafů, rychlé výběry tvarů štětců, práci s filtry a efekty dostupnými i ve Photoshopu atd.

Illustrator má co nabídnout jak těm, kteří se chystají vytvářet materiály pro tisk a následný převod do PDF nebo úpravy v InDesignu, tak webovým designérům, kteří mohou připravit grafický návrh webu a poté jej rozřezat, exportovat do jednotlivých obrázků či soborů SWF. Nechybí ani podpora stále oblíbenějšího vektorového formátu SVG.

fsc.jpg

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,