Adobe, IBM, Oracle, Sun a Corel se připojují k Opeře proti Microsoftu

V kauze Opera a Evropské komise versus Microsoft nově figurují další velicí hráči na poli informačních technologií. Sdružení ECIS (Evropský výbor pro interoperabilitu systémů) zahrnující společnosti jako IBM, Sun, Oracle, Adobe, Corel nebo RealNetworks se do sporu nově připojil jako třetí nezávislá strana, v jejímž zájmu však je donutit Microsoft v mnoha ústupků v oblasti softwaru. Organizace o tom informovala v tiskové zprávě.

Skupina ECIS se tak připojila k již zainteresovaným firmám Opera, Mozilla a Google. Všichni mají zájem sledovat a pokud možno co nejvíce kontrolovat postupy Microsoftu v mediálně hodně probírané věci internetových prohlížečů. Evropská komise sice nedávno zrušila stálý dohled nad redmondkou firmou, údajně se měla situace zlepšit, nativně integrovaný Internet Explorer ve Windows však dělá vrásky na čele mnoha jiným firmám. A není to pouze internetový prohlížeč.

Zástupce ECIS se nechal slyšet, že jeho sdružení vidí v případu Opera vs. Microsoft důležitou událost, která bude mít zásadní vliv na další vývoj na trhu internetových prohlížečů. Údajně má nastolit řádné konkurenční prostředí.

Microsoft prozatím v celém případu navrhnul možnost vypnutí nejen IE ve Windows. To se však například Opeře příliš nezamlouvá a požadují, aby uživatel Windows dostal při instalaci na výběr z více prohlížečů, případně je mohl doinstalovat pomocí systému Windows Update. Komise však stanovila pouze základní prohlížeče Firefox, Opera, Safari a Google Chrome, což je podle mnohých nesprávný přístup k dalším prohlížečům na trhu, kteří tak nedostanou stejnou šanci.

Sdružení ECIS se mimo jiné chce zaměřit i na kontrolu vývoje Service Packu 2 pro kancelářskou sadu Office 2007. Microsoft totiž oznámil, že do nového balíčku hodlá začlenit nativní podporu pro formát OpenOffice Document, na což komise trochu paradoxně zareagovala právě nedůvěrou a nutností vše prozkoumat. Údajně jí jde o to, zda největší výrobce softwaru na světě nabídne ODT stejné podmínky, jako svému vlastnímu formátu.

Diskuze (173) Další článek: Technologie AVS – psychowalkmany

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,