Adobe Creative Suite 4: lepší a rychlejší, ale stále drahý

Každý zná Adobe a každý se s produkty, které jsou vytvářeny v kreativních aplikacích této firmy, střetává každý den. Nyní přichází nová verze pravé ruky všech kreativních profesionálů – Creative Suite 4.
Kapitoly článku

Adobe pracuje jako hodinky – opět se potvrdil 18měsíční cyklus mezi jednotlivými verzemi balíčků Creative Suite. Opět zde máme šest sad zaměřených na různé odvětví kreativního průmyslu, které sdružují různé kombinace z třinácti aplikací pod hlavičkou CS4. Již při statistikách zde máme novinky – počet jazykových mutací se rozrostl na 19, což je o pět víc než u CS3.

I pro CS4 byly některé produkty dostupné pro veřejné beta testování – tentokrát bylo možné bezplatně používat FireWorks CS4 a Dreamweaver CS4. Aplikace koupené od firmy Macromedia se ve verzi CS4 těsněji začlenily k ostatním součástem Creative Suite, což u minulé verze nebylo možné – ke koupi Macromedie došlo uprostřed zmíněného cyklu obměny.

uvedenie.png 
Uvedení Adobe CS4 bylo možné sledovat online

Investice 1 700 „člověko/let“ vývoje se nějak projevit musí. Adobe tvrdí, že v CS4 jsou stovky inovací – menších či větších změn, které by měly hlavně šetřit čas, vylepšovat integraci ale i přinášet inovativní nápady. Jeden z nosných prvků CS4 je plynulejší propojení výstupů do všech myslitelných médií – od papíru, přes web až po mobilní přístroje.

Ještě před představením klíčových vylepšení a novinek nelze vynechat informace o cenách a dostupnosti. Adobe tvrdí, že produkty z řady Creative Suite 4 by měly být dostupné již od příštího měsíce – tedy minimálně v hlavních jazykových mutacích. Cenová politika již tak potěšující není.

Zdá se to být téměř ohranou písničkou, ale Adobe opět nezklamalo a pro evropské zákazníky si připravilo hezkou přirážku.

 Cena v USACena v Evropě*Rozdíl po přepočtu
Creative Suite 4 Design Standard1 399 USD1 269 EUR34%
Creative Suite 4 Design Premium1 799 USD1 999 EUR64%
Creative Suite 4 Web Standard999 USD999 EUR47%
Creative Suite 4 Web Premium1 699 USD1 699 EUR47%
Creative Suite 4 Production Premium1 699 USD1 899 EUR65%
Creative Suite 4 Master Collection2 499 USD2 799 EUR65%
* ceny jsou uváděny bez DPH, za tuto daň Adobe nemůže

Běžná argumentace zahrnuje i takové vtipy, jako zvýšené náklady na lokalizaci, když pro mnoho jazyků v Evropě neexistuje lokalizace, nebo je ještě dražší – situace v ČR. Zajímavostí jsou i různé rozdíly pro jednotlivé verze CS4 při srovnání americké a evropské ceny, nebo i rozdíl cen mezi Design Standard a Premium v USA a Evropě (29 vs. 58%). Již u verze CS3 tento postup vyvolal velkou vlnu nevole, strhne se i teď. Navíc je zde vždy dilema – má nový Creative Suite dostatek vylepšení, aby se vyplatil? Na tuto otázku si musí odpovědět každý sám.

Adobe ConnectNow

Ve všech aplikacích CS4 byla integrována funkce webové konference přes službu Acrobat.com – ConnectNow. Díky této službě můžete sdílet pracovní plochu vybrané aplikace řešit online připomínky a nápady se svými spolupracovníky nebo klienty. Až pro tři účastníky zdarma. To je velmi praktická inovace.

Adobe Bridge CS4

Tmelícím prvkem všech verzí Creative Suite je aplikace Bridge. Ta by měla v nové verzi přinést výrazně zlepšení rychlosti a stability, což je rozhodně žádoucí. V současné verzi (CS3) umí být místy náročnější než samotný Photoshop. Inovované rozhraní umožňuje například i náhled přes celou obrazovku nebo elegantní prohlížení obrázků v 3D náhledu. Rozhraní bude možné také přepínat do různých profilů dle aktuální činnosti. K novinkám patří i funkce pro tiskový a webový výstup, které jsou velmi podobné možnostem aplikace Lightroom. Samozřejmostí je pak i inovovaný Camera RAW.

Camera RAW

Pro Photoshop CS4 a Bridge CS4 je připravená verze 5.0, která obsahuje všechny funkce a vymoženosti modulu develop z Adobe Photoshop Lightroom 2. To znamená například i možnost lokálních úprav přímo v Camera RAW nebo pokročilé nastavení vinětace.

Photoshop CS4

Nejznámější aplikace Adobe je součástí všech balíčků Creative Suite 4. Existuje v dvou verzích – klasické a Extended. Dražší Extended nabízí práci s 3D objekty, videem a medicínskými daty. K významným novinkám patří nový panel úpravy, ze kterého lze vyvolat všechny běžné funkce úprav, které se ale na rozdíl od minulosti automaticky aplikují jako vrstvy úprav. Velmi zajímavé je i převzetí přímé manipulace kurzorem ve fotografii u některých úprav (křivky, saturace atp.), stejně jako v Lightroom 2.

Vzpomínáte si na technologii zvanou Seam Carving? Více než rok starý článek vysvětluje princip chytrého zmenšování a zvětšování, které najdete i v Photoshopu CS4 – samozřejmě volitelně. Mezi chytré a pokročilé funkce patří i nová možnost spojení několika fotografií s různou hloubkou ostrosti nebo i expozicí do jediného celku s obrovskou hloubkou ostrosti nebo i dynamickým rozsahem. S touto funkcí souvisí i zlepšení v zarovnávání vrstev a spojování obrazů do panoramat, což by mělo být také inovováno.

resize3.jpg resize.png resize2.png
Trochu nevšední zvětšování či zmenšování

Z technického hlediska patří k významným inovacím i podpora 64bitové adresování paměti, které umožní Phothosopu CS4 adresovat větší množství fyzické paměti. Toto vylepšení není důležité pro běžnou práci na normálních fotografiích, projeví se až u obrovského zatížení paměti (mnoho megapixelů, mnoho fotek), kdy při dostatečném množství operační paměti nebude docházet k zpomalení přístupem na disk. Tato funkce je dostupná pouze pro Windows verzi.

Vylepšení se dočkala i podpora GPU akcelerace, kterou nyní Photoshop používá i pro běžnou manipulaci s otevřenými obrázky – posun, bezztrátové otáčení a přibližování. Za pomoci funkcí grafické karty jsou tyto operace bleskové i při obrovském rozlišení a umožňují také zvolit libovolnou úroveň přiblížení při zachování maximální kvality vykreslení. Pro funkčnost je potřeba mít podporu OpenGL 2.0 a minimálně 128 MB paměti na grafické kartě (512 MB pro 3D práci s 3D objekty).

Pro nic další se zatím GPU nepoužívá, ačkoliv je zde příslib zlepšení s příchodem modulu Pixel Blender, který umožní vytvářet filtry akcelerované grafickou kartou. Měl by být dostupný do konce tohoto roku zdarma pro všechny uživatele programů CS4.

pixel_grid.jpg 
Při velmi velkém přiblížení jsou jednotlivé body ohraničené linkou. Zdroj: tgdaily.com

Podrobnější pohled na funkce Photoshop CS4 z pohledu použití pro fotografy připravujeme pro sesterský web DigiArena.cz.

Uživatelské rozhraní

Změny v uživatelském rozhraní aplikací CS4 pokračují ve směru nastaveném minulými verzemi. Nyní by již v podstatě všechny měly být unifikovány do jednoho kabátu – včetně produktů bývalé Macromedie. Zásadní novinkou je použití technologie flash pro vykreslení panelů (minimálně ve Photoshopu), které by mělo umožňovat jednodušší tvorbu uživatelských panelů za pomoci ještě nevydané AIR aplikace Configurator. Nové panely budou také umožňovat propojení s online aplikacemi – například Adobe Kuler.

Novinkou je použití záložek, které znáte ze všech moderních prohlížečů internetu, zjednodušujících přístup k otevřeným souborům. Adobe překvapivě použilo vlastní způsob vykreslení okna aplikace, který nevyužívá běžný vzhled aplikací ve Windows. Odlišuje se také pod Mac OS X, kde umožňuje volitelně ukotvit okna do společného rámce, což není v tomto systému obvyklé. Vývojáři tvrdí, že by snad mělo být možné uživatelsky upravovat barvu celého rozhraní, stejně jako rychle přepínat profily zobrazení dle aktuální činnosti. Všechny panely se navíc přeskupují a nastavují dle aktuální velikosti okna zcela automaticky.

ps_rozhranie.jpg
Úspornější menu neuškodí. Zdroj: tgdaily.com

TIP: Celé hodiny videa o nových funkcích a možnostech CS4 aplikací najdete na tv.adobe.com

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,