AdMuncher - jedlík na reklamu

V dnešním světě internetu, který je prolezlý přemírou reklam, vyskakujících oken a útočících skriptů, není jednoduché přežít. K umírnění tohoto aspektu napomáhá široké spektrum softwarových produktů. Jedním z nich je i produkt AdMuncher, jehož přiblížení si můžete přečíst v tomto článku.

Související odkazy

Slovník
proxy
server

AdMuncher je v našich končinách poměrně neznámým řešením, teprve nedávno byla zřízená jeho česká webová stránka. Na první pohled zaujme svojí velikostí – instalační soubor v aktuální verzi 4.6 je veliký 177 kB, doplňkový modul s češtinou zhruba 200 kB. V dnešním světě megalomanských aplikací tedy poměrně úspěch. Instalace produktu proběhla naprosto bez problémů.

Co můžeme očekávat

Produkt v prvé řadě zajišťuje blokování reklamy ve formě bannerů a vyskakujících popup oken. Druhou funkcionalitou je v poslední době více než potřebné blokování nevyžádaných reklamních zpráv v programech, jakými jsou například ICQ, Morpheus, Kazaa, Grokster, PalTalk, iMesh, Bearshare, LimeWire, apod.

Výrobce deklaruje následné rychlejší načítání stránek a spolehlivost, danou šestiletým vývojem se zpětnou vazbou od uživatelů. Mezi podporovanými systémy lze najít širokou paletu systémů: Windows 95/98/ME/NT4/2000/XP/2003/Vista. Pozitivní stránkou věci je nezávislost na konkrétním webovém prohlížeči. Řešení pracuje přímo na úrovni odchytávání TCP/IP komunikace.

Blokuje nejen reklamu

Mezi další schopnosti patří i poměrně detailní filtrace jednotlivých vlastností HTML stránek. Pomocí filtrů dokáže produkt blokovat potenciálně nebezpečné javascripty, umí blokovat hudbu a zvuky, pozadí stránek, změnu barev posuvníků, změnu velikosti oken atd. Rovněž je možné například zakázat dialogová okna vypisovaná javascriptem.

Zajímavostí je možnost zasahovat do HTTP hlaviček a v reálném čase ovlivňovat jejich parametry. Lze tak například ovlivňovat čas expirace stránky, vyřadit včas skripty spouštěné po načtení stránky či zamezit automatickému přesměrování či obnovení stránek po určitém čase. Možnosti nastavení jdou ale mnohem dál – je možné upravit identifikační řetězec webového prohlížeče a spoustu dalších drobností.

Nastavení je silnou stránkou

Výchozí nastavení plně postačuje pro většinu uživatelů. Ti, co se vyžívají procházením desítek či stovek konfiguračních parametrů, se zde budou cítit určitě jako v ráji. Na druhou stranu – pro technicky slabší uživatele se stávají konfigurační dialogy poměrně těžko stravitelné.

Konfigurace poskytuje možnosti definice vlastního „black" i „white“ listu, tedy položek, které má program vždy blokovat a které naopak nemá blokovat nikdy. Ovlivnit lze i stávající filtrační pravidla. Produkt při svém běhu aktivně sleduje veškeré dění a nabízí ho v chronologickém seznamu pomocí svého rozhraní. Na základě této historie lze rovněž měnit pravidla filtrování.

Seznam výchozích blokovaných subjektů je pravidelně automaticky aktualizován z webu výrobce, v případě nutnosti lze aktualizaci vyvolat i ručně. Obdobným principem funguje i aktualizace programové stránky produktu.

Surfujeme anonymně

Funkcionalita IP Scramble umožňuje do jisté míry anonymní webový provoz, který odstraňuje identifikační znaky prohlížeče a další vystopovatelné prvky. Veškerá data jsou prohnána přes anonymní proxy servery, celkově jich program nabízí téměř 70.

Obrázková galerie

  
Při instalaci se maže cache * Instalace produktu * Záznam zásahů filtru obsahu

  
Nadefinované filtry * Dostupné filtry * IP scramble - anonymní surfování

  
Ukládání konfigurace *  Nastavení filtrování * Blokování popup oken

  
Automatické aktualizace *  Volba rozhraní * Cíle filtrů

  
Parametry routování * Rozšířené nastavení * Chat s technickou podporou

  
Mail pro technickou podporu * Informace o programu * Nabídka možností zobrazení

  
Volby protokolování * Kontextové menu zůstalo anglicky * Skript vkládaný do webových stránek


Varování při vypínání AdMuncheru

Vyzkoušej a zaplať

AdMuncher není bezplatné řešení. Nabízena je 30ti denní trial verze k vyzkoušení, po vypršení zkušebního období je nutné AdMuncher zlegalizovat za poplatek 489 Kč. Po zakoupení již máte právo získat bezplatně všechny budoucí verze.

Závěr

Jedná se o poměrně zajímavé řešení pro filtrování webového provozu. Ačkoliv by mohly být drobné výhrady k ergonomii ovládání (například poměrně krkolomné otevírání zablokovaného popup okna), produkt působí celkově poměrně svižně a spolehlivě.

Oblast, kde by však AdMuncher získal maximum záporných bodů je český překlad – téměř třetina programu je stále v angličtině (náhodné texty, nadepsané záložky, některé systémové hlášky, kontextové nabídky), v přeložených textech jsou pak nepřesnosti, nesmysly a poměrně velké hrubky nejen ve shodě podmětu s přísudkem. Zde by mělo české zastoupení produktu silně zapracovat, jelikož kvalita českého překladu produktu spíše ubližuje.

Diskuze (66) Další článek: Apple obžalován za nekvalitní iPod Nano

Témata článku: , , , , , , , , ,