ADI MicroScan 9L: až oči přecházejí

Co říci o monitoru, který je dokonale plochý a má naprosto přesnou geometrii? A váží jen něco málo přes sedm kilogramů?
Michal Politzer: Co říci o monitoru, který je dokonale plochý a má naprosto přesnou geometrii? A váží jen něco málo přes sedm kilogramů? Co o něm říci, když nestojí na stole, ale visí na zdi? Česká slova jako famózní, úchvatný nebo graciézní nevystihují plochý panel z tekutých krystalů ADI MicroScan 9L až tak přesně. Chybí v nich totiž podstatná informace o jeho více než osmnácti palcích úhlopříčky a možnost připojení běžného zdroje videosignálu, tedy videa, videokamery a lepších digitálních fotoaparátů.

Zaručuji, že se vám budou ruce třást stejně jako mně od prvního otevření krabice, přes přichycení podstavce nebo montáže na zeď, až po první minuty filmu na DVD, na který bude nechápavě zírat i celá vaše rodina. Možná budete svoje rozklepané ruce proklínat, až se budete snažit na panelu něco nastavit – je to zbytečné, protože panel většinu rozlišení velmi dobře zná, takže není tak nutné nic nastavovat.

Navíc k práci s obrazovkovou nabídkou OSD stačí pouhá tři tlačítka – osobně dávám přednost více tlačítkům, ale na vše si lze zvyknout. V menu naleznete vše, zejména však funkci automatického nastavení, která funguje bezchybně i při nestandardních rozlišeních. Jediné, co mi v menu chybělo, byla teplota barev; je možné nastavovat jen úrovně RGB, přednastavené hodnoty však nejsou k dispozici.

Milion malých světýlek
Až budete hledat mezi více než milionem obrazových bodů nějaký vadný, nepropadejte panice, když žádný nenajdete. Obraz je prostě úplně dokonalý, a pokud z matné antireflexní obrazovky setřete i poslední zrnka prachu, pohlédnete na geometricky zcela pravidelný obraz se zářivými barvami. Žádné nastavování geometrie nebo konvergence v rozích a na okraji. Prostě pravidelná mřížka 1 280 napříč 1 024 malých světýlek. Už nikdy se nebudete chtít vrátit k akváriu zvanému monitor s katodovou obrazovkou.

Možná se ale jen nebudete chtít probudit ze snu, po němž následuje trpké rozčarování: na tuto věcičku, při níž se tají dech, ještě dlouho mít nebudete. Alespoň do doby, než se stanete milionáři, nebo až se technologie výroby displejů z tekutých krystalů podaří rozjet za levnější peníze. Kluci ve výzkumu: Snažte se! Těším se na dobu, až budu mít tento zázrak doma na zdi místo televize.

panel s displejem z tekutých krystalů
ADI MicroScan 9L
Zdroj: Kulkoni, Praha
Telefon: (02) 53 83 82
Cena: 123 750 Kč bez DPH
150 975 Kč vč. DPH
Záruka: 3 roky
Parametry: 18,1" TFT aktivní barevný displej, rozlišení 1 280 × 1 024/75 Hz, rozměry displeje 359 × 287 mm, viditelnost 160° v obou směrech, odezva 50 ms, vstupy VGA, S-video, video, spotřeba max. 60 W, ergonomie TCO99, podstavec na stůl a závěsný modul pro přichycení na zeď
Diskuze (6) Další článek: iiyama Pro Lite 38e: téměř domů

Témata článku: , , , , , , , , , ,