Ad ACTA: rozhodne až zákon

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 114

Názory k článku

avatar
08. 02. 2012 21:36

Krádež je krádež. Anonymové a piráti zneužívají svobodu internetu, ve skutečnosti se snaží protlačit beztrestnost svých každodenních krádeží. Krást není dobré. Schvalovat krádeže není dobré. Můžete a měli byste proti nim zasáhnout. www.kradez-je-kradez.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (8)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 02. 2012 04:24

Myslim že lepší rozbor ACTA je na "pctuning.tyden.cz/hardware/multimedia-zvuk-tv/23165-50-stran-pravnictiny-lidsky-rozebirame-smlouvu-acta?start=1"Faktem ale je, že ACTA je svinstvo zvýhodňující velké firmy a šikanující občany. V případě schválení by zaniklo 99% internetu, stačil by jeden obrázek, u kterého nejste autorem , máte ho webu (byť i třebas blogu nebo jiném nekomerčním webu) a firma vám udělí pokutu a web smaže. Pokud se jedná o čistě nekomerční web, je nesmysl takový web likvidovat a autora webu pokutovat.Co se týče filmů, jejich tržby jsou hlavně tvořeny promítáním v kinech, ne prodejem na dvd. Další podíl zisků tvoří reklamní předměty (figurky, plakáty , hry na motivy filmu apod.). Pokud by povolili stahování filmů z webů za např. 30Kč, bude to mít daleko větší smysl, než koupit dvd za 500Kč.
U hudby zas hraje své aktivita interpreta ,tedy kolik koncertů dokáže sfouknout za určité období apod.Ruku na srdce, nikdo nikdy z nás neslyšel o nějaké společnosti nebo autorovi, který by díky stahování svého obsahu , zkončil jako žebrák pod mostem - vždy se uživili. Rozhodně nejsem pro okrádat chudé,tvorběschopné autory na druhou stranu ale neshledávám jako nelegální stažení dat bez následného šíření obsahu dále, tedy že to co si stáhnu, zůstane pouze v mém pc a používat to k nekomerčním účelům budu jen já...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
07. 02. 2012 21:15

Šifrovat a šifrovat se bude........
Jen mne bude mrzet (v případě novelizace našeho zákona), že zakoupené CD nebudu moci konvertovat do MP3 pro přehrávač v autě a ani do MP3 pro svůj kapesní přehrávač.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
07. 02. 2012 18:24

Já si na jednu stranu riziko přísných zákonů uvědomuji, na druhou stranu v tom vidím příležitost.Jsem zvědav, jak se začnou chovat kolektivní správci autorských práv a potažmo spousta pseudoumělců, až pod záminkou klesajících příjmů vše zakážou, ale příjmy se nezvýší, ale propad ještě naroste.
V současné ekonomice je jediným skutečným nátlakovým prostředkem se chovat přesně dle zákona, avšak rozhodovat se skutečně podle potřeb.
Prostě si řeknu, zda skutečně potřebuji vidět každý nový film, poslouchat nové album a podobně. Odpověď je jednoduchá - nepotřebuji. Vyberu si jen jednotky produktů, které považuji za kvalitní. Skutečně si to ve svém věku dovedu reálně představit. Za SW již ve stejném modelu platím.A jako odpověď lidem, kteří obhajují Anonymous - pokud by skutečně bylo cíleno na exekutivce, asi bych s nimi nadále souhlasil. Bohužel se projevili jako banda dětí, kteří hlásají jednu věc, zaobalenou ve vznešených slovech a činí jinou. Mě osobně se jejich útoky týkají. Nechápu, jak zveřejnění kontaktních údajů běžných lidí něčemu pomůže. Vše jsou to lidé, kteří nemají výsledné rozhodující slovo. Naopak většina těchto lidí problémy vnímá a snaží se je řešit a řešení navrhovat "výše"
Já osobně zvažuji podání trestního oznámení na neznámého pachatele. V případě vypátrání budu požadovat finanční kompenzaci, jelikož nehodlám pro pobavení nějakých hajzlů ohrozit svoje děti. Stačí, když si podobné seznamy vyjede nějaký magor, který z toho bude mít zábavu.Takže na závěr - Vy, rádoby anonymové, odvedli jste dobrou práci tím, jak jsem proti sobě popudili spoustu lidí, kteří vás ze začátku podporovali. Také jsem dosáhli naprosto kontraproduktivního výsledku, jelikož všechna případná jednání o nějakém řešení na lokálních úrovních budou smetena ze stolu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
07. 02. 2012 16:32

To že dohoda pomůže sice v boji proti padělkům např. léků je sice pěkné, ovšem tato část této dohody měla být samostatná a ne být v jedné dohodě spolu s digitálním světem a internetem, to už neni ani jako míchat hrušky a jabka, zde je mnohem větší rozdíl...Ti co propagují tuto dohodu a ohánějí se přitom autory... Zatím sem nezaslech jediného autora třeba hudby který by si na něco takového stěžoval, naopak jejich díla se šíří a jejich méno s ním a to by mělo umělci stačit, peněz bude mít vždycky dost a jeho hlavní zisk hlavně co se do hudebního průmyslu týče bude vždy z turné a konzertů, zvláště díky tomu že právě ty velké korporace které actu prosazují mu třeba z prodeje CD dají minimum. Tím že si stáhnu mp3 neokrádám tolik autora jako spíš ty co okrádají autory. Jiné je to třeba u filmů kde náklady sou velké a řídí se to trochu jinak, tam ovšem argumentovat tím že lidé nechodí do kina... směšné, kino je zážitek, je to něco jiného než sedět doma u TV a za to lidi budou platit vždy a stahování s tim neudělá nic, což dakazuje také to že i přez velké rozmach stahování návštěvnost kin stále roste.Pak je tu další věc, opomineme turné a kina, zaměrme se na to že si chceme koupit něco starého co už známe. Pudu si koupit cd do tesca kde mě bude stát cd šílené peníze a k autorovi se stejně dostane jen zlomek z peněz? Chci si zhlédnout novou sérii svého seriálu tak budu čekat 5 let až se oběví jednou něco jiného než naše slavná ulice na nově? Koupím si starý seriál nebo film který je 3x dražší na cd než film který právě opustil kino?
NE
Pudu na internet a budu hledat a zde začíná problém, staří mološi se nejsou schopni přizpůsobit a udělat nějakou zajmavou legální cestu na internetu která by mi toto zajistila a jelikož starého psa novým kouskům nenaučíš tak pejsek se bude snažit udržet si svojí pozici stůj co stůj a tak nové štěně(internet) zakousne a starý pes se tím stane eště obávanější(ACTA).
Např. kdyby někdo udělal obchod kde budu vědět že platím autorovi a služba by vydělávala třeba jen na premium účtu znamenalo by to že cena bude nízká a spokojený budou obě strany, tím by jsme ovšem vynechali jisté pijavice a to přece nejde
Toto bylo v plánu na megaupload kde měl autor dostat 90% a tak vznikla i jedna z teorií že megaupload žalovali korporace právě díky tomu, protože to by byl jejich konec tak jak je známe. A pak zde člověk dostane exemplárně víc let než dostávají vrazi? Život nás občanů má menší cenu než peníze korporací?Velice jsem se rozesmál včera při diskuzi na čt24 kde jistá pani argumentovala tím žep rodej hudebních CD klesá... :DDDDD Pani a prodej vhs a gramofonových desek... neklesá on náhodou taky? S tim by se mělo něco dělat... Nezakážeme CD?
Další věc je ta, že kdybych tedy si nekoupil někde hudbu online ale koupil si to vaše CD teda... Kudy si to vaše cd strká do mobilu prosím? Kudy ho strčím do mp3? Nijak, musím si ho tam zkopírovat, ale POZOR tímto jsem se stal kriminálníkem, zlodějem a pirátem protože sem si právě vytvořil nelegální kopii.
V actě vážení nejde jen o stahování ale už jen pouhé vytváření kopie( podle ACTA, ne podle zákonů ČR) je zločin. Tudiž abych byl 100% čistý musel bych si vlastně pomalu na každý přehráváš kupovat vše extra? Vtip?Dobrá, i kdyby v ACTA nakonec bylo že mi budou padat od zadnice ho*** ze zlata, já bych o tom rád věděl dříve než se tak stane. ACTA vznikla za zády všech i když ovlivní nás všechny, byla postrkována dopředu rychle rychle než si někdo všimne. Kolik dalších věcí nám naše vlády tají? Kolik dohod se podepisuje za našimi zády? Je toto chování demokratického státu? Žijeme opravdu eště v demokracii? Pokud je ACTA opravdu tak zlatá tak proč kolem ní byli tajnosti? Pokud nepřinese nic nového proč jí korporace tak chtějí?
A nejvíc potom rozesměje článek ACTA kde se píše že veřejnost má býti informovaná...Média dělají z anonymous, pirátů a dalších špínu, teroristy, pomatence a kriminálníky, ovšem kdy tyto hnutí negativně ovlivnili někoho z nás? Nikoho, jejich útoky a kampaně sou v celku jasně zaměřené proti korporacím a vládám a svůj účel(zviditelnit sebe a problém který se vyskytl a měl být utajen) se jim povedl víc než na jedničku, za což by jsme jim měli být vděční. A co se pak oběví? Na nově ve střepinách reportáž o pirátech která začínala vlajkou anonymous a končila teroristama, v tu chvíli sem si připadal jako v jisté scéně z filmu V jako Vendeta (Kdo zná chápe). A co naši politici? I po provalení a podepsání ACTA mlčí do poslední chvíle a kdo jediný se o nás zajmá? Pirátaská strana která má z našich daní narozdíl od třeba ODS prd, jak smutné. Nečas zastavil ratifikaci po zvěřejnění členů ODS, copak? Našli anonymous něco víc než jen seznam členů?*******************************************************************************************************************
ZÁVĚR:
ACTA má 2 části které by měli být každá samostatnou listinou.
ACTA je obecná a v ní se může skrývat její slabost ale i neuvěřitelná síla.
ACTA byla špinavě jednaná za zády všech a za účasti velkých korporací místo expertů.
ACTA zasáhne víc občany než právě opravdové firmy které si takhle vydělávají.Je čas začít býti paranoidní.PS: ANO, já četl jak originál ACTA tak překlad.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
07. 02. 2012 14:25

K čemu všemu může ACTA vést, pokud bude uplatněno a zavedeno všechno, co ACTA umožňuje:
(1) ISP budou nadále a ještě více identifikovat a sledovat uživatele, (2) ACTA v řadě případů staví ladící programy mimo zákon, (3) ACTA staví obcházení DRM mimo zákon, ať už ho využijete či poskytnete jako program či službu,(4) Kopie DVD pro osobní potřebu může být trestným činem, (5) Půjčíte-li čtečku s knihou omezenou DRM někomu dalšímu, porušíte zákon, (6) Porušení autorského zákona jste povinní hlásit, (7) Na hranicích vám mohou prohlédnout telefon, tablet, e-čtečku i přehrávač, (8) DVD přehrávač ignorující nastavení regionu je nelegální, (9) Převést e-knihu omezenou DRM z jedné čtečky do jiné je nelegální, (10) ISP hostující "nelegální" obsah je plně zodpovědný, (11) Celní orgány musí prohledávat obsah zasílané elektroniky, (12) Na hranicích vám mohou zabavit mobil, e-čtečku, tablet, (13) Software na vytvoření kopie DVD je (opět) nelegální, (14) Nestanete-li se udavačem, budete porušovat zákon.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
07. 02. 2012 13:44

Vzhledem k tomu, že za filmy, hudbu i hry platím, bude pro mě adekvátním zadostiučiněním když ti co neplatí se k takovému obsahu nedostanou. Jestli to povede ke zvýšení zisků firem, které takový obsah produkují, na tom moc nesejde. No a na cestu do zahraničí si jednoduše z telefonu vymažu veškeré soubory, které by takové kontrolory mohly zajímat a to i přesto, že mám ke všemu originální disky. Stěžovat si na nepřeskočitelné pasáže na začátku disku a zdržování je jako stěžovat si, že se musím zdržovat s rozbalováním tatranky před snědením.Dále tu mnozí pořád říkají, že kdyby album stálo tolik nebo film tolik, že by ho i koupili. Mohu si snad určovat kolik by měl stát rohlík? Nebo Lamborghini? Vše stojí tolik, za kolik prodejce prodává. Pokud se to někomu nelíbí, kupovat nemusí. Pokud ale vezmu v potaz, že většině nedělá problém dát za mobil 10 tisíc, za počítač 15 tisíc a nikdo neprotestuje. Dokonce si za něj rádi zaplatí a vše co mají utratí za co nejlepší hardware s tím, že multimedia, hry a software stáhnou. Něco je tedy v nepořádku. Film, hra, hudba je přeci "zážitek" a jako zážitek je také prodáván. Nejde o disk nebo krabičku. A ano, ten co film stáhl a měl tento "zážitek" ať kladný nebo záporný, není potencionálním zákazníkem, který nezaplatil. Ten by ten film stejně nekoupil. Ale je tím kdo měl tento "zážitek" zdarma když ostatní za něj ze slušnosti platí. Takže pokud ACTA a podobné snahy povedou k tomu, že se k těmto požitkům dostanou jen ti co řádně zaplatí a ne šmejdi co si ho stáhnou i za cenu přísnějších restriktivních opatření, budu pro. Když se situace zlepší, restrikce se mohou zmírnit. Již dnes je šíření takových děl nelegální, ale protože pravidla jsou zřejmě příliš měkká, jsme tam kde jsme. Když ještě vezmu v potaz, že někteří platili, aby mohli z rapidshare a podobných stahovat rychleji warez, nemohu než se smát.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (14)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
07. 02. 2012 10:00

Mě osobně nevadí, že chce někdo chránit díla proti kopírování, osobně si přeju, ať už konečně někdo vymyslí nějakou neprolomitelnou ochranu aby se kopírování zastavilo. Uvídíme pak nakolik mají pravdu když říkají, že by jim stouply zisky.
Mě vadí, že má mít někdo právo mě šmírovat na Internetu, co kde dělám, co komu posílám mailem (ne, že by se to nedělo už teď) a v neposlední řadě mě šacovat někde na letišti, jestli náhodou nemám v mobilu kradenou písničku. A argumentaci, že když nedělám nic špatného, tak mi to přece nemůže vadit, považuji za výjev idiota.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (9)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  07. 02. 2012 09:17

Dovolil bych si poznámku k větě: "Je zde vlastně rozpor mezi vládou EU (Evropskou komisí), která smlouvu ACTA přijala a mezi evropským (zákonodárným) parlamentem, který trochu uraženě říká – nám nemusí a nebude nikdo cizí předepisovat texty evropských zákonů; od toho jsme zde my."
Tato věta totiž není pravda - Evropský parlament nemůže navrhovat zákony, on je může jen schvalovat či odmítat. Zákony navrhuje Evropská komise. A to je právě ten kámen úrazu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
07. 02. 2012 08:59

Kromě diskutovaného omezení svobod a lidských práv má ACTA ještě jeden (z tržního a kapitalistického hlediska) doslova pitomý aspekt: usnadňuje určitému odvětví ekonomiky zabetonovat se na pozicích zastaralé techniky a zastaralého způsobu prodeje. Asi jako kdyby byly mezistátní smlouvou chráněna práva výrobců parních lokomotiv ještě sedmdesát let po jejich krachu - dodneška bychom jezdili párou a elektrické nebo dieselové lokomotivy by se vyskytovaly jako zajímavé prototypy na výstavách.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
07. 02. 2012 08:09

Měl bych otázku:
Jak všichni víme, tak velké firmy vyrábí svoje produkty v několika různých kvalitách. Ty horší bohužel ditribuují do východní Evropy - Coca Cola, Danone, Heinz ....Pokud ta dohoda začne platit, jak se potom budou řešit takovéto věci? Nebylo by na tohle nahlíženo také jako na padělky (i když si je vyrábí sami)?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 02. 2012 04:55

Další zajímavý aspekt problému je zabezpečení softwaru a videa - pokud bude dotyčný vlastník opravdu trvat na 99% spolehlivosti, tak toho dosáne. Znám software, o který mimořádný zájem, a ukrást se nedá, případně jen velice krátkodobě. U filmů to bude asi horší, ale i tady by se dalo udělat hodně - od ochrany, přes fungující cenově dostupné online streamery a vypilovaný obchodní model, který využije všechny možnosti trhu a techniky.
Ale počkat, není jednodušší uzákonit, že provider je odpovědný za zákazníky, tak a't je nám hlídá, a udává policii?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
07. 02. 2012 01:27

opravdu musí mrznout tisíce lidí několik hodin aby si něco vydupali
tak proč sakra volíte furt ODS a KDU ČSL (TOP09) ?
si myslíte že když ta strana sedí furt v parlamentě a sosá ze všech stran miliardy na volební kapmaň a ovlivňování a že když má 28 tisíc členů, že tam jsou nějací odborníci ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (24)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
07. 02. 2012 00:52

Jsem jediný, v kom výrazy "omezování svobody internetu" a "dyskrymynáce" vyvolávají úplně stejné pocity?vysvětlení pro méně chápavé: Oba výrazy se týkají závažného problému, který ale určitá podskupina lidí kterých se problém týká začala znevažovat jen aby si ulehčili život na úkor ostatních.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 02. 2012 00:33

Nevadilo by "Výboru ACTA" kdyby země, které ratifikují ACTA, pak legislativně celou věc řešily naprosto minimalisticky? Tento výbor se jistě nebude zodpovídat vládě ČR. Otázka je do jaké míry by tento výbor ovlivňoval jednotlivé země. Přeci jen způsob jakým byla ACTA v tajnosti připravovaná nebudí důvěru v to, kam až by to mohlo zajít. Třeba ne hned, ale...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 02. 2012 00:20

vsechny ty smejdy v masce rozehnat policii a zakazat jim to kradeni z internetu - to je jedine reseni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (18)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
07. 02. 2012 00:02

Nevím zda můžu brát tento článek jako dost objektivní...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor