Acer | Elektromobilita | Cyklistika

Acer ukázal nádherné městské elektrokolo Ebii. Má hromadu vychytávek a umí dobít notebook

Acer představil městské elektrokolo Ebii. Jestli si myslíte, že se tradiční výrobce počítačů chce jen svézt na prodejní vlně, tak jste na omylu – Acer přináší do osobní elektromobility řadu zajímavých inovací. Navíc to není první počin v oblasti osobní elektromobility – loni představené elektrické koloběžky Acer ES během několika týdnů vtrhnou i na český trh. Ale pojďme na slíbené vychytávky:

  1. Co by to bylo za produkt, kdyby v roce 2023 nesliboval umělou inteligenci? Ebii ji má a používá ji k prediktivní změně převodu.
  2. Ve výbavě jsou senzory schopné detekovat blížící se vozidla, palubní počítač dokáže upozornit na potenciální kolizi.
  3. Líbit se bude bezdotykového odemykání, které pracuje s Bluetooth konektivitou mezi kolem a smartphonem majitele – automaticky uzamkne kolo, když odcházíte, automaticky jej odemkne, když se vrátíte.
  4. Online služby – kolo má vlastní konektivitu a GPS, takže jej můžete 24/7 sledovat v mobilní aplikaci a na dálku jej zamknout.
  5. Kromě čelní svítilny zaujme „360° LED osvětlení“, které zlepšuje viditelnost jezdce. V praxi to vypadá tak, že LED pásky svítí z rámu na zem okolo bicyklu.
  6. Akumulátor je připravený na sdílení energie, takže z něj můžete napájet notebook nebo nabít mobil.

Jinak jde o solidně vybavené městské kolo s hmotností 16 kg. Zadní kolo je hnané řemenem, což znamená tichý, čistý a bezúdržbový provoz. Brzdy mají 160mm kotouče a hydraulicky ovládané třmeny. Bezdušové pláště eliminují defekty, a když ji přece jen propíchnete, na předním kole kvůli opravě ani nemusíte sundávat kolo, vidlice je jedno stranná.

Baterie má kapacitu 460 Wh, což má v režimu nejslabší přípomoci vystačit na dojezd až 110 km. Motor v zadním náboji má výkon 250W a maximální rychlost je daná legislativou: 25 km/h. Nechybí stabilní stojan, blatníky, nosič…

Cenu Acer zatím nezveřejnil, ale dá se předpokládat, že na trh (a tím spíše český) přijde Ebii až za dlouhé měsíce. Dá se ale předpokládat, že bude patřit mezi prémiové, a tedy dražší modely.

Diskuze (9) Další článek: Jak v datové schránce zakázat zveřejnění adresy bydliště u fyzických osob

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,