Acer Revo One: Malé PC na velká data [test]

Acer Revo One může posloužit jako multimediální počítač k televizi nebo jako stylový kancelářský stroj na stůl. Hlavní výhodou je snadná rozšiřitelnost o další disky a tichý chod.

V prodejích notebooky nad stolními počítači sice dominují, stolní počítače stále mají své výhody. Dnes se podíváme na novinku od Aceru se jménem Revo One. Jedná se o malý stylový stolní počítač, který na stole zabere minimum místa a díky tichému chlazení není skoro slyšet. Nejzajímavější je potom cena, která činí 7 000 Kč.

Připojit jde téměř vše

Tento malý zaoblený kvádr uvnitř skrývá procesor Intel Celeron 2957U, 4GB operační paměti, 500GB disk a nabízí širokou konektivitu. Všechny porty se nacházejí na zadní straně a to dvě USB 2.0, gigabitový Ethernet, dvě USB 3.0, HDMI, mini DisplayPort a zvukový výstup. Úplně vespod je ještě napájecí jack, vypínací tlačítko a odjištění zámku vrchního krytu. Bohužel chybí USB port, který by byl snadněji přístupný zepředu.

Mimo velmi široké spektrum portů na zadní straně nabízí Revo také bezdrátový standard 802.11n a Bluetooth 4.0. Na horní straně se za krytkou nachází čtečka SD karet a vedle ní indikační diody síťové aktivity a disků. Zapnutý počítač lze poznat podle rozsvíceného proužku na přední straně dole. Zájemce o takový stroj jej ale zvolí zejména kvůli jeho snadné rozšiřitelnosti. Když totiž na zadní straně odjistíme svrchní kryt a sundáme jej, odkryje se základna z černého plastu, která drží pohromadě všechny potřebné komponenty.

Disky z každé strany

Z každé strany je volná pozice pro 2,5" disk, náš testovaný kousek nižší konfigurace má ale SATA slot pouze na jedné straně, na té druhé žádný není. Celkem tedy do počítače lze umístit dva disky. Ve vyšších konfiguracích by měla být portem SATA vybavena i druhá přídavná pozice a počítač pak může nést disky tři. Odšroubováním čtyř šroubků na spodní straně zbavíme počítač spodního krytu se sloty, součástí spodní části je také zámkový mechanismus pro horní kryt. Nyní už zůstává jen blok s komponenty, složený ze dvou polovin, které jsou pohromadě drženy několika šroubky po obvodu.

Acer-Revo-One-RL85_13.jpgacer-revo-one-rl85_6-100538371-orig.jpg
Čtečku SD karet najdete na horní straně vedle indikačních diod, všechny ostatní vstupy a výstupy jsou na zadní straně

Na levé straně se nachází ještě malá krytka, která umožňuje přístup k bezdrátové kartě a umožní odpojení antén. Po rozdělání zbydou dva segmenty – jeden s pevným diskem a druhý se základní deskou. Pro vyjmutí disku už stačí jen oddělat kovovou výztuhu. V dalším kroku je potřeba odejmout větráček, ten je uchycen celkem čtyřmi šroubky. Poté se odpojí jeho napájení a signál pro diody na horní straně. Nyní už je obnažena základní deska s procesorem a všemi porty a stačí ji jen šikovně vysunout z výřezů pro konektory. Na druhé straně desky vidíme slot pro paměti DDR3 a také PCIe pro WiFi kartu.

Do kanceláře nebo k televizi

Největší výkonové omezení počítače představuje notebookový procesor Intel Celeron 2957U. Jedná se o architekturu Haswell se dvěma jádry bez podpory hyper-threadingu. Snadno se stane, že je procesor plně vytížen a dokud se nedokončí aktuální proces, nezvládne zpracovat žádný jiný. Procesor je taktován na 1,4 GHz a neumožňuje dočasné přetaktování na vyšší frekvenci.

Stejně tak integrovaný grafický čip Intel HD Graphics s 10 exekučními jednotkami bez problému obslouží kancelářskou práci nebo přehrávání Full HD videa a není tak problém zapojit počítač třeba k televizi a používat jej jako multimediální centrum. Výkonově ale stačí jen na jednoduché hry. Vzhledem k malé náročnosti čipu na chlazení, je větráček více než dostačující a počítač se vůbec nepřehřívá a ani není slyšet. Při práci spíše vrní pevný disk, než že by bylo slyšet chlazení. Vespod Reva jsou čtyři gumové nožky, které dobře pohlcují vibrace a do desky stolu se tak vůbec nepřenáší.

Acer-Revo-One-RL85_12.jpgAcer-Revo-One-RL85_4.jpgAcer-Revo-One-RL85_9.jpg
Že je tiché Revo zapnuté lze poznat podle svítícího proužku vespod • Vespod jsou čtyři gumové nožky a větrací průduch, větráček má výdech na zadní straně

Zacílení počítače do obýváků potvrzuje i možnost dálkového ovládání skrze připravenou mobilní aplikaci Acer Revo Suite. Aplikace je de facto vzdáleným touchpadem s klávesnicí. S počítačem komunikuje skrze Bluetooth a reakce nejsou nejrychlejší, ale na puštění filmu to stačí.

Acer Revo představuje variantu pro někoho, kdo hledá tichý stroj na stůl a nechce škaredou šedou krabici. Je potřeba počítat s nižším výkonem notebookového procesoru. Testovaný kus pouze se dvěma SATA sloty pro disk, 4GB operační pamětí a 500GB diskem stojí 7 000 Kč. Stroj je dodávám s operačním systémem Windows 8.1 s Bingem.

Výsledky výkonových testů:
 

Acer Revo One RL85 (DT.SYUEC.004)
PCMark 7 (overall) 2 006 bodů
PCMark 7 (productivity) 990 bodů
PCMark 7 (computation) 4 426 bodů
PCMark 7 (system storage) 1 520 bodů
Cinebench R10 (Single CPU) 64-bit 2 657 bodů
Cinebench R10 (Multiple CPU) 64-bit 5 127 bodů
Cinebench R15 (Single CPU) 64-bit 50 bodů
Cinebench R15 (Multiple CPU) 64-bit 62 bodů
3DMark (Ice Storm)                              16 865 bodů
3DMark (Cloud Gate) 1 837 bodů
3DMark (Fire Strike) 290 bodů
3DMark 06 3 267 bodů
CDM -Revo.png
Rychlosti čtení a zápisu na systémový disk

Technické parametry:

  • Procesor: Intel Celeron 2957U (2× 1,4 GHz), TDP 15 W
  • Grafický čip: Intel HD Graphics (Haswell)
  • Operační paměť: 4 GB DDR3
  • Úložiště: 500 GB, 5 400 ot./min (WD5000LPVX)
  • Výbava: HDMI, 2× USB 3.0, 2× USB 2.0, Gigabit Ethernet (RealTek RTL8168/8111), miniDisplayPort, IEEE 802.11b/g/n + Bluetooth 4.0 (Qualcomm Atheros QCWB335)
  • Zdroj: 65 W
  • Rozměry: 155 × 106,5 × 106,5 mm
  • Systém: Windows 8.1 s Bingem, 64-bit
  • Cena: 
Diskuze (23) Další článek: Tohle je patnáct nejziskovějších firem v Silicon Valley

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,