Tablety | Acer | Chrome OS

Acer představil první tablet s Chrome OS. Má stylus, Android aplikace a cílí převážně do škol

Ambice systému Chrome OS dostat se i do tabletů jsou zřejmé již delší dobu. Google kontinuálně vylepšuje rozhraní, aby bylo nachystané pro dotyky. To se využije i u Chromebooků, které mají čím dál častěji dotykový displej. A s možností instalovat Android aplikace není důvod, proč systém neosadit i do tabletů. Nyní Acer představil jeden takový.

Acer Chromebook Tab 10 má 9,7palcový displej s rozlišením 2048 na 1536 pixelů, přední a zadní kameru a až 9hodinovou výdrž na jedno nabití. Jako procesor byl použit OP1 doplněný 4 GB RAM, 32 GB diskem a USB-C portem. Nechybí ani slot pro SD karty a klasický jack na připojení sluchátek.

Pohání jej systém Chrome OS s možností spuštění Android aplikací (součástí systému je Obchod Play). Na tuto funkci sází jak Acer, tak Google – tablet je zaměřený pro využití ve školách, nutností je tedy možnost doinstalování potřebných aplikací pro výuku. Součástí balení je také stylus od Wacomu, který není nutné dobíjet

Acer-Chromebook-Tab-10-D651N_overview_features_large.jpg
Takto vypadá Acer Chromebook Tab 10. Součástí balení je i stylus.

Obě firmy tak jdou proti konkurenčním iPadům, které se snaží dostat do škol, hlavně v USA, Apple. Oproti němu nabízí třeba plnohodnotný prohlížeč a klasickou práci s okny. Přesto nabízí jednodušší rozhraní než Windows a snadnější vzdálenou správu pro školní administrátory. Cena je v zahraničí 329 dolarů, což je více, než některé Chromebooky, které jsou často pod hranicí tří set.

Google také ukazuje možnou budoucnost tabletů s Androidem. Těch totiž v poslední době na trhu není velké množství (a v prodejích jsou válcovány právě iPadem) a několik značek se zcela stáhlo. Ani Google samotný nevydal novou verzi svého referenčního tabletu. Budoucnost pro systém tak může být právě Chrome OS, který má mnohem blíže ke klasickým desktopovým Windows, přesto je uzpůsoben pro ovládání dotyky a nabízí velké množství aplikací.

Jak vypadá systém Chrome OS?

Diskuze (22) Další článek: Foxconn už nebude „jen“ fabrika na iPhony. Koupil Belkin a získal hromadu značek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,