Acer Aspire TimelineU M3 s grafikou GeForce GT 640M

Nový ultrabook Aspire TimelineU M3 od Aceru je vybaven novou grafickou kartou GeForce GT 640M s architekturou Kepler. Jaký je a jak je na tom Nvidia?

Společnost Nvidia zatím stále nepředstavila novou generaci svých grafických karet, podle nejnovějších indicií by se tak již mělo stát tento měsíc. Kromě desktopových modelů se ale samozřejmě objeví i mobilní verze a právě ultrabook Acer Aspire TimelineU M3 je jeden z prvních produktů, kde se grafika s novou architekturou vyskytuje.

Ultrabook Acer Aspire TimelineU M3 s Kepler grafikou

Nový model Aspire TimelineU M3 od Aceru patří do kategorie ultrabooků, alespoň z pohledu tenkého těla. Jako jeden z prvních ultrabooků se totiž pyšní velkým a lesklým 15,6″ displejem, který má sice LED podsvícení, ale poměrně nízké rozlišení 1 366 × 768 (16:9).

Uvnitř je vybaven úsporným dvoujádrovým procesorem s dosluhující architekturou Sandy Bridge (32 nm) a TDP 17 W – Core i7-2637M na frekvenci 1,7 GHz a možností Turbo režimu až na frekvenci 2,8 GHz. Základem je čipset Intel HM77.

acerbf3screenshot.jpg 
Acer Aspire TimelineU M3

V procesoru se na jednom kusu křemíku nachází integrovaný grafický čip Intel HD 3000, ten však rozhodně není zajímavou grafickou komponentou tohoto ultrabooku. K dispozici je totiž i samostatná grafická karta Nvidia GeForce GT 640M, která obsahuje 28nm grafický čip založený na zcela nové architektuře Kepler. Přepínání mezi grafickými čipy ovládá technologie Optimus.

Čip má celkem 384 CUDA procesorů a pracuje na frekvenci 625 MHz. Jeden gigabajt GDDR3 (128bit) paměti běží na frekvenci 1,8 GHz. To co je ale důležité především, je výkon a spotřeba, což zjistíme z prvních zahraničních testů v další části článku.

Základní konfigurace obsahuje 4 GB operační paměti DDR3 (1 333 MHz) s možností až 6 GB a 64bitový operační systém Windows 7 Home Premium (SP1) je nainstalován na rychlém SSD LiteOn s kapacitou 256 GB (mSATA).

DVD mechanika i USB 3.0

I když se jedná o ultrabook, disponuje optickou DVD mechanikou, v základní výbavě nechybí rychlá WiFi, gigabitový ethernet, čtečka karet, dva klasické USB 2.0 porty, jeden rychlý USB 3.0, HDMI výstup na externí monitor a webkamera.

Small (4 of 8).jpg Small (7 of 8).jpg
Fotografie ze serveru Anandtech

Rozměry ultrabooku jsou velmi dobré – 37,5 × 25 × 2 cm, hmotnost je s tříčlánkovou (55 Wh) baterií přibližně 2,3 kg.

  • Procesor: dvoujádrový Core i7-2637M (1,7 GHz)
  • Grafický čip: Intel HD 3000 v procesoru, Nvidia GeForce GT 640M, 1 GB
  • Operační paměť: 4 GB (až 6 GB) DDR3
  • SSD: 256 GB
  • Výbava: WiFi, ethernet, 2 × USB 2.0, 1 × USB 3.0, HDMI, stereo reproduktory, čtečka karet, webkamera, webkamera
  • Baterie, výdrž: tříčlánková, 55 Wh, až 8 hodin
  • Rozměry, hmotnost: 37,5 × 25 × 2 cm, 2,3 kg
  • Cena: neznámá, Windows 7

Zahraniční testy výkonu

Ultrabook se dostal do rukou zahraničních redakcí, mezi kterými nechyběl ani server Anandtech nebo PC Perspective. V tomto případě se ale nejdůležitějším atributem stala právě nová grafická karta od Nvidie, která může konečně prozradit, jak se nová architektura povedla a zda Nvidia vyřešila problém se spotřebou minulé generace.

44876.png 44877.png 44883.png
44886.png justcause2.png

Jak je vidět na výkonu, nová architektura, konkrétně zmíněný model GeForce GT 640M, si vede opravdu velmi dobře a v mnoha případech celkem hravě poráží Radeon HD 6650M a je pod úrovní starší GeForce GTX 560M. Relativní podobnost výkonu je například s GeForce GT 555M.

Co je ale možná mnohem zajímavější, je spotřeba ultrabooku v klidu i při vytížení. Změřené hodnoty totiž ukazují, že Nvidia architekturu z tohoto směru poměrně dotáhla. Zatím bohužel není k dispozici srovnání s konkurenčním mobilním 28nm čipem od AMD, který by měl také nabízet velmi nízkou spotřebu v obou případech.

44850.png 44851.png
Výdrž ultrabooku v klidu a při zatížení (Zdroj: Anandtech)

Ultrabook dokázal v klidu vydržet na baterii kolem deseti hodin, při procházení internetu pak velmi slušných sedm hodin.

Povedený ultrabook od Aceru

Jak je vidět nejen z parametrů, ale i z měření výkonu a výdrže, nový patnáctipalcový ultrabook se Aceru s přispěním Nvidie skutečně povedl. Důležitým prvkem tak bude koncová cena, která s vysokou pravděpodobností bude vyšší, než by většina případných zákazníků chtěla a tedy nad hranicí 800 či tisíce dolarů ve zmíněné konfiguraci.

timelineultra3.jpg 

Slabším článkem je pochopitelně rozlišení displeje, které je na patnáctipalcový displej velmi nízké. Jedná se ale o ultrabook, který jistě patří mezi ty zajímavější „plastové“ modely, v tomto případě navíc s výkonnou a moderní grafickou kartou.

Určitě se ale lze těšit na ještě novější modely s čipy Ivy Bridge, které budou s mobilními GeForce řady 600 kombinovány a budou se chlubit ještě lepšími parametry z oblasti výkonu i výdrže na baterie.

Diskuze (12) Další článek: Važte si internetu, některé země ho právě ruší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,