Aby pécéčka neměla problém s rokem 2000

Aliance devíti chce systémově řešit tento problém na platformě PC.
Okolo problému roku 2000 (Y2K) je stále kolem nás daleko více zmatených a málo věrohodných informací než hlubokých analýz, testování a hlavně opatření tento problém dle možností řešící. Zatímco na „starých“ systémech se tento problém veřejně přiznával a více či méně intenzivně řešil, do nedávné doby nebyl nikdo ochoten přiznat, že se Y2K sebeméně týká i pécéček, snad s výjimkou nějakých dřevních DOSových programů. Ukazuje se ale, že to zdaleka není pravda: počet odchycených problémů prudce roste a dokonce se zjišťuje, že se cosi nalezne i v nových operačních systémech od Microsoftu. Proto vzniká zajímavé seskupení s názvem Aliance PCY2000; to je tvořeno devíti velkými výrobci osobních počítačů a chce společnými silami navrhnout postup pro řešení Y2K právě pro oblast osobních počítačů. Alianci tvoří firmy Acer, American Megatrends, Compaq, Dell, Gateway, Hewlett-Packard, IBM, Toshiba a Phoenix Technologies, tedy dva výrobci BIOSu a sedm producentů PC; dále ji podporují firmy Clicknet, Intel, Microsoft, NSTL a Symantec.

Zmíněná aliance je de facto aliancí virtuální – přesněji řečeno internetovou. Její hlavní a zřejmě jedinou tváří, kterou se bude k uživatelům obracet, bude Internet prostřednictvím výše uvedené adresy (www.pcy2000.org); zde se nalézá (a hlavně bude nalézat) bohatství informací, jak si má uživatel poradit s kontrolou svého hardware na Y2K. Projekt se týká kontroly hardware, software i dat; obsahuje řadu testů a specifikací připravenosti osobního počítače na rok 2000.

Živě komentuje: zmíněné společnosti, které hrají hlavně na americkém trhu první housle v produkci a prodeji počítačů (chybí zde, kupodivu, především Packard-Bell NEC, z celosvětových výrobců pak Japonci a Siemens), zabíjejí dvě mouchy jednou ranou. První a pro ně zřejmě nejdůležitějším cílem je krásné zviditelnění – ustanovují „oficiální“ a „velmi nápomocnou“ alianci, a sami se v ní samozřejmě vykreslí jako firmy, jejichž stroje a aplikace buď žádné problémy s rokem 2000 nemají, či jsou podle daného návodu dobře odstranitelné... na rozdíl od konkurentů. Druhou je pochopitelně skutečně snaha zbavit uživatele PC obavy z roku 2000 – protože to poslední, co by zmíněné firmy přivítaly, je zpomalení prodeje v kritickém období (počínající již nynějškem a končící někdy v prvních měsících roku 2000).

Hlavní projekt aliance už rovněž vzniká tak, jak se na web sluší a patří: první formou je koncept určený pro veřejné komentování (používá se pro něj obvykle název RFC, tj. Request For Comment); kdokoli může tuto specifikaci studovat a vyjadřovat se k ní, experti aliance by měli vzít připomínky v úvahu a pokud budou oprávněné, zapracovat je do finální verze předložené členům ke schválení. Tak to má být; Internet si žádá tu největší možnou otevřenost a sláva každému, kdo to pochopí a aplikuje.

Váš názor Další článek: SPIS v přímém přenosu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,