Wikipedia

Aby byla Wikipedie důvěryhodnější, vyvinul Internet Archive systém náhledů citací z knih

Wikipedie je největší internetová encyklopedie a pro mnohé studenty je výchozím zdrojem informací, přestože jsou si (snad alespoň někteří) vědomi, že v ní mohou být nepřesnosti. Z citací Wikipedie také nemusí být leckdy úplně jasné, co všechno je v heslech citováno z odkazovaných zdrojů. Oba problémy nyní řeší nová funkce, kterou představili provozovatelé internetového archivu Archive.org.

Organizace Internet Archive začala tvořit archiv digitalizovaných knih už v roce 2005 a postupně hledá cesty, jak archiv nadále rozšiřovat jak co se týče titulů, tak z hlediska funkcí, které by mohly být užitečné lidem. A tak knihy sama digitalizuje, spolupracuje s mnoha knihovnami a elektronické verze knih pak například půjčuje, pokud to licence díla dovolí. Nyní ale přišla s velmi užitečným provázáním na Wikipedii, upozornil Wired.

Wikipedii sice tvoří sami její uživatelé, ale je zde několik ochranných prvků, které by měly zabránit tomu, aby zde nebyly publikovány bludy. Jedním z nich je požadavek na důsledné zdrojování. V případě odkazů na knihy ale ověření citace zdroje není někdy jednoduché, ale právě to se nyní Internet Archive snaží usnadnit. 

Pokud nějaké heslo na Wikipedii odkazuje na knihu, a ta je v archivu dostupná, jedním klikem se dostanete na danou stránku knihy, která je na Wikipedii odkazovaná. Můžete si přitom prohlédnout náhled stránky a ověřit si, co konkrétně je na Wikipedii z knihy citováno. Celou knihu si pak můžete třeba vypůjčit, v některých případech i celou přečíst, nebo se alespoň dozvíte, kde se dá koupit. 

Na náhledy knih můžete narazit pochopitelně především na anglické Wikipedii. Na Internet Archive je jinak ze zdrojů často odkazováno třeba také na archivní verze webových stránek s odkazovanými články, které by mohly časem z originálního umístění zmizet. 

The Internet Archive je neziskovou organizací, která shromažďuje a archivuje dostupné informace na internetu. Známá je především jako provozovatel služby The Way Back Machine, která umožňuje nahlédnout na starší verze webových stránek. Ukládá a archivuje ale také knihy, videa, audionahrávky, obrázky a softwarové programy. 

Diskuze (5) Další článek: Čína chce pomocí robotických zařízení dopravit na Zemi měsíční horniny

Témata článku: , , , , , , , , ,