Absolut XP!

Asi nikdo nebude pochybovat, že o popularitu písmen XP se zasloužil hlavně Microsoft. Začalo to Windows XP a Office XP, následují ovladače grafických karet Detonator XP apod. Nyní se na scéně objevuje Athlon XP. V tomto případě se má jednat o něco extra výkonného (eXtra Performance), a PCtuning jako první vám přináší exkluzivní recenzi této stále populárnější řady procesorů.

Pro firmu AMD znamená řada procesorů Athlon jeden z nejsvětlejších momentů v její historii. Nebýt této řady procesorů, již bychom dnes o "Advanced Micro Devices" asi neslyšeli - a pokud, tak nikoliv v souvislosti s procesory pro platformu PC. Nové dítko přišlo na svět v roce 1999 a záhy potom se splnil sen všech zaměstnanců (ale i vedení firmy :-)) AMD - Athlon (K7) se stal nejvýkonnějším desktopovým procesorem té doby.

V roce 2000 pak vznikla platforma Socket A a na ni se adaptoval nejen Athlon s jádrem Thunderbird, ale i veledůležitý "low-end" procesor AMD Duron. Oba procesory se záhy staly nejúspěšnějšími procesory v historii firmy AMD. Prodaly se jich milióny. Nyní, v roce 2001 přichází následník Athlonu s jádrem Thunderbird v podobě inovovaného procesoru s jádrem Palomino. 

Nové jádro AMD bylo "nasazeno" nejenom v desktopových procesorech, ale snaží se prosadit i v noteboocích a serverech. Takže se nám nyní na trhu objevily celkem tři Athlony - Athlon XP (desktopy), Athlon MP (pro servery a pracovní stanice) a Athlon 4 (notebooky).

Ze začátku vám nové značení Athlonů možná zamotá hlavu - nás trošku iritovalo. Je to totiž zvláštní - tři názvy a vlastně téměř stejné jádro. Na druhou stranu je změna názvu pořád lepší, kdyby se zásadněji měnilo provedení procesoru nebo jeho patice, a my bychom museli při každém upgradu kupovat novou desku. V tomto je AMD v poslední době perfektní - již déle než rok nezměnili patici a ještě ji nebudeme muset pravděpodobně měnit ani v roce následujícím.

 

Thunderbird (Athlon)

Palomino (Athlon XP, MP, 4)

výrobní technologie 0,18 mikron 0,18 mikron
počet tranzistorů 37 miliónů 37,5 miliónů
velikost jádra 120 mm2 128 mm2
instrukční sada 3D Now! Enhanced 3D Now! Professional (vč. SSE)
spotřeba 81 wattů 56 wattů (cca 30% nižší)

Řada Athlon XP / Palomino není žádnou revoluční novinkou - v zásadě se jedná inovované jádro Thunderbird. Na první pohled rozdíly tedy nejsou příliš zřetelné. Palomino má jen o 500 tisíc tranzistorů více a plocha čipu je jen o pár mm2 větší. Pokud se však podíváme na funkčnost čipu, rozdílu nalezneme více. Hlavním důvodem inovace původního jádra je dosažení vyšších frekvencí. Cílem AMD bylo, aby "stropem" Palomina byla frekvence nejméně 1800 - 1900 MHz (max. frekvence Thunderbirda je někde mezi 1500 - 1600 MHz).

 

Athlon XP s jádrem "Palomino"

 

Athlon s jádrem "Thunderbird"

Z hlediska výkonu procesoru přibyla funkce Hardware data prefetch což je jakési automatické "předzásobení" procesoru daty. Obvody procesorů proste načítají data s předstihem, což v některých případech vede ke zvýšení propustnosti paměti.

Například v aritmeticko-logických operacích stoupá propustnost pamětí až o 15%. Hodně však také závisí na čipsetu. U základních desek na bázi čipových sad KT266 nebo AMD 760 není narůst tak patrný jako u těch, které používají novější sady KT266A nebo nForce.

Další novinkou je přidání Translation Look aside (TLB) bufferů, které minimalizují čekací stavy v okamžiku, kdy procesor požaduje nová data. Tyto dvě novinky patří do tzv. Quantispeed technologie. Quantispeed je marketingovým pojmenováním několika klíčových technologii jež používá jádro nového Athlonu - i když některé zde byly. Například superskalární jednotka FPU a paralelní mikroarchitektura jádra umožňující provedení více instrukcí v jednom cyklu (zvyšuje se tak index IPC - Instructions Per Cycle).

Poslední inovace jádra směřovala ke zlepšení kompatibility s kódem optimalizovaným pro Pentia III - tím je rozšíření instrukcí 3D Now! (nyní s přívlastkem Professional) o instrukce SSE (Streaming SIMD Extension).

Instrukce SSE 2, kterými se chlubí Pentia 4 sice Athlon XP nepodporuje, ale AMD jejich podporu již slíbila v procesorech rodiny Hammer (platforma x86-64), které se objeví příští rok. SSE2 se pravděpodobně dočkáme i v procesorech s jádrem Barton.

Nová řada procesorů Athlon obsahuje (konečně!) interní teplotní diodu, čidlo, které jako jediné přesně měří teplotu uvnitř jádra procesoru - při kombinaci s odpovídající základní deskou by dokonce mělo procesor "havarijně" odstavit - například při náhlém odpojení chladiče.

Poznámka: Tolik diskutovaná tepelná ochrana Athlonů XP existuje, avšak musí být provedena v součinnosti s BIOSem počítače. Je to jako když vám vyhoří motorek od stěračů a to díky tomu, že místo pojistky máte v poj. skřínce drátek. Problém s "externí" ochranou nastává tehdy, pokud s razantním tepelným přetížením Athlona XP nepočítá deska (např. nepodporuje interní čidlo, nebo reaguje příliš pozdě), nebo BIOS.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,