A vítězem se stává... Celeron!

20. listopadu 2001
Bleem skončil SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Nedávná diskuze s kolegou který je léta je příznivcem Intelu a právě nyní uvažuje o upgradu počítače, mi připomněla, jak málo je známo poslední "šedé káčátko", jež se skrývá mezi procesory Intelu - tak totiž můžeme nazvat typ, který se dnes, mezi procesory jež "jsou inside", vyznačuje snad nejlepším poměrem ceny k výkonu. Ano, mluvím o Celeronu 1,2 GHz - o dobře zamaskovaném Pentiu III, které si dnes můžete koupit za polovinu ceny "normálního" P3.
Kapitoly článku

Ať je na procesorovém trhu konkurence jakkoliv silná, pozici procesorů firmy Intel to příliš neotřásá - hlavním efektem tržního boje je "pouhé" (i když pro Intel bolestné) snižování cen - a to jen v segmentech, kde reálná konkurence skutečně existuje (například v mobilních procesorech stále "panuje" nesnesitelná drahota - mobilní procesory jsou v průměru 4x dražší než jejich desktopové verze). Intel si svou pozici procesorové jedničky nadále drží a na dodává trh více než 2/3 procesorů, stále existuje mohutný zástup zákazníků, který na otázku, co chtějí "inside" (uvnitř) svého PC, odpovídají: pouze a jen Intel.

Pentium vs... Pentium

 V první polovině roku 2001 analytici Intelu zjistili, že největší brzdou bránící rozšíření jejich preferovaného Pentia 4 není konkurence AMD či "drahota" pamětí Rambus ale... stále velká popularita řady Pentium III. Odborně se situaci, kdy jeden produkt firmy "užírá" místo druhému, říká "tržní kanibalizace". Příznivci Intelu v minulé situaci prostě upřednostňovali "levné a stále dobré" Pentia III před "jistě dobrými ale drahými" Pentii 4 - očekávaný úprk ze staré platformy se prostě nekonal. Aby zabránili pokračující kanibalizaci "Pentium kontra Pentium" rozhodli se u Intelu "dát červenou" celé desktopové řadě Pentii III. To se však dotklo nasazení i nového jádra Tualatin.

Celeron 1.2 - dobře zamaskované Pentium III

O projektu Tualatin jsme psali již dříve (viz linky pod článkem) a proto jen stručně připomenu - jedná se o přepracované a inovované jádro Pentium III / Coppermine jež je vyráběno pokrokovou 0.13um polovodičovou technologii. Ve srovnání se staršími řadami se nové procesory postavené bázi tohoto jádra vyznačují nižším odběrem, vyšším výkonem a také tím, že s nimi lze dosáhnout vyšších frekvencí (starším maximem bylo 1.13GHz, nové Tualatiny umí "jít" až k 1.5GHz - takto taktované procesory by nejspíše snadno deklasovaly Pentia 4 až do frekvence 1.7GHz - viz. testy dále).

Z nových Tualatinů by mohla tedy být skvělá Pentia III... kdyby ne útlum celé rodiny PIII (výjimkou jsou drahé a výnosné serverové procesory s 512kB paměti cache). V této situaci se našlo řešení - snížila se frekvence sběrnice na 100MHz, procesoru se ponechala velká, 256K osmicestná L2 cache a vše se pojmenovalo... Celeron.

Podívejte se na část "celeroního" datasheetu od Intelu:

Speed (GHz) Boxed Test
Specification
(S-spec)
OEM Test
Specification
(S-spec)
Stepping CPUID L2 Cache Size Thermal
Spec.
(°C)
Thermal
Design
Power (W)
Notes
1.0 SL5XQ SL5XT cD0 068A 128K 77 26.7 3,4,5,11,13
1.1 SL5XR SL5XU cD0 068A 128K 77 26.7 3,4,5,11,13
1.2 SL5Y5 SL5XS tA0 06B1 256K 69 29.9 3,5,13,14,15

3. This processor is in FC-PGA form factor
4. This processor is a die shrink to 0.18 micron process technology.
5. This processor`s L2 cache has a 4GB address range and supports ECC, which cannot be disabled.
11. Vcc for processors core=1.75 V.
13. This processor`s system bus operates at 100 MHz only
14. This processor is built using 0.13 micron process technology
15. Vcc for processor core=1.475 V

Zde je vidět, že Celeron 1.2 se od dřívějších Celeronů v mnoha ohledech skutečně liší - má rozdílné jádro, dvojnásobnou (tedy plnou) velikost cache, jiné napájení... Procesory se také liší vzhledem:


Celeron 1.2 (čip je "pokrytý" IHD - integrovaným rozváděčem tepla) a jeho starší bráška...

Starší programy detekují nové Celerony dokonce jako... "serverová" Pentia III Xeon:

Důležitá informace: Procesory postavené na bázi jádra Tualatin vyžadují nové základní desky s nativní podporou sběrnice GTL+ a napájení 1.475V (tyto desky jsou zpětně kompatibilní se "starými" procesory Celeron / Pentium III v pouzdře FC-PGA). Dnes je podpora Tualatinu již pravidlem - problémy se mohou však vyskytnout na deskách vyrobených před létem 2001. Pokud plánujete nákup desky Socket 370, vždy si ověřte, že "umí" i Tualatin - jistě se to hodí. 

PCtuning komentuje: Nový 1200MHz Celeron je - až na 100MHz sběrnici (starší Pentia III byla 100 i 133MHz-ová, nyní se vyrábějí pouze 133MHz varianty Pentii III) - čistokrevným, navíc inovovaným Pentiem III. Dá se říci, že pod pláštíkem "low-end" řady se skrývá "neopracovaný drahokam".

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,