A vítězem se stává... Celeron!

20. listopadu 2001
Bleem skončil SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Nedávná diskuze s kolegou který je léta je příznivcem Intelu a právě nyní uvažuje o upgradu počítače, mi připomněla, jak málo je známo poslední "šedé káčátko", jež se skrývá mezi procesory Intelu - tak totiž můžeme nazvat typ, který se dnes, mezi procesory jež "jsou inside", vyznačuje snad nejlepším poměrem ceny k výkonu. Ano, mluvím o Celeronu 1,2 GHz - o dobře zamaskovaném Pentiu III, které si dnes můžete koupit za polovinu ceny "normálního" P3.

CPUmark 99 (ze sady Winbench 99)

Tento test vyjadřuje výkon jádra procesoru v neoptimalizovaných aplikacích (nevyužívá ani instrukcí SSE, ani 3D Now!). Lze říci, že tento benchmark je indikátorem "hrubého výkonu" procesoru - téměř nezohledňuje výkon paměťového ani diskového subsystému PC.

Podle očekávání je námi testovaný Celeron na špici. Při přetaktování dosahuje dokonce neuvěřitelně vysokého indexu 119 (všimněte si Pentia 4 1.6GHz - to má index pouhých 98 bodů). Tento test však nezohledňuje největší slabinu Celeronu 1.2 (není jí menší příruční paměť cache, neboť tento "taky-celeron" má plnou 256kB L2 cache) - slabinou je nízká propustnost sběrnice fsb a co z toho plyne i nízká propustnost paměti.

Celeron 1.2GHz : Pentium III 1GHz = 100 : 90

Quake III Arena

Popularita a síla tohoto benchmarku spočívá v tom, že Quake III patří mezi mistrovská díla programátorského umění své doby (za kvalitním kódem stojí John Carmack a tým ID software). Pokud se použije nízké rozlišení (např. 640x480), téměř se eliminuje vliv grafické karty (i přesto, že se jedná o test v 3D).

Ooops - náš Celeron se drží jen tehdy, když je přetaktován :-( Paměťově náročný test odsouvá "externě nejpomalejší" procesor (Celeron: 100MHz, Pentium III: 133MHz, Duron: 200MHz, Pentium 4: 200MHz adresová sběrnice / 400MHz data) na poslední místo. Nejedná se však žádnou tragedii - výkon je "par" s Pentiem III 1GHz.

Poznámka: Všimněte si, že přetaktovaný Celeron i Pentium III je zde výkonnější než procesor Pentium 4 běžící v taktu 1.6GHz na platformě i845 (tento systém výkonově sráží paměti SDRAM PC133 - v případě použití pamětí DDR nebo Rambus je již výkon Pentia 4 docela jiný). Přitom řešení P4 + i845 je často v inzerátech povyšováno do pozice "top-end" sestavy s Pentiem 4 :-)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,