A teď už může být fotograf opravdu každý. Google rozdává zdarma špičkový software Nik Collection

  • Google zdarma uvolnil sedm fotografických programů
  • Nabídnou stovky fotografických filtrů
  • A také chytré doostření a odstranění šumu

Zatímco si Češi na sklonku minulého týdne užívali první prodloužené Velikonoce, Google v relativní tichosti nabídl zdarma ke stažení celý balík kreativních nástrojů Nik Collection, které koupil na podzim roku 2012.

Pakliže vám Nik Software nic neříká, vězte, že z jejich stáje pochází třeba mobilní fotoeditor Snapseed, který je vlastně jakýmsi velmi slabým odvarem toho, co dokážou desktopové nástroje Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Silver Efex Pro, Viveza, HDR Efex Pro, Sharpener Pro a konečně Dfine.

Ačkoliv Nik Software tyto nástroje vyvinul primárně jako efektové doplňky pro Photoshop, se kterým pracují zdaleka nejlépe, protože umožňují vratné úpravy fotografií, můžete je integrovat i do mnohonásobně levnějšího Zoner Photo Studia (a dalších programů s podporou pluginů ve formátu *.8BF). V Gimpu mi ale pluginy při pokusu o spuštění skrze doplněk Pspi pokaždé havarovaly.

726439657 398691949
Zoner Photo Studio projde vybranou složku a automaticky načte všechny pluginy ve formátu 8BF. Pluginy Nik Collection najdete po instalaci v adresáři C:\Program Files\Google\Nik Collection, jenže obsahují i 64bitové verze, se kterými má ZPS problém. Proto doporučuji zkopírovat jednotlivé 32bitové pluginy do vlastní složky. U nástroje Dfine zkopírujte jen jeho hlavní plugin Dfine2.8bf.

Nik Collection ale můžete použít i jen tak. Ve složce každého hlavního nástroje totiž najdete i spouštěcí program EXE. Stačí pro něj vytvořit zástupce na ploše a na tu pak přetáhnout fotografii, kterou chcete zpracovat. Anebo nástroj prostě spusťte a najdete v něm tlačítko pro načtení fotografie z disku.

551839104
Instalátor sice zástupce nevytvoří – předpokládá, že bude Nik Collection používat s Photoshopem, ale v adresáři každého nástroje najdete i spustitelný program EXE, ke kterému může vytvořit zástupce.

Pojďme se nyní podívat, co vlastně balík Nik Software dokáže v praxi, a proč by jej tedy neměl minout každý amatérský fotograf.

Analog Efex Pro

Jestli na kapesních počítačích udělal díru do světa Instagram, když nabídl fotografům hromadu filtrů napodobujících staré fotoaparáty a filmy, pak je Analog Efex Pro jeho odpovědí ze světa PC. Rovnou ale zapomeňte, že je to jen jakési laciné fotokurvítko.

967604053
Prostředí Analog Efex Pro. Vlevo najdete náhledy jednotlivých filtrů pro zvolený typ kamery, uprostřed velký náhled s možností porovnání s originálem a vpravo dodatečné nastavení tónu kinofilmu, smetí, zrnitosti i barev.
88006993 392563704
Výběr typu kamery a práce se smetím na snímku

Jistě, fotografii skutečně můžete dodat infantilní vzhled nepovedeného snímku z dětského fotoaparátu na jedno použití, nicméně program nabízí desítky kombinací všemožných filmů a typů kamer, přičemž lze doladit i jednotlivé parametry počínaje barvami (světlo, saturace, kontrast) a konče odstínem virtuálního kinofilmu, jeho zrnitostí, kresbou a specifickým nastavením konkrétního typu kamery. 

638478433 304345570 799206654 420457152 997002004 834031859 566741887 471047133
Pomocí Analog Efex Pro můžete snadno vytvářet podobné snímky

Je podle vás Analog Efex Pro příliš infantilní? Pak se podívejte na Color Efex Pro v následující kapitole a budete žasnout.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,