A je to tady: Corel zvažuje prodej své linuxové divize

Kdo si myslel, že vstup Microsoftu do Corelu ohrozí linuxovou budoucnost Corelu, byl velmi blízko pravdy.
Corel nyní ve světle aktuálních ekonomických výsledků oznámil, že jeho linuxová divize nijak zvlášť nevydělává a ve své současné podobě asi nikdy moc vydělávat nebude. Proto zvažuje dva kroky: rozšíření divize pomocí akvizice, nebo její prodej. Vzhledem k současné situaci Corelu to upřímně na nějakou akvizici nevypadá. Rozhodnutí by mělo padnout v prosinci nebo lednu.

Michael Capellas, který z firmy odstoupil v srpnu, ji svým vizionářským a jindy velmi úspěšným přístupem zavedl až do situace, kdy čtvrtina patří Microsoftu, nejvíce tlačená linuxová oblast nevydělává, jak se čekalo, a docházejí peníze. Je to pro Corel smutné, ale z hlediska Linuxu je to jen minoritní záležitost. Dnes produkty Corelu začíná úspěšně suplovat OpenOffice (starOffice) a z hlediska uživatelského Linuxu prochází nyní Linux jedním z mnoha přelomových období. Čím dál více se ukazuje potřeba vhodného uživatelského rozhraní, které uživatele odstíní od vespod sedícího systému. Nelíbí se to sice nynějším fanouškům, ti něco takového nepotřebují, ale pro masové rozšíření Linuxu bude muset i on využít praktiky Microsoftu a převzít a vylepšit jeho ovládání. Nyní se to opravdu lepší, ale bude to ještě dlouhá cesta. Corel, který se chtěl etablovat právě na poli uživatelského Linuxu, zatím moc úspěšný není a neukazuje se, že by tento běh na dlouhou trať zvládal. Jeho zkušenosti ani v případě případného prodeje linuxové divize však nebudou pochopitelně ztraceny a když to třeba koupí Red Hat, bude moci nabídnout řešení pro celé spektrum uživatelů.

Jak jsme již psali v předchozích komentářích, Microsoft nemusí mít prvoplánovou snahu zničit Linux u Corelu. Linux by tím trochu oslabil, ale sám Microsoft by si zabouchl vrátka pro nezávislé bádání pro vlastní účely. Vývojáři Corelu nejsou rozhodně špatní a Microsoft by velmi rád jejich zkušenosti zúročil. Bylo by od něj velmi krátkozraké je nyní postavit ke zdi. Pokud Corel linuxovou divizi prodá, přijde Microsoft o pověstnou nohu ve dveřích a z Corelu bude další oddělení Microsoftu. Další dva měsíce ukážou tedy mnohé a budou pro vývoj Corelu rozhodující.

Diskuze (4) Další článek: Hardware pro trochu znalé – díl XXI. – rozhraní disků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,