9 zajímavých firem, které pohltil Facebook

Facebook se letos rozjel a utrácí miliardy za různorodé firmy. Ale neznamená to, že by neutrácel i v minulých letech. Po menších soustech tak získával především zajímavé lidské zdroje.

V posledních měsících se zdá, že se Mark Zuckerberg a vedení Facebooku dostalo do nakupovací mánie. V polovině února Facebook utratil astronomických 19 miliard dolarů za chatovací službu WhatsApp, aby mohl přijít o měsíc později s další velkou akvizicí. Společně se společností Oculus VR si koupil Oculus Rift - zařízení pro virtuální realitu. Sice se jednalo o „pouhé” dvě miliardy, mezi vývojáři však tento nákup vyvolal bouři. No a zatím posledním přírůstkem do Zuckerbergovy rodiny je ProtoGeo Oy, které vyvíjí oblíbenou službu pro sledování denních aktivit a sportů Moves.

Nákupní horečka v Menlo Parku však neřádí až od minulého roku. Ve velkém začal Facebook nakupovat už na začátku roku 2010, během něhož pohltil celkem devět společností. Od začátku platilo pravidlo, že Facebook nekupuje firmy kvůli samotným produktů či službám, ale především kvůli lidem. Většina z takto převzatých společností byla začleněna do Facebooku a nově získaní zaměstatnci rozděleni do stávající struktury.

Toto pravidlo však přestalo platit v dubnu 2012, kdy Facebook přišel s prvním velkým nákupem - Instagramem. Ten byl propojen s Facebookem, ale jako samostatná platforma pro sdílení fotek přežil. Stejně tak se počítá s tím, že bude podobným způsobem fungovat WhatsApp a vývojářům Moves slíbil Zuckerberg to stejné.

Z celkového počtu kolem padesáti firem jsme vybrali devět nákupů, které Facebook nejvíce ovlivnily - ať už svými funkcemi integrovanými do sociální sítě, nebo získanými zaměstnanci. Bohužel jsou ceny investované do jednotlivých společností známé přibližně u třetiny provedených akvizicí, a tak nemůžeme sestavit ani žebříček nákupů podle cen.

Facebook.com (23.8. 2005)

Když Zuckerberg založil svoji sociální síť na Harvardu, provozoval ji na doméně thefacebook.com. Až o rok později získal tu nynější. Tenkrát byla odkoupena od společnosti AboutFace z Bostonu za nyní směšných 200 000 dolarů. V tomto prvotním větším nákupu se ještě neutrácelo za lidi nebo technologie...

Thefacebook.png
Původní vzhled sítě na doméně thefacebook.com

Parakey (19.7. 2007)

Získáním Parakey rozjel Zuckerberh celou řadu nákupu, v níž mu šlo především o kvalitní vývojáře. Parakey byl operační systém založený na webovém prohlížeči, který byl vyvíjen Blakem Rossem a Joe Hewitte, kteří dlouhá léta působili ve Firefoxu. A právě o tyto dva chlapíky šlo. První z nich působil ve Facebooku až do loňského roku jako jeden z nejvyšších manažerů. Joe Hewitt pak měl celou dobu na starost vývoj aplikace pro iPhony a postaral se i o její první verzi. Facebook opustil v roce 2011.

ConnectU (23.6. 2008)

Pokud jste viděli film The Social Network, určitě si na ConnectU vzpomenete. Byla to ta sociální síť, která se na počátku jmenovala HarvardConnection a jež měla být Zuckerbergem okopírována. Její tvůrci, sourozenci Winklevossovi, se po dlouhém vyjednávání dohodli s Zuckerbergem na dohodě, která mimo jiné obsahovala i odkoupení ConnectU Facebookem. Když si však dvojice s přezdívkou Winkevii uvědomila svoji chybu, žádala o přehodnocení jejich podílu.

Doména ConnectU.com je stále zaregistrovaná na Camerona Winklevosse, žádný obsah na ní však nenajdete.

0412-winklevoss_full_600.jpg
Bratři Winklevossové

FriendFeed (10.8. 2009)

FriendFeed vzniknul v roce 2007 a jeho hlavním účelem bylo spojení několika tehdy existujících sociálních sítí a RSS kanálů do jedné čtečky. V srpnu 2009 ji Facebook odkoupil za 15 milionů dolarů v hotovosti a 32,5 milionů v akciích.

Zuckerbergova síť tím získala především bývalé zaměstnance Googlu a především tvůrce Gmailu Paula Buchheita. Kromě toho však FriendFeed obsahoval jednu důležitou funkci, kterou dnes zná každý, kdo někdy zavadil o internet - tlačítko Like.

Nextstop (8.7. 2010)

I další akvizice úzce souvisela s Googlem. Ani ne roční startup byl totiž založen Carlem Sjogreenem a Adrianem Grahamem, kteří vyvíjeli Google Calendar, Google Groups nebo Picasu. Služba byla zrušena na konci roku 2010, poté, co byl obchod kompletní.

Facebook nákupem získal především nové, velmi schopné vývojáře a také technologii, na které mohl začít budovat funkci Facebook Places.

Právě po této akvizici zaznělo z Zuckerbergových úst potvrzení, že Facebook nakupuje firmy především kvůli talentovaným vývojářům.

nextstop.jpg
Původní vzhled služby Nextstop

Gowalla (2.12. 2011)

Mnohem více se do Facebook Places promítl další velký nákup. V něm získal Facebook geolokační službu, která měla v té době konkurovat Foursqare. I přes obrovské investice, které přesáhli na počátku fungování hranici desíti milionů dolarů se Gowalla nikdy nemohla těšit takového zájmu jako Foursquare. Na konci roku 2010 bylo ve službě zaregistrovaných pouze 600 000 uživatelů.

Částka, za kterou Facebook firmu a část zaměstnanců získal, není známá. Původní vývojáři se na blogu vyjádřili pouze k tomu, že Facebook nepřebere žádnou část uživatelských dat.

gowalla-trip.jpg
Gowalla - kdysi nadějná konkurence pro Foursquare

Face.com (18.6. 2012)

Pokud nyní vložíte na Facebook fotografii s lidmi, ve většině případů jsou automaticky rozpoznány jejich tváře. K těm je možné přiřadit jména. Tuto funkci vyvíjela Izraelská společnost Face.com. Facebook ji před dvěma lety odkoupil za 100 milionů dolarů.

Facebook však nezískal samotnou doménu Face.com, která je v současné době využitá pro prezentaci zatím neznámého projektu.

facecom_sf1.jpg
Díky Face.com jsou tváře na Facebooku rozpoznávány automaticky (zdroj: laptopmag.com)

Jibbigo (12.8. 2013)

Za neznámou částku si Facebook koupil společnost s kompletním vývojářským týmem Pittsburgh Mobile Technologies. Vyvíjená aplikace Jibbigo byl překladač, který překládal z mluvené řeči. V době odkupu Facebookem umělo Jibbigo rozpoznat a přeložit celkem 25 jazyků.

Jedná se o jednu z mála aplikací, kterou Facebook využil ke svým účelům (pro překlad statusů) a zároveň ji nechal přežít v původní podobě. Jibbigo můžete stahovat pro Android i iOS.

Branch (13.1.2014)

Posledním nákupem před známou trojicí WhatsApp, Oculus, Moves byl odkup konverzační služby, která v sobě spojuje několik sítí jako je Twitter, Facebook, Youtube či Wordpress. I když služba zatím stále funguje, v tomto případě se jednalo i o samotné vlastníky společnosti. Za službou totiž stojí i spoluzakladatelé Twitteru Evan Williams (který působil i na postu CEO) a Biz Stone.

Diskuze (1) Další článek: Apple razantně inovuje systém OS X, opět bude blíž mobilnímu iOS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,