Software | Procesory | AMD

8K video včetně HDR už se dá enkódovat v reálném čase. Pomohl 64jádrový procesor AMD EPYC

Rozlišení 4K už se stalo běžně rozšířeným standardem a pomalu přichází vlna 8K. S tím je ale pochopitelně spojena mnohem náročnější editace a enkódování videa. Novým rekordem v tomto směru se teď pochlubili vývojáři společnosti Beamr Imagining.

Pomocí nového 64jádrového procesoru AMD EPYC 7742, který je vyroben 7nm technologií (architektura Zen 2), se jim totiž podařilo enkódovat video v rozlišení 8K s 10bitovou barevnou paletou, HDR a v HEVC rychlostí 79 snímků za sekundu.

Nutno podotknout, že se použily pouze obecná procesorová jádra v kombinaci se softwarem a nikoli žádné specializované hardwarové akcelerátory, které mají často horší výslednou kvalitu.

Beamr chce tímto rekordem představit svůj optimalizovaný softwarový enkóder, který lze díky tomu použít pro živé přenosy. Právě 8K bude základem například na olympiádě příští rok, takže se rozhodně nejedná o vzdálenou budoucnost. Na trhu už je navíc velké množství kamer, které v 8K dokážou natáčet. Používají je především profesionálové, ale dokonce už i někteří specializovaní youtubeři.

Diskuze (63) Další článek: Google One přidává další výhodu k předplatnému. Zálohu fotografií a SMS z telefonu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,