8 nejlepších výkonných notebooků na doma [redaktoři radí]

Plánujete si koupit nový notebook, který bude převážně plnit úlohu domácího počítače? Poradíme vám, co se v tomto segmentu aktuálně nabízí a doporučíme konkrétní modely.

Acer Aspire E15: Na hry do patnácti tisíc

Aktuální cena: 14 990 Kč

Mezi levnými notebooky se jen těžko hledá stroj s výkonnějším hardwarem, který by zvládnul nároky moderních her. Pokud ovšem polevíte z požadavků na kvalitu zpracování a spokojíte se s nižším rozlišením displeje, dá se i v segmentu do 15 000 Kč vybrat.

obr/Aspire_E5-571-531-551-521-511_nontouch_black_glare-gallery-02.pngobr/Aspire_E5-571-531-551-521-511_nontouch_black_glare-gallery-03.pngobr/Aspire_E5-571-531-551-521-511_nontouch_black_glare-gallery-04.png
Konstrukcí notebook nevyniká, není ani příliš odolný, za málo peněz ale nabízí hodně výkonu

V této kategorii se nabízí Acer Aspire E15 s grafickou kartou GeForce 840M a klasickým mobilním procesorem Intel Core i5-4210M (TDP 45 W). Tyto komponenty postačí pro běh nových her v nižším rozlišení a s menšími detaily, což je v této cenové kategorii maximum, kterého lze dosáhnout. Za výhodu lze při herním zaměření považovat i to, že je notebook osazen displejem s rozlišením pouze 1 366 × 768 bodů a technologií TN. Hrát hry v nativním rozlišení nebude tolik náročné jako když by měly běžet ve Full HD a technologie TN zaručuje rychlé překreslování herních scén.

Proč doporučujeme

  • výkonný mobilní procesor (TDP 45 W)
  • velmi výhodný poměr ceny a výkonu
  • 8 GB RAM
  • možnost hraní i moderních her

I za tuto nižší cenu už má počítač 8 GB operační paměti, což je v dnešní době základ, pokud má notebook zvládnout větší zátěž. Pro data potom poslouží 1 TB plotnový disk s rychlostí 5 400 ot./min. Bez větších zásahů do konstrukce bohužel nelze disk vyjmout a případnou výměnu za SSD tak raději ponechejte autorizovanému servisu.

Konstrukčně je notebook bohužel hodně kompromisní a plastové tělo raději nevystavujte větší mechanické zátěži. Při manipulaci se občas ozývá povrzávání pohybujících se plastů a dochází i k viditelnému prohnutí. Pokud tedy zamýšlíte s notebookem často cestovat, doporučíme raději připlatit za jiný stroj.

Konektorová výbava je díky tlustšímu profilu bohatší a vešel se i Gigabitový Ethernet, DVD vypalovačka a výstup VGA. Z dalších portů se zde nachází HDMI, trojice USB (z toho jedno USB 3.0) a čtečka SD karet. Mimo Ethernetový port se lze do sítě připojit také skrze bezdrátový standard 802.11 b/g/n.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,