8 nejlepších správců hesel a citlivých údajů

Používání jednoho hesla pro všechny služby je cestou do pekel. Pokud chcete mít svoje data v bezpečí, používejte silná generovaná hesla. K tomu se bude hodit některý ze správců hesel.

Každý uživatel dnes k fungování na webu potřebuje desítky či stovky přihlašovacích údajů. V ideálním případě by se hesla k jednotlivým službám neměla shodovat. Většina uživatelů však stále používá maximálně trojici hesel, která rozlišuje podle služeb. Tradičně je to heslo do internetového bankovnictví, další heslo k mailům a poslední do ostatních služeb. Ač je to bezpečnější způsob než využívat jedno heslo na celém internetu, k ideálu to má daleko.

Již jsme vydali novější verzi článku o nejlepších správcích hesel:

Proto existují správci hesel, které si budou hesla pamatovat za vás. Pro každý web tak může existovat jiné heslo a nebudou tedy hrozit komplikace, pokud se útočník dostane k přihlašovacím údajům z jedné služby. Správci často nabízí také generátor bezpečných hesel a mnohdy dokáží urychlit přihlašování. Od věci nejsou ani dostupné mobilní aplikace, jenž umožní mít svoje hesla vždy po ruce. To je v případě uměle generovaných hesel takřka nutnost.

Kromě toho, že do nich uložíte hesla, poslouží stejně dobře pro ochranu údajů k platební kartě nebo pro bezpečné uložení citlivých dokumentů nebo fotek. Synchronizace mezi těmito aplikacemi probíhá hned několika způsoby a často může právě tato vlastnost ovlivnit výběr správce. Některé vsází na vlastní servery, další se spolehnou na cloudová úložiště typu Dropbox nebo Google Drive a nechybí ani možnost, kdy jsou hesla synchronizována pouze na lokální síti nebo vůbec.

Podívejte se na vlastnosti a hodnocení nejznámějších správců souborů. V závěru najdete výsledky ankety, který jsou podle čtenářů Živě.cz nejlepší.

Diskuze (51) Další článek: IT a cloud ? Otázka nezní zda, ale kdy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,