8 nejlepších notebooků na časté přenášení [redaktoři radí]

Při výběru notebooku, který budete nosit stále s sebou, jsou prioritami dlouhá výdrž, nízká hmotnost a kompaktní rozměry. Na trhu je nepřeberné množství modelů. Poradíme, co vybrat.

Na jaře přichází na trh nové modely počítačů i jiné elektroniky. Abyste se vyznali v aktuální nabídce a vybrali to nejlepší, poradíme vám i s kolegy z ostatních redakcí, co se aktuálně vyplatí koupit. Na Živě.cz dnes po velkých noteboocích pokračujeme notebooky menšími, které se hodí na každodenní přenášení. Jednotlivé doporučené produkty jsou vždy řazeny od nejlevnějšího po nejdražší. 

V kategorii cestovních notebooků jsou nejrozšířenější třináctipalcové úhlopříčky. Tato úhlopříčka totiž tvoří ideální kompromis mezi skladností notebooku a zároveň dostatečně velkou obrazovkou na pohodlnou práci. 

Do segmentu lehkých notebooků čím dál častěji promlouvají také konvertibilní stroje. Ať už jsou to notebooky s překlopitelným displejem nebo tablety s dokovací klávesnicí, princip je stejný. Oba typy umí posloužit jako běžný notebook nebo tablet s dotykovou obrazovkou. 

U notebooku na cesty je při výběru důležité dbát také na dobrou výdrž baterie. Ta by měla být alespoň pět hodin práce se zapnutou WiFi. Lepší stroje zvládnou i celodenní provoz pouze z interní baterie. Pokud hodláte počítač používat čistě na psaní nebo surfování po internetu, postačí i levnější notebook, který sice neoplývá výkonem, zato díky nenáročným komponentům nabídne lepší výdrž i s menší baterií.

Důležitým faktorem je rovněž pevný disk. Plotnové disky sice nabízí zpravidla větší kapacitu úložiště, nicméně jsou výrazně pomalejší, mají větší spotřebu energie a na cestách také může dojít k jejich poškození. Mnohem vhodnější jsou proto pro cestovní notebooky SSD či flashová úložiště.

Odkazy na produkty uvedené v tomto článku jsou placenou inzercí obchodu Alza.cz. Doporučení jednotlivých produktů je ale čistě redakční rozhodnutí, odkazy jsme k nim přidali až dodatečně.

HP Stream 13: Levněji to nejde

Aktuální cena: 6 790 Kč

Je sice pravda, že nejlevnější použitelný počítač na práci dnes stojí okolo 10 000 Kč. Pokud ale nemáte prakticky žádné požadavky na výkon a hledáte zkrátka nejlevnější nový notebook se zárukou, existují i levnější. Z této kategorie můžeme doporučit HP Stream 13.

DSC09694.JPG
Notebook se prodává ve dvou barevných variantách modrá (na obrázku) a růžová

Za cenu 6 800 Kč opravdu dostanete holý základ, nicméně notebook je bez problémů použitelný. Lákadlem je především barevná extravagance, která způsobí, že i takto levný počítač zaujme. Dostupný je totiž v neonové modré a růžové barvě. Tělo je samozřejmě plastové, nicméně dostatečně pevné a díky malé hmotnosti 1,55 kg i vhodné na celodenní nošení.

Proč doporučujeme

  • velmi nízká cena
  • dobrá výdrž baterie
  • zajímavé barevné provedení

Na modrém těle vystoupí bílá klávesnice, na které se dá pohodlně psát a prakticky se jí nedá nic vytknout. Má nízký zdvih a nezadrhává se. Jako cestovní notebook na vyřizování emailů, psaní dokumentů nebo notebook do školy HP Stream plně dostačuje. Výkon je sice díky slabému čipu Celeron N2840 a pouze 2GB operační paměti omezený, ale na běh systému a nenáročných aplikací stačí. Na cestách navíc oceníte hodně dobrou výdrž integrované baterie, která s vypnutou WiFi vydrží téměř 10 hodin a při surfování na internetu 7 hodin 50 minut.

DSC09688-1.jpgDSC09690.JPGkonektory.jpg
Na pohled vypadá notebook sympaticky a nabízí vše pro základní práci s počítačem

Největšími kompromisy, mimo malý výkon, jsou displej a malé úložiště. Pro data totiž slouží 32GB eMMC flash paměť. Dosahuje čtecí a zapisovací rychlosti přibližně stejné jako plotnové disky, ale je úspornější, nezahřívá se a není slyšet. Bohužel systém se základním programovým balíkem vyčerpá velkou část kapacity. Nechybí ale slot na micro SD karty, kterým se případný nedostatek prostoru dá vyřešit.

Jako zobrazovač zde slouží obyčejný TN panel s HD rozlišením, není to žádná podívaná, ale takový panel mívají leckdy i dvakrát dražší notebooky. Ve výbavě neschází nic podstatného a notebook je vybaven HDMI portem, třemi USB (jeden USB 3.0) a webkamerou s mikrofonem pro internetové volání.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,