8 alternativních nabídek Start pro Windows 8

Nejviditelnější novinkou Windows 8 je pochopitelně Metro, se kterým má problém nejeden konzervativnější a náročnější uživatel. Existují ale programy, které vrátí klasický Start.
Kapitoly článku

Windows 8 přináší hromadu novinek počínaje vylepšeným Průzkumníkem, rychlejším startem, vyšším výkonem, propracovanější prací s domácí sítí, základní synchronizací nastavení a konče pochopitelně novou obrazovkou Start, tedy Metrem.

Nepřehlédněte:

Metro je v každém případě nejviditelnější novinkou a mnoho konzervativnějších uživatelů jednoduše dráždí. Někomu chybí klasická nabídka Start a druhý si zase zvykl na fulltextové vyhledávání v Metru, ale nemá potřebu na pracovní či domácí počítač instalovat z Windows Storu jakékoliv aplikace, poněvadž mu prostě stoprocentně vyhovuje klasický desktop.

Metro.png
Pokud na svém počítači nechcete koukat na něco podobného, pokračujte v četbě

Pokud se řadíte do této skupiny uživatelů, kteří nechtějí mít s Metrem nic společného, ale zároveň chcete používat aktuální verzi Windows, naštěstí je po ruce hned několik alternativních programů, které uživatele hned po přihlášení přepnou na desktop a zároveň nabídnou náhradu za klasickou nabídku Start. Je třeba říci, že během posledních měsíců se některé tyto nabídky zlepšily natolik, že poskytnou srovnatelný servis jako Start ve Windows 7.

1. Start8

Asi nejpokročilejší nabídkou Start pro Windows 8 je Start8 od Stardocku. Aplikace je k dispozici jako 30denní demo, poté budete muset zaplatit pět dolarů. Bez okolků napíšu, že ta necelá stokoruna za to opravdu stojí, Start8 se totiž do systému integruje tak dobře, že to vypadá, že jej napsal samotný Microsoft.

Start8.png Start8.png Start8.png Start8.png
Start8 nabízí několik designů nabídky jak v barvách Windows 8, tak staršího Windows 7

Start8 nabízí dva režimy. Buď se bude zobrazovat jako zmenšená verze samotného fulltextového vyhledávače z Metra pro ty, kterým se Metro líbí, ale nehodlají jej pokaždé navštěvovat, anebo je tu ještě verze klasické nabídky Start, která však výborně sedí k desktopovému designu Windows 8.

Start8.png
Start8 může vypadat i jako fulltextový vyhledávač Metra

V tomto případě si tedy Start8 nehraje ani na Windows XP, ani na Windows 7, ale vypadá asi tak, jak by na Windows 8 vypadala skutečná nabídka Start, kdyby ji Microsoft neodstranil. Tedy striktní jednoduché vektorové tvary bez jakýchkoliv stínů a plastických tlačítek.

Start8.png Start8.png Start8.png Start8.png
Konfigurace Start8 je přehledná a přitom nabízí hromadu funkcí

Start8 se může pyšnit hromadou nastavení, velmi dobrým fulltextovým vyhledávačem, který funguje ze všech alternativních nabídek Start nejlépe, protože nehledá pouze mezi programy, ale i mezi soubory, a nakonec umí tato nabídka vypnout i částečně průhledný hlavní panel Windows 8, takže kompletně sjednotí design Windows.

2. StartW8

Pokud nechcete za alternativní nabídku Start vyhodit ani korunu, určitě vyzkoušejte prográmek StartW8 od SODATSW. Design nabídky je podobný jako u Start8, nenajdete zde žádnou reklamu a oproti ostatním lépe funguje i fulltextový vyhledávač 0 asi nejlépe po Start8.

StartW8.png StartW8.png
Bezplatná nabídka StartW8

Opět nechybí možnost spouštění desktopu po přihlášení a možnost přeskládání položek v nabídce.

3. IObit Start Menu 8

Další bezplatnou nabídkou je IObit Start Menu 8. K dispozici máte dva designy. Ten první v barvách Windows 8 není průhledný a je striktně pravoúhlý. Ten v barvách Windows 7 se více podobá nabídce ze starší verze systému, je tedy částečně průhledný jako v Aeru a má oblé rohy.

 IObit.png IObit.png
Nabídku IObit kazí jen ošklivé tlačítko „Send Feedback“ a nenačtený avatar z mého účtu

Konfigurace programu dále umožňuje přecházet na desktop ihned po přihlášení k účtu, umí ve Windows zablokovat také „hot corners“, tedy aktivní rohy, které při najetí myši zobrazí postranní panely, samozřejmě si můžete zvolit alternativní ikonu nabídky v hlavním panelu a naštěstí nechybí ani nastavení složek v nabídce a konfigurace, jestli se mají zobrazit jen jako odkazy, nebo jako vnořené nabídky – tedy jestli se po klepnutí na Dokumenty má zobrazit Průzkumník, nebo nabídka složky.

4. Windows 8 Start Menu

Další alternativní nabídkou je Windows 8 Start Menu, která se oproti Start8 může pyšnit českou podporou na stránkách windows8startmenu.cz. To je také hlavní přidaná hodnota tohoto programu. K dispozici je zdarma, nicméně vám to dá také pokaždé najevo a tu a tam narazíte na hlášku, že by bylo ideální zakoupit plnou verzi za 99 korun.

Windows 8 Start menu.png Windows 8 Start menu.png Windows 8 Start menu.png
Windows 8 Start menu v barvách Windows 7

Start Menu umí po přihlášení rovnou zobrazit desktop, v dalších možnostech je ale oproti aplikaci od Stardocku mnohem jednodušší. Nenabízí žádné pokročilé funkce a design nabídky se omezuje na podobu z Windows 7, což na barevně jednodušší desktop Windows 8 příliš nesedí. V mém případě se mi také nenačetla uživatelská ikona z účtu Microsoft.

5. Classic Shell

Pokud máte rádi Windows XP a retro každým coulem, Classic Shell je to pravé pro vás. Jedná se o další alternativní nabídku Start, která ani zdaleka není určená pouze pro nové Osmičky. Stejně jako nabídka od IObitu i tento program je zcela zdarma, počítejte ale jen s velmi slabým sladěním designu s Windows 8. V nabídce je sice skin napodobující aktuální systém, ale jeho kvalita je přinejmenším sporná.

Classic Shell.png Classic Shell.png Classic Shell.png Classic Shell.png
Několik podob nabídky Classic Shell – škoda těch prehistorických ikonek

6. Pokki

Pokud byl Classic Shell zástupcem konzervativní nabídky, pak je Pokki totální exot. Ani Pokki není program výhradně určený pro Windows 8, ale i pro starší systémy. No a ke všemu to vlastně není pouze nabídka Start, ale také katalog s drobnými miniaplikacemi – tak trochu tedy konkuruje Windows Storu a Metru. Po instalaci si tedy z Pokki Storu můžete nainstalovat třeba Angry Birds a další hry, které se budou spouštět v samostatných oknech.

Pokki.png Pokki.png Pokki.png
Nabídka a katalog aplikací Pokki (všimněte si zástupců v hlavním panelu), vyhledávání včetně webu a nastavení programu

Pokki má svůj vlastní design a trošku jinou podobu nabídky, ale díky jednoduchým barvám a tvarům vůbec nevypadá špatně ani na Windows 8. Pokud chcete vyzkoušet něco netradičního, ani tato nabídka vás nebude stát ani korunu.

Desktopové Metro

Může to znít divně, ale jako alternativní nabídka Start může fungovat i samotné Metro. Stačí, když si jej namísto aplikací z Windows Storu vytapetujete klasickými zástupci. Do počítače nemusíte instalovat žádné alternativy třetích stran a obrazovka Start bude fungovat jako základní rozcestník na ryze desktopové programy. Nakonec to bude celé fungovat jako plocha vytapetovaná ikonami – nicméně chytře schovaná pod tlačítkem Windows.

Metro.png Metro.png
Metro sestavené pouze z desktopových zástupců a pohled na všechny aplikace Metra včetně rozdělení do původních složek – zde do skupin. Tuto nabídku v Metru vyvoláte přes pravé tlačítko myši

Nepřehlédněte druhou kapitolu článku, kde najdete další alternativy nabídky Start pro Windows 8, které byste ale raději zkoušet neměli.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,