Koronavirus | Tipy | Týden mobilně

7 tipů, jak se díky mobilu vyhnout kontaktu s lidmi

Mobily a aplikace nám pomohou i s karanténou. Jednak se díky nim vyhneme přímému lidskému kontaktu, ale také nám zpříjemní a zkvalitní čas v izolaci.

1.  Videohovory

Na prvním místě jsou videohovory a statistiky už potvrzují, že je lidé začali zásadně více používat – konkrétně Italové 10× více než před pandemií. Do značné míry nahradí osobní setkání, které je v současnosti potenciálně nebezpečné.

Používáte WhatsApp, Messenger, nebo další služby, přes které si obvykle spíše píšeme? Když otevřete konverzaci s konkrétním člověkem (nebo skupinu), mrkněte do horní lišty, stačí stisknout kamerku a počkat, až druhá strana hovor přijme.

Volat si můžete třeba i s babičkou, která nemá smartphone, ale má starší počítač s webkamerou. Skvělý je na to Skype, který umožňuje uspořádat telekonference i ve více lidech bez registrace a bez instalace čehokoliv. Stačí webový prohlížeč. Podrobněji zde:

2.  Nákup a jídlo až do domu

Na významu nabývají služby, které vám nakoupí věci běžné denní spotřeby, aniž byste museli vstát z gauče.

Zavedení specialisté jsou na to Rohlik.cz a iTesco.cz. Problém je s tím, že jejich služby nejsou dostupné po celé republice. A také teď mohou být přetížení, takže je otázka, jak pořídíte…

Sortiment trvanlivých potravin nedávno zavedla Alza.cz, a ta má distribuční síť hodně robustní. Pro změnu tam ale nekoupíte čerstvé pečivo nebo ovoce. Že se Alza snaží, dokazuje i v pátek odpoledne rozeslaná tisková zpráva – u zeleného mužíka vyzvednete a reklamujete zboží bez s obsluhou:

Další kategorií služeb je rozvoz hotových jídel z restaurací: DameJidlo.cz, Wolt, Uber Eats posílal v týdnu tiskovou zprávu, že rozváží jídlo zdarma, Bageterie Boulevard také vymýšlí, jak pomoct, a těch služeb jistě bude víc. Podobnými způsoby se dá vyřešit i zboží z drogerie a mnohé další.

3.  Palivo bez kontaktu s obsluhou čerpací stanice

Pokud je mi známo, tohle umí jen Benzina a Shell, ale třeba se pletu a budu rád, pokud mě doplníte v diskuzi. Já používám dlouhodobě aplikaci od Benziny, tam si vložíte údaje k platební kartě, pak přijedete ke stojanu, natankujete, mobil namíříte na QR kód, potvrdíte platbu a zase jedete pryč. Pohodlnější a rychlejší to je za jakýchkoliv okolností, teď se hodí, že z postupu odpadla návštěva budovy a kontakt s obsluhou.

Shell funguje přes aplikaci Masterpass, také tam se skenují QR kódy, pro změnu před tankovánním. Detailní návody:

4.  Čtení

Pro knihu si teď do knihovny jen tak nezajdete, ale internetové půjčovny eBooků a audioknih jedou stále naplno. Těch placených knihoven je celá řada, ale vyzkoušet můžete i portál DatabázeKnih.cz, který nabízí elektronické knihy úplně zadarmo. Další podobný je Databook.cz a elektronické knihy zdarma má třeba i Městská knihovna v Praze.

A pokud jste líní číst, tak jsou tu audioknihy, tedy knihy, které za vás už někdo přečetl, vy si je pouze šoupnete do sluchátek. Doporučit lze Audioteka.cz a Audiolibrix.cz.

5.  Video

Kapitola sama pro sebe. IP televizi, kterou si můžete pustit i v mobilu nabízí dneska kde kdo. Mobilní operátoři, internetoví operátoři, pak je tu Netflix, HBO a halda dalších platforem. Jen si vybrat, co vás zajímá…

Pak je tu také PornHub, který dal celému světu měsíční prémiové členství zdarma. A aby to nebyla jen prvoplánová reklama, z firmy k potřebným putovaly také finanční prostředky.

6.  Bezkontaktní platby Google Pay, Apple Pay

Nic nového a oproti klasické kreditní kartě nezískáte nic navíc, ale hlavní smysl je v tom, vyřadit ze hry hotové peníze. Kartu, hodinky, ani mobil nedáte z ruky, nepřijímáte zpátky drobné. Jak na věc rekapituluje náš starší článek:

A na závěr pár tipů od čtenářů z Facebooku MobilMania.cz. Nejvíce se nám líbí www.superoperator.cz, což je služba, která vám umyje auto, aniž byste z něj museli vystoupit. Firma operuje na 122 místech po celé ČR, takže je šance, že nějakou budete mít poblíž.

Výzva

A závěrem jednoduchá výzva. Přizpůsobit se současné situaci zkouší kde kdo, kde která firma a služba, takže budeme rádi za další tipy. Diskuze pod článkem je vám k dispozici.

Diskuze (3) Další článek: OneWeb je kvůli koronaviru v problémech. Po vypuštění 74 družic požádal o ochranu před věřiteli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,