7 kotev, které táhnou nositelnosti ke dnu

Ve stále větší míře se mluví o kapesní a nositelné elektronice, které se za oceánem souhrnně říká wearables. Není to jen bublina? Na řadu přicházejí naše tradiční kotvy – potenciální rizika.

Po půl roce přišla řada na další „kotevní článek“, tedy rozbor potenciálních rizik, které mohou zkomplikovat život konkrétní počítačové firmě, případně potopit celý obor. V minulosti jsme podobné kotvy hledali v linuxových desktopových distribucích, v Redmondu, Cupertinu, Mountain View, hledali jsme je u (prý) zlehka se potápějícího trhu s klasickými osobními počítači a naposledy loni v létě mezi tablety.

Mohlo by se tedy zdát, že už jsme tímto způsobem zmapovali většinu současné spotřební IT scény, nicméně tak tomu zdaleka není, rodí se totiž noví hráči a trendy. Jedním z těch nejcitovanějších je v posledních několika málo letech kouzelné slovíčko wearables. Svět teprve hledá jeho současnou definici a ptá se, co že se vlastně pod tímto pojmem skrývá, no a národní jazyky včetně češtiny si zase neví rady s tím, jak jej vlastně překládat.

Osobně vnímám slovíčko wearables pouze jako jednoslovný a naprosto umělý termín pro snazší katalogizaci celého segmentu malých mobilních počítačů, všemožných senzorů, chytrých modulů a dalšího silikonového hmyzu, kterého se bude na trhu díky miniaturizaci a internetizaci objevovat nejspíše stále více.

0. kotva

Chytré hodinky, náramky, čepice s Bluetooth a další harampádí tedy sám o sobě nemám potřebu nazývat wearables, nositelná elektronika aj., poněvadž to jsou prostě hodinky, náramky a čepice, ale na druhou stranu se musím přiznat, že z hlediska uchopení celé této množiny se podobnému slovíčku člověk jednoduše neubrání.  A proto se tento článek nejmenuje „7 kotev, které táhnou chytré hodinky, čepice, brýle, náramky, senzory a moduly všeho druhu ke dnu,“ ale použil jsem to nehezké a umělé slovo nositelnosti, přestože jsem hluboce přesvědčený o tom, že nositelností je i moje spodní prádlo. Jednou z kotev wearables by tedy nakonec mohl být i tento rodící se lingvistický rozpor. Kdo ví, jak to nakonec dopadne.

Nám dnes ale půjde přeci jen o poněkud praktičtější rizika celého tržního segmentu. Slovíčkaření tedy odkládám stranou a nabízím několik možných kotev tak, jak jsme se na nich sešli v redakci. Nesouhlasíte? Máte pocit, že jsme na něco podstatného zapomněli? Tak jako vždy vás v tom případě zvu do diskuze pod článkem, kde oceníme každý věcný a slušný názor.

1. kotva – Slabá výdrž

Achillovou patou veškeré současné nositelné elektroniky je bezesporu nízká výdrž daná malým prostorem pro baterii. Krásným příkladem jsou chytré brýle. Pokud jim chcete zajistit rozumnou výdrž, jedinou možností je dnes zapojení kabelu, který vede z obrouček až k modulu na opasku.

203502664 40951160
Brýle s drátem – Meta Pro a Epson Moverio BT-200

Google šel naopak cestou malé baterie přímo v brýlích, která sice tento estetický problém vyřešila, ale brýlím zase brzy dojde šťáva. Pokud přitom uvážíte fakt, že toho zatím moc neumějí, při plném využití jejich potenciálu a rozšířené reality by na současném hardwaru zásoba energie nevydržela ani do polední pauzy.

Nejsilněji je však tento technologický problém patrný u chytrých hodinek, což je nesporně první opravdová komerční generace nositelné elektroniky. Hodinky jsou efektní, mnohdy i efektivní, pokud však bez nabíječky vydrží jen několik málo dnů a často ani to ne, stává se z nich jen atraktivní gadget pro geeky, kteří jsou ochotni všude cestovat s nabíjecím kabelem. 

942329502
Samsung Galaxy Gear: V malém těle malá baterie a velké očekávání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,