7 cest, jak upravit fotky v prohlížeči

V prohlížeči už píšeme dokumenty, tvoříme tabulky i grafy, tak proč bychom v něm nemohli editovat fotografie? Pro občasnou úpravu snímků jsou on-line fotoeditory ideální.
Kapitoly článku

Z prohlížeče se stává univerzální nástroj na všechno a jak dokazuje Google se svým Chrome OS, dá se na něm postavit celý systém. Z kvalitních kancelářských balíků máme na webu dokonce na výběr, stejně tak hudbu můžeme poslouchat z různých služeb, ale v dalším obecně velmi rozšířeném oboru využití osobního počítače zatím moc jasno není – tím je úprava fotografií. Služeb se rovněž nabízí hned několik, ale žádná z nich zatím není jednoznačným favoritem.

Hned na úvod si trošku podrazíme nohy: třídit a upravovat stovky fotografií z dovolené prostřednictvím webové služby je masochistické. Na to si pořiďte klasický program. Existují však uživatelé, kteří si jednou za rok z hromady fotografií vyberou deset či dvacet a ty potřebují upravit. Právě pro ně jsou on-line editory určeny – zvládnou základní i pokročilé editační a retušovací funkce, jsou přehledné a především za ně nemusíte platit. Na rozdíl od programů vás zdrží jen nahrávání a posléze opětovné stažení snímků. I když ani toto nemusí být pravdou, některé služby umožňují přímé propojení na váš disk, Dropbox či webové album třeba na Picase, získávání a opětovné ukládání fotek se následně děje automaticky.

31322035 202315272  735537625 
Webové editory vypadají různě, ale často mají blízko k pokročilým desktopovým programům

V zásadě můžeme rozlišit dvě skupiny těchto aplikací. První skupinu rádi označujeme jako prznítka: nahrajete fotku a zvolíte některý z přednastavených efektových filtrů. Často jde o služby, které mají svou aplikaci na některé mobilní platformě, nebo rovnou na všech. Někdy nabídnou ořez, jindy změnu velikosti či přidání textu, ale především umí snadné sdílení na sociální sítě. Označit je za editory by bylo příliš optimistické, přesto nad nimi nelámejme hůl – jsou oblíbené a často zcela postačí.

Existují však i skutečné editory, které svým prostředím a způsobem práce kopírují běžné programy. Nabízejí klasickou nástrojovou lištu a zvládají vše od základního ořezu až po pokročilé retuše a úpravy křivek. I když i zde narazíme kompromisy: některé nástroje nemohou na rozdíl od klasických programů nabídnout ani ty nejlepší on-line editory. Práce s vrstvami, pokročilá historie a hromada filtrů (nejen těch efektových) jim však nechybí.

Ačkoli je v módě vytvářet webové aplikace v HTML5, u webových editorů se nejčastěji setkáváme s Flashem. Zpravidla si musíte zvyknout na jednu neobvyklost – absenci nabídky po kliknutí pravým tlačítkem myši. Způsob práce se tak často odlišuje od zažitých zvyklostí, nicméně zvyknout se dá. Vyzkoušejte si námi vybrané služby a vyberte si tu, která vám svým prostředím a způsobem práce bude vyhovovat ze všech nejlépe. Pokud používáte ještě nějakou jinou, podělte se o zkušenosti v diskuzi pod článkem.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,