Software | Prohlížeče | Nejlepší programy

6 povedených alternativních prohlížečů, kterými můžete nahradit Chrome, Firefox, Operu nebo Edge

  • Chrome je jasnou jedničkou mezi prohlížeči, ne každému však bude vyhovovat
  • Existují však i jiné alternativy než Firefox a Edge
  • Nabízí především rozšířené funkce a možnosti úprav

Situace mezi internetovými prohlížeči je poslední dobou už trochu nuda - Chrome stále roste a upevňuje si svou pozici, nový Edge od Microsoftu roste rovněž, protože od nuly klesat nejde, ale ostatním známým prohlížečům uživatelé ubývají nebo stagnují. Možná proto, že se prohlížeče začínají velmi podobat jeden druhému, přesněji Chromu... To je šance pro skutečně „jiné“ prohlížeče!

Chcete nějaké funkce navíc, nebo se třeba bojíte o zneužití osobních dat u programů Googlu či Microsoftu? Důvody, proč zkusit nějaký alternativní internetový prohlížeč se vždycky najdou. Můžete nějaký zkusit už jen proto, abyste „vystoupili z davu“. Přinášíme 6 námi vyzkoušených tipů:

Maxthon

Maxthon za sebou má poměrně dlouhou minulost, která se začala psát v roce 1999 v Hong Kongu vznikem prvního prohlížeč MyIE. Jak vyplývá z názvu, šlo především o přestavěný Internet Explorer, zároveň však prohlížeč přinesl pokročilé funkce. Jako vůbec první se v něm v roce 2002 objevilo ovládání pomocí gest myší.

maxthon.png
Stálice mezi alternativními prohlížeči nabídne RSS, noční režim, převod webu pro snadné čtení a další pokročilé funkce

Maxthon si postupně i díky investicím vybudoval stabilní pozici šestého nejpoužívanějšího browseru a milion dolarů na rozvoj mimo jiné společnosti přispěl v roce 2007 také Google.

Aktuálně Maxthon láká stejně jako na počátku především na pokročilé funkce, kterými se odlišuje od dnešních minimalizovaných prohlížečů. V základu tak nabídne RSS čtečku, online poznámky synchronizované do mobilních aplikací, noční režim pro pohodlnější čtení nebo režim čtečky, kdy je text na webu převeden do přehledného novinového formátu.

maxthon4.png
Web může být převeden do čtečky pro pohodlnější čtení

Ve výchozím stavu je používán proxy server a k dalším funkcím patří také sledování externích souborů, které se stahují při načtení stránky. Typicky to jsou například videosoubory reklamních bannerů. Ty lze podobně jako v posledních verzích Opery zablokovat.

maxthon2.pngmaxthon3.png

Nechybí však ani standardní funkce, na které jsme zvyklí z běžných prohlížečů, jako je synchronizace záložek, otevřených webů, hesel nebo historie procházení.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,