CES 2017 | Monitory

6 nejzajímavějších monitorů, na které se letos můžete těšit

  • Velký prostor letošního veletrhu CES věnovali výrobci monitorům
  • Dočkali jsme se premiéry rozlišení 8K ve finálním produktu
  • Hráči dostali nové technologie jako vyšší frekvence nebo sledování pohybu očí

8K poprvé: Dell UltraSharp 32

Dell patřil na veletrhu CES 2017 k výrobcům, kteří v kategorii monitorů představili nejvíce novinek. Jako první musíme zmínit monitor s rozlišením 8K - 7 680 × 4 320, které je dalším stupněm po aktuálně se rozšiřujícím 4K. UltraSharp 32 má s úhlopříčkou 32 palců hustotu obrazových bodů, která se blíží aktuálním smartphonům. Zatímco Retina na iPhonech znamená 325 PPI, monitor Dellu nabídne 275 PPI. To znamená velmi jemný obraz, kdy jednotlivé body lze rozlišit až při bližším zkoumání.

ultrasharp_32_ultra_hd_8k_up3218k.jpg
Chloubou je především vysoké rozlišení 8K, ale také jemné rámečky a vyladění obrazu

Ačkoliv by se chtělo říct, že 8K má smysl pouze na velkých úhlopříčkách televizorů, můžeme jeho rozšíření čekat i v kategorii monitorů. Pokud je pro takto vysoké rozlišení přizpůsoben systém, software a jeho rozhraní, je práce s takto jemným obrazem mnohem příjemnější než v případě dnes běžných 91 PPI (Full HD při 24 palcích).

UltraSharp 32 však nezaujme pouze jemným obrazem. I s novou technologií se Dellu podařilo panel usadit do konstrukce s velmi tenkými rámečky. Zároveň je pokryto 100 % širokého gamutu Adobe RGB a 98 % DCI-P3. Kontrast je potom 1 300:1 a jas 400 cd/m2 což je víc než u většiny standardních IPS panelů.

Diskuze (18) Další článek: Gartner předvídá rok 2019: Apple překoná platformu Microsoftu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,