6 nejlepších programů pro správu domácích financí

Používat počítač k monitorování finančních toků a rezerv nemusejí jen podnikatelé a velké firmy. Přehled o financích a rozpočtu se hodí i v domácnosti. Kontrolujte své peníze počítačem.

Hledání nejlepšího programu pro správu domácích financí probíhalo tradičně na fóru Živě.cz, kde mohli diskutující zveřejňovat a argumentačně podložit své tipy. Z diskuze vyplynulo, že řada uživatelů používá ke správě finančních prostředků vyspělé tabulkové kalkulátory, které zvládají nejrůznější operace a v případě správného nastavení odvedou prvotřídní práci. Ne každý je ale natolik zkušený, aby zvládl i náročnější úkony v těchto nástrojích, nebo jednoduše není spokojen s nabízeným uživatelským komfortem.

Jiná část diskutujících doporučovala osvědčené programy, které jsme již na Živě.cz i Gigamanii.cz několikrát zmiňovali. Objevily se zde ovšem i odkazy na alternativní software, který rozhodně stojí za vyzkoušení. K těmto doporučením přidala několik programů pro větší pestrost i redakce. Své vlastní preference vůči nabízeným produktům pak můžete kromě diskuze pod článkem vyjádřit i v přiložené anketě.

RQ Money

RQ Money se za posledních několik let dostal do podvědomí i počítačů mnoha českých, slovenských i jiných uživatelů, kteří chtějí efektivně a zdarma spravovat své domácí finance. Aplikace slouží k evidenci příjmů a výdajů rodiny, sledovaní vývoje akcií či investic a poskytuje rychlý přehled o aktuálním stavu financí na účtech v různém období. Nejdříve je však nutné vyplnit několik údajů a naeditovat položky, se kterými bude aplikace nadále pracovat - seznam bankovních účtů, výčet osob, jejichž příjmy a výdaje budete monitorovat, apod.

rq1.png

Vložená data lze filtrovat podle kategorií, osob či časového období. Program disponuje přehlednými grafy (sloupcové i kruhové podle různých období) a umožňuje rovněž export dat. Dozvíte se tak třeba, za co určitá osoba v daném časovém termínu utrácela. K tomu vám ještě graf znázorní, jakou část prohýřila v obchodě, kolik padlo za nájem atd. Hlavní předností produktu je česká lokalizace a rovněž licence. Uživatelské prostředí je přívětivé a software nevyžaduje instalaci, stačí jej kamkoli rozbalit – třeba i na přenosný flashdisk.

rq2.png

Program používají např. uživatelé s přezdívkou tickmaster či Kenny602, který je spokojen s českou lokalizací i dostačující funkčností programu, a jako jedinou nevýhodu vnímá horší uspořádání jednotlivých kategorií.

stáhnout program RQ Money 1.3 (862 kB)


Domácí účetnictví

Dalším velice často zmiňovaným programem je produkt domácí provenience Domácí účetnictví. Již z názvu je patrné, že se jedná o aplikaci určenou pro správu rodinných financí, umožňující sledovat a plánovat příjmy a výdaje domácnosti, zaznamenávat spotřeby energií, plynu nebo vody, vést knihu jízd, využívat adresář kontaktů nebo vyplňovat nejrůznější formuláře atd. S programem lze rovněž vytvářet na základě předpokládaných příjmů a výdajů i hospodářské predikce.

domac1.jpg

Hlavní předností programu je zejména líbivý grafický kabátek, intuitivní uživatelské prostředí a jednoduché ovládání. Česká lokalizace je zde samozřejmostí. Za funkčnost, komfort, design i podporu ovšem musíte autorům zaplatit. Cena elektronické licence je stanovena na 500 Kč a za produkt na CD a s tištěnou příručkou zaplatíte ještě o 80 korun plus poštovné víc. Tento program ke vší spokojenosti již delší dobu využívá diskutér k-o-l-m-i.

domac2.jpg

stáhnout program Domácí účetnictví 8.2.3 (24 MB)


AceMoney

Program určený ke správě osobních financí. Obsahuje všechny dovednosti potřebné k finančním záznamům i plánování pro domácnost i malý komerční subjekt. AceMoney zvládá správu mnoha různých účtů, vytváří rozpočty, sleduje výkonnost investic, pracuje s aktuálním kurzem až 150 světových měn, upozorňuje uživatele na termín placení účtů, plánuje splátky u umořování dluhů a mnoho dalšího.

ace1.png

Pracuje také s daty vytvořenými v jiném programu (MS Money, Quicken a další). Aplikace je dostupná nejen pro Windows, ale také pro Mac OS a Linux. Jako náhradu za již mrtvý projekt MS Money používá uživatel tercm již několik let právě AceMoney. Doplňuje však, že AceMoney ztrácí především v předpovědích finančního plánování.

ace2.png

stáhnout program AceMoney Lite 4.15.1 (3,4 MB)


GnuCach

Opensourcový a multiplatformní (Linux, Mac OS X, Windows a další) program pro domácí účetnictví. Samozřejmostí je zde správa různých účtů a finančních toků nejen v domácí měně, práce s hodnotou cenných papírů i možnost uzávěrky. Program se orientuje i na malé podnikatele a živnostníky. Umožňuje tak evidovat zákazníky, dodavatele i zaměstnance, dále vystavovat faktury, účtovat mzdy a mnoho dalšího. GnuCash je známý především ve světě Linuxu, čtenářům Živě.cz jej pak doporučuje diskutující s přezdívkou uzivatel2.

gnu.png

stáhnout program GnuCash 2.4.2 (91 MB)


HomePack3000

Jedná se o balík čtyř programů pro organizaci a správu domácnosti. Jedním z těchto programů je Domácí účetnictví. V něm nejdříve vytvoříte základní údaje v podobě členů rodiny, stálých příjmů a pevných i nečekaných plateb. Program pak vyhodnocuje saldo vaše rodinného účtu a nabízí přehled pomocí různých grafů podle zadaných kritérií, tabulek a dalších informací. Tyto informace můžete programem zálohovat nebo exportovat do Excelu či nechat přímo tisknout.

home1.png

Data lze pro lepší přehled také různě filtrovat a nechybí zde ani možnost takto citlivé informace opatřit heslem. HomePack3000 je placeným produktem. Cena celého balíku činí 399 Kč, za Domácí účetnictví samostatně dáte 299 Kč.

home2.png

stáhnout program HomePack3000 6.02 (8,4 MB)


Domácí hospodářství plus

Tento program je svým zaměřením shodný s ostatními produkty, jen jde v určitých oblastech více do hloubky. Do finanční správy a organizace můžete zahrnout například různé půjčky, hypotéky, investice na kapitálových trzích apod. Z toho všeho také můžete vypočítat zisk či ztrátu, návrat vkladů do nových technologií s nižší spotřebou, vyšší výkonností atd. Na spotřebu energie je dokonce vyhrazena celá jedna část programu.

plus.png

stáhnout program Domácí hospodářství plus 5.0 (1,8 MB)


 

Diskuze (32) Další článek: Týden Živě: průšvihy IT firem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,