Kybernetická bezpečnost

5G je síť budoucnosti. Ale taky strašák. Tady jsou důvody, proč byste ji měli chtít ve svém telefonu

Málokteré téma rezonuje společností tak dlouho a tak intenzivně jako 5G síť. Jen stěží budeme hledat někoho, kdo ji nezaregistroval.

Zkratka 5G je o označení nové mobilní sítě, na kterou postupně přecházejí všichni velcí světoví operátoři. Pokusíme se vám představit, proč je pátá generace mobilního spojení tak důležitá a v čem je zajímavá pro firmy.

Jak vyplývá z názvu, 5G je pátou světovou mobilní sítí. První generace byla ještě analogová a nyní už není v provozu pro svou zastaralost. Druhá síť se stále hojně využívá, ta třetí označována 3G naopak pomalu mizí.

4G síť, kterou také znáte jako LTE, byla dosud ta nejaktuálnější. Nabízí velmi rychlý internet a pokrytí je široce dostupné. Logickou otázkou tedy zůstává, proč je potřeba ji nahradit novou generací. 

4G vs. 5G

Odpověď je snadná. Nová 5G síť nabídne ještě rychlejší a stabilnější připojení a přenos. Navíc je ohromně komplexní a nezaměřuje se pouze na jednotlivé parametry, jako sítě předchozí.

Pokud budete namítat, že vylepšení stávající situace už není třeba, tak se mýlíte. Nejde totiž pouze o mobily. Nová generace nabízí výrazně lepší odezvu. Na vysvětlenou, odezva je čas, který uplyne od zadání jakéhokoli povelu na internetu po jeho vykonání systémem. Je to klíčový údaj pro vyhledávání a práci.

Už nyní je o 5G sítě u mnoha společností velký zájem a realizují se první kampusy pro firmy. Nová síť tedy dokáže výrazně ulehčit činnost průmyslovým a logistickým podnikům a pomůže jim spravovat jejich komunikaci a digitalizaci.

V neposlední řadě vám nová síť vylepší skóre v online hrách. Tam hráči potřebují, aby byl jejich povel vykonán co nejrychleji. V tomto ohledu jsou 5G sítě nepřekonatelné a dosahují hodnot špičkových pevných připojení. 

Další výhody 5G sítě 

Je nám jasné, že benefity pro průmyslové firmy a hráče her vás nemusí oslovit. Jsou tu ale i další praktická využití nové sítě. Kromě již výše zmíněné nižší latence, je to i vyšší zabezpečení informací a dat. Do budoucna se s 5G počítá také pro autonomní jízdu vozidel. Už nyní půjde využít pro rychlá a spolehlivá data ze silnic, která budou auto informovat, co se před ním děje.

Vzdáleně budete moct obsluhovat vybavení v domě, na chalupě nebo v práci. A to díky lepšímu zabezpečení sítě a především její ohromné kapacitě. Připojených může být klidně milion zařízení na kilometr čtvereční. Můžeme se tak definitivně rozloučit s nestabilitou a výpadky 4G v případě přetížení. 

Musím si koupit nový mobil?

Většina telefonů střední a vyšší třídy už dnes 5G podporuje, ale pokud vaše zařízení do této kategorie nespadá, tak vás do budoucna výměna nemine. Ale upřímně, to byste si nový telefon pravděpodobně stejně kupovali. S větší podporou 5G se navíc předpokládá zlevnění mobilů, které síť podporují. Takže vás nečeká ani příliš velká investice.

Pokud se rozhodnete zůstat u 4G nebo LTE, tak se pro vás nic nemění. Tyto sítě se neruší a rušit ani nebudou. Jen se připravíte o benefity nové generace. 

5G kampusy jsou už nyní realitou

A další velká výhoda na závěr. Mnoho operátorů bude 5G sítě využívat pro domácí internet a WiFi. Příkladem je O2, který tuto službu zařadil do nabídky na začátku roku. Dá se tím pohodlně nahradit pevné připojení tam, kde nechcete pokládat drahé optický kabely, vrtat, nebo to vůbec řešit. Připojení k novince je snadné a kvalita připojení i rychlost jsou s pevným internetem srovnatelné.

V případě firemních řešení, pak 5G odborníci doporučují více než pevné připojení, protože slibuje větší bezpečí, prostor pro další rozvoj a ulehčení firemních procesů. Slovy Romana Bacíka, ředitele pro mobilní  produkty a inovace v O2: „5G oproti jiným řešením firemní sítě nabízí dramaticky nižší latenci, vyšší kapacitu a výrazně vyšší úroveň zabezpečení než třeba Wi-Fi, přes kterou dnes mnohé firmy řídí veškerou svou činnost. Wi-fi je řešení pro domácnosti, 5G pak pro firmy.“ 

Proto se některé větší podniky nebo vzdělávací instituce rozhodly již nyní investovat do 5G kampusů. Tyto komerční instalace následují po různých počátečních testováních a soukromé i veřejné subjekty si od nich slibují snazší a bezpečnější komunikaci na mnoha platformách.


Tematický speciál Kybernetická bezpečnost připravuje Živě ve spolupráci s O2.

Další článek: Mluví, létají a cestují časem. 10 legendárních filmových a seriálových automobilů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,