Technologie | 5G | Internet | Mobility

5G: jak nové sítě fungují, co nám přinesou a jak se šíří v České republice

  • Komplexní 5G síť je významným evolučním krokem po LTE
  • Rozšiřování 5G v ČR nabere letos na rychlosti
  • Hoaxy kolem 5G jsou založeny na nesmyslech

Na sítě páté generace jsme si docela dlouho počkali. Rok 2020 měl být u nás velkým startem, ale v tomto zavirovaném roce se pokazilo snad všechno. Rok 2021 bude minimálně z pohledu 5G optimističtější, aukce kmitočtů je vyřešená a pokrytí rychle poroste.

Sítě páté generace nejsou jen nástupci současného 4G (LTE), ale jde o komplexní skupinu sítí s různým zaměřením a v různých frekvenčních pásmech. Snoubí se tu uživatelský segment, který zastupují hlavně telefony, hodinky a další chytrá zařízení. 5G lze využít na streamování her, dálkové ovládání robotů atd. Existuje i segment profesionální (chcete-li neuživatelský nebo průmyslový), do něhož spadá vše od ovládání semaforů přes dálkově hlídanou teplotu v bedýnce v rajčaty až po komunikaci autonomních vozů. A zapomenout nesmím ani na dálkové vysokorychlostní spoje.

Zatímco uživatelský segment má rok 2021 poměrně jasně daný, řešení chytrých měst, automatizace a ovládání průmyslu tak jasně definovaný harmonogram nemají. Důvody jsou dva: už stávající sítě jsou schopné nějakým způsobem obsluhovat chytrá města a nejrůznější automatizaci. Vyskytnou se pochopitelně situace, kdy bude 5G s ohledem na výkon lepší, ale stejně tak existuje i část trhu, kde 5G nepřinese nic. Druhý důvod je ten, že 5G konektivita je pouze jeden z dílků poměrně drahé skládačky. Očekávám spíše menší projekty, ale velmi rád se budu mýlit. I tak bude zajímavé toto dění sledovat. Kde může být 5G hodně zajímavé, jsou dálkové vysokorychlostní spoje.

U sítí páté generace je důležité dělení dle frekvencí. Rozlišuje se zde pásmo do 6 GHz a pásmo 24 až 100 GHz; horní hranice je spíše teoretická. V anglické literatuře můžete najít označení Sub6GHz a vyššímu pásmu se zase říká mmWave (tedy milimetrové vlny). A úplně správné označení je Frequency Range 1 a 2. Zkrátka, 5G je obrovský komplex, který do sebe integruje desítky technologií, které se chovají zcela různě. Mluvit proto o 5G jako celku je velmi ošemetné, stejně jako mluvit o dopravě a shrnout na jednu hromadu auta, letadla, ponorky a vesmírné rakety.

Frekvence, dosahy u Sub6GHz

Šíření elektromagnetického signálu je nádherná fyzika, která ale není zrovna triviální. Na šíření rádia prostorem má vliv hromada faktorů, takže mi prosím odpusťte nutné zjednodušení. Čím vyšší frekvence je, tím horší je průchodnost prostředím. Svou úlohu tu pochopitelně hraje i vysílací výkon, ale ten je dán vždy legislativou.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Váš názor Další článek: GeForce RTX 3060 se začne prodávat až na úplném konci února. V některých případech bude dražší než verze Ti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,