Kryptoměny | Bitcoin

5 způsobů, jak uložit kryptoměny: od pohotové peněženky po nedobytný trezor

  • Kryptoměny se dají uložit několika způsoby
  • Držet je můžete na papíru, aplikaci ale i v hardwarové peněžence
  • V článku jsme všechny probrali a ukázali jejich výhody a nevýhody

Už jsme si ukázali, jak bitcoin a kryptoměny nakoupit, případně jak s nimi obchodovat na burze. V tomto článku si ukážeme, jak bitcoiny, respektive kryptoměny, uchovávat.

K ukládání digitálních měn slouží tzv. peněženky. Při jejich založení je vám vždy vygenerován privátní a veřejný klíč (u některých měn i další). Ty jsou na sebe úzce navázány, jelikož každému privátnímu klíči náleží právě jeden veřejný klíč a naopak. Díky principu asymetrické kryptografie platí, že z privátního klíče lze snadno odvodit veřejný klíč, obráceně to ale z důvodu bezpečnosti možné není.

btc2.png
Deterministická hierarchie se využívá k odvození privátního klíče pomocí seedu (obr. ami.cz)

Z veřejného klíče se generují adresy vaší peněženky, na kterou vám chodí peníze. Mnohem důležitější je však klíč privátní, jelikož se používá k podepisování transakcí. Kdo jej zná, může tedy libovolně nakládat s uloženými finančními prostředky v peněžence. Důležité je ho tedy mít někde bezpečně uložený. Hlavní bezpečnostní pravidlo, které musíte mít při výběru peněženky na paměti tedy je, abyste privátní peněžence znali pouze vy.

Problémem je, že privátní klíč je pro běžného uživatele velmi špatně zapamatovatelný, protože jde jen o směsici velkého počtu alfanumerických znaků. Pro pohodlí uživatele se tedy začalo používat peněženek s deterministickou hierarchií, z angličtiny odvozen pojem HD peněženky.

Ty vám při jejich zakládání vygenerují tzv. seed, což je v podstatě posloupnost 12 - 24 anglických slov. Ten se daleko lépe pamatuje (a opisuje) a přitom z něj peněženka dokáže odvodit všechny potřebné klíče včetně toho primárního.

Typy peněženek:

  • Webová peněženka
  • Počítačový program
  • Mobilní aplikace
  • Papírová peněženka
  • Hardwarová peněženka

V následujících listech si jednotlivé druhy projdeme od těch nejvíce zranitelných až po ty nejbezpečnější.

Diskuze (25) Další článek: Dlouhodobý pobyt ve vesmíru způsobuje genetické změny. Některé z nich mohou být nevratné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,