5 tipů na výhodné počítačové sestavy [Vánoce 2014]

Stolní počítače přicházejí ke slovu všude tam, kde potřebujete vysoký výkon nebo nižší cenu. Připravili jsme pět tipů na sestavy pro různá nasazení s ideálním poměrem ceny a výkonu.

V době, kdy trhu s počítačovou technikou s přehledem vládnou přenosná zařízení, si klasickou „bednu“ koupí většinou jen ten, kdo pro to má nějaký důvod. Tím nejčastějším je nižší cena v porovnání s notebooky, pozadu ale nezůstává ani zájem o vysoký výkon nebo delší životnost díky snadnému upgradu komponent.

Před nákupem byste si měli ujasnit především kolik peněz hodláte investovat a co od sestavy očekáváte. Za pár tisícovek můžete mít tichý úsporný počítač vhodný pro prohlížení internetu nebo sledování filmů. Drobný příplatek za procesor s výkonnější integrovanou grafikou umožní hrát nenáročné hry. Náročnější hráči už budou muset sáhnout hlouběji do kapsy a pořídit dražší samostatnou grafiku. Samostatnou kapitolou je střih videa nebo jiná profesionální činnost, kde jde zejména o vyváženost procesoru, paměti a grafické karty.

MSI
Herní stroj se neobejde bez samostatné grafiky, vynikající je třeba MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming, zaplatíte za ni ale okolo 5 500 Kč

Vybrané sestavy jsou příkladem toho, z čeho se dnes vyplatí počítač sestavit v závislosti na jeho plánovaném využití a současně ukázkou rozkožení vah jednotlivých parametrů. Výsledek si ale vždy dolaďte podle svých potřeb. Leckdy si vystačíte s menším úložištěm, někdo potřebuje Blu-ray mechaniku atd. V každém případě nezapomeňte na systém. Chcete-li Windows 8.1, počítejte s cenou 2 490 Kč za OEM licenci.

Na základě aktuální nabídky komponent jsme připravili pět vzorových sestav s cenou od necelých osmi do 24 tisíc. Plánujete-li koupi počítače, mohou být pro vás inspirací a zárukou dobrého poměru ceny a výkonu. Sestavy jsou řazeny podle ceny od nejlevnější.

TS BohemiaOdkazy na produkty uvedené v tomto článku jsou placenou inzercí obchodu T.S. Bohemia. Doporučení jednotlivých produktů je ale čistě redakční rozhodnutí, odkazy jsme k nim přidali až dodatečně.

Levně do kanceláře: Když je cena na prvním místě

Cena: 8 000 Kč

Většina běžných uživatelů vykonává na počítači pouze základní činnosti, zejména jde o prohlížení internetu, přehrávání filmů, zpracování textu nebo poslech hudby. Pro tyto účely sice postačí i to nejlevnější na trhu, pro větší komfort ale stojí za to si připlatit a investovat alespoň osm tisícikorun.

Základem ideálního kancelářského stroje je procesor Pentium G3258 s odemčeným násobičem, který si můžete po čase přetaktovat a získat tak bez dalších nákladů výkon navíc. K procesoru je odpovídající základní deska Gigabyte GA-H81M-D3H, která disponuje spoustou konektorů včetně dvou USB 3.0. Paměť pro začátek postačí pouze jedna, 4GB modul od Kingstonu na frekvenci 1,6 GHz je zcela dostačující a současně ponechává v sestavě prostor pro rozšíření a zapojení do dvoukanálového režimu. Jeho přínos je ale u předpokládaného nasazení diskutabilní, proto jej lze v základu pominout.

Paměť
Do kancelářské sestavy postačí základní model operační paměti bez chladiče, s ohledem na snadnost upgradu volte jeden 4GB modul

Šetřit byste neměli na skříni, Fractal Design Core 1000 USB 3.0 sice stojí přes 1 100 Kč, ale je dostatečně kvalitní a robustní a na boku krom běžných tlačítek a audiokonektorů najdete také port USB 3.0. O napájení se postará stabilní, dostatečně naddimenzovaný 350W zdroj Seasonic SS-350ET a jako úložiště pro data poslouží klasický disk Seagate Barracuda 7200.14 o kapacitě 1 TB.

Skříň
Kvalitní skříň se postará o snadnou montáž a tichý chod, který nebude doprovázen skřípáním nebo vibracemi

Výše uvedeným se dostanete na cenu zhruba 7 440 Kč. Pokud je to pro vás nutné, můžete doplnit ještě DVD vypalovačku Samsung SH-224DB nebo čtečku paměťových karet Axago CRI-X6 USB 2.0, čímž dosáhnete cenového stropu 8 000 Kč za plně vybavený a dostatečně výkonný kancelářský stroj umožňující i základní editaci multimediálních souborů.

Sestava za 8 000 Kč pro kancelářskou práci:

skříň: Fractal Design Core 1000 USB 3.0 zdroj: Seasonic SS-350ET 350 W procesor: Intel Pentium G3258 základní deska: Gigabyte GA-H81M-D3H paměť RAM: Kingston 4GB 1600MHz DDR3 CL11 DIMM SR ×8 pevný disk: Seagate Barracuda 7200.14 1 TB (ST1000DM003) optická mechanika: Samsung SH-224DB čtečka paměťových karet: Axago CRI-X6 USB 2.0

V další kapitole doporučíme levnou a extrémně tichou sestavu s vyšším výkonem.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,