5 nejlepších programů pro 3D modelování

Ceny tradičních modelovacích nástrojů se pohybují v řádech desítek až stovek tisíc. Pro méně náročné uživatele jsou však k dispozici alternativy, za které není třeba platit vůbec.

Druhou modelovací aplikací, která si vystačí s kompatibilním webovým prohlížečem (Chrome či Firefox), je TinkerCad. Ač jej před rokem koupil Autodesk , stále je vyvíjen jako nezávislý projekt kompletně zdarma.

tinkercad-shapegenerators.png

Kromě standardních tvarů je hned k dispozici kopec modelů v rozsáhlé knihovně. Ta se skládá jak z jednotlivých pokročilých tvarů, tak ze složitých modelů ostatních uživatelů. Výhodou fungování v prohlížeči je totiž snadné sdílení. Pokud tedy budete chtít dát svůj výtvor na obdiv, stačí odškrtnout jediné zatržítko. Stejně tak můžete využívat cizí modely pro svoje projekty a ušetřit tím tak nemálo času.

Stejně jako v případě Shapesmithu se však bude jednat především o nástroj populární mezi uživateli 3D tiskáren. Neumožňuje totiž práci s bitmapovými texturami ani pořádné vyhlazování. Pro složitější modely tak doporučíme některou z desktopových alternativ – ať už to bude Blender nebo SketchUp 2014.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,