44rychlostní CD-ROM - opravdu tolik potřebujete?

Potřebujete skutečně rychlou mechaniku CD-ROM? Proč si to nezkusit s novou 44rychlostní mechanikou od BTC.
Potřebujete skutečně rychlou mechaniku CD-ROM? Proč si to nezkusit s novou 44rychlostní mechanikou od BTC? Popravdě musím říci, že jsem poměrně skeptický k dalšímu zvyšování rychlostí u mechanik CD-ROM.

Ona 24rychlostní mechanika je taky příjemně rychlá a další zvýšení teoretické maximální rychlosti se na přenosové rychlosti reálné zas tak příliš neprojevuje. Maximální teoretická přenosová rychlost 6,6 MB/s tak u této mechaniky překonává i mnohé pevné disky, přičemž podporováno je také rozhraní UltraDMA-33. Mechanika se i v praktických testech projevovala jako velmi rychlá, nicméně své nominální rychlosti nedosahovala. Standardní průběžná rychlost načítání dat byla něco okolo 3 MB/s. Přístupová doba byla velmi slušná, průměrně okolo 80 ms. Mechanika tedy nedosahuje teoretických rychlostí, ale to u současných multimediálních titulů není zase až tak bolestné. Klíčovou není ani tak přenosová rychlost – video, jedna z nejnáročnějších aplikací na CD-ROM, běží příjemně plynule i na pomalejších mechanikách – důležitá je přístupová doba a ta je u této mechaniky na velmi slušné úrovni.

Vybavení nadstandard
Dnešní mechaniky již musí splňovat nejen ďábelské otáčení diskem, ale zvyšují se i nároky na inteligenci mechaniky. Mechanika tak umí číst pochopitelně všechny důležité formáty včetně disků CD-RW a rovněž načítat zvuková CD do souborů WAV. Hledání té pravé mechaniky, která by zvládla solidně načíst zvukové disky, je často velkým oříškem. Zvuková data zde šla načítat i s pomocí dosových ovladačů mechaniky, ve Windows mi program CDEX (konverze CD do MP3) mechaniku nenašel, CDDA pak tvrdil, že potřebuje Windows 95 (mám Windows 98). Sejmutý zvuk byl na první poslech v pohodě a nic na něm nepraskalo, jak se často stává u horších mechanik. To, že nefungovalo přehrávání zvukových CD jako takových, beru jako závadu kusu.

Mezi nadstandardní vybavení patří i dodávaný program na kešování CD-ROM, který neukládá data jen do paměti, ale můžete mu vyhradit i prostor na pevném disku, kam bude ukládat data z CD-ROM (obdoba SDX, které upadlo rychle v zapomnění).

No za ty peníze…
Mechaniky CD-ROM nevyrábím, ale jako laikovi mi připadá, že vyrobit 44rychlostní mechaniku znamená otočit jedním knoflíkem regulujícím rychlost trošku více doprava. Ostatně se to projevuje i na ceně. Za svých 2 200 Kč je tato mechanika plně vyhovující. Je skvěle rychlá, výsuvný šuplík nepůsobí moc vachrlatě, s roztočeným diskem netřepe celým počítačem, umí načítat zvuková data a po pravdě – víc ke své práci nepotřebuji.>
44rychlostní CD-ROM BTC
cena: 2 200 Kč bez DPH
zapůjčil: Elko Trading
telefon: 05-43 21 49 12
Zdroj: Computer
Váš názor Další článek: Global One upgraduje

Témata článku: , , , , , , , , , ,