Bezpečnost | Nejlepší programy | Tipy

Jak na internetu surfovat anonymně: osvědčené způsoby na zametení stop

  • Anonymní režim v prohlížeči vám anonymitu nezaručí
  • Různými metodami skryjete svou IP adresu a další identifikátory
  • Nejúčinnější je stále anonymizační síť Tor

IP adresa, cookies a otisk prohlížeče jsou tři způsoby, jimiž vás mohou weby a internetové služby sledovat. Většina z nich tak činí především za účelem zefektivnění komerčních služeb.

Jindy se identifikace počítače využívá k zamezení přístupu geolokačním filtrem. V horším případě se filtrují státem zakázané stránky. Ať už máte důvod k maskování identity jakýkoli, existuje několik způsobů, jak na internetu surfovat v rámci možností anonymně a podobná sledování či filtry obejít.

Rovnou si ale řekněme, že ačkoli některá opatření mohou být velmi efektivní, v konečném důsledku vám kompletní a neprůstřelnou anonymitu na síti negarantuje žádný ochranný prostředek.

Zapomeňte na anonymní režim

Anonymitu na internetu si v žádném případě nezajistíte spuštěním prohlížeče v tzv. anonymním režimu, byť to jeho název evokuje. Ten je anonymní pouze z pohledu konkrétního počítače, kdy jsou po ukončení prohlížeče odstraněny veškeré stopy navštívených služeb.

anonymni surfovani tipy 2024 01.png
Anonymní režim není stavěný na to, abyste skryli svou identitu na internetu

Vaše komunikace nicméně nadále proudí sítí a do určité míry ji může analyzovat např. poskytovatel vašeho připojení nebo správce místní sítě v zaměstnání, byť díky migraci webů na šifrovaný protokol HTTPS už je přenášený obsah chráněný, takže do něj prostředník nevidí.

Tím neříkáme, že anonymní režim nemá při používání počítače svoje místo, jen nefunguje jako štít proti sledování na internetu. Google byl ostatně kvůli této skutečnosti nucený přeformulovávat obsah nové anonymní karty, aby byl jasně srozumitelný účel režimu.

V další kapitole vám ukážeme první způsob, který už reálně dobrou úroveň anonymity na internetu zaručuje.

Diskuze (76) Další článek: Instagram konečně umožní přetáčet videa. Trvalo mu to roky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,