4 systémy, které PC přemění na plnohodnotný NAS

NAS úložiště nemusí být jen proprietární krabičkou s uzavřeným systémem. Může to být i úsporný desktop, který si vyladíte podle svých potřeb. Včetně vyhovujícího OS.

unRAID

Podle tvůrců se unRAID nejvíc hodí pro skladování multimédií. Nenabízí takové množství funkcí jako předchozí FreeNAS a OMV, ale dbá především na kvalitní zálohování dat, kde je možnost ztráty dat prakticky vyloučena.

unraid.jpg

Samotný název už dává tušit, že disky nejsou zapojeny do žádného ze standardních typů RAID pole. A do toho fyzického nejsou zapojeny vůbec, použitý je virtuální RAID. Z toho vyplývá především to, že můžete kterýkoliv disk vytáhnout a zapojit jej do desktopu, kde bude čitelný. Využitý je obyčejný linuxový souborový systém. unRAID ukládá data na všechny disky rovnoměrně, nepracuje však s běžným strippingem. Pokud do pole unRAID nahrajete složku s více soubory, vytvoří se na všech discích. Na každém z nich však bude uložen jiný soubor. Na venek se samozřejmě vše tváří jako jedna složka se všemi soubory. Kromě datových disků však unRAID používá ještě jeden servisní disk, kam odkládá kontrolní součty uložených dat. Při havárii disku jsou tak data dopočítána z tohoto zdroje. Pokud dojde k poruše tohoto disku, stále se nic neděje – fyzická data jsou uložena na datových discích. Problém nastane až ve chvíli, kdy se vedle servisního disku odporoučí i datový. Útěchou je v tomto případě fakt, že přijdete jen o data na porouchaném disku, zbytek je běžně čitelný. V případě běžného prokládání by to byl problém.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,