4 nejlepší programy pro zpracování fotek z dovolené

Hromady fotek z výletů, dovolených a prázdninových akcí volají po zpracování. V čem se vám budou krotit nejlépe? Radíme s přispěním názorů čtenářů Živě.cz

2. Adobe Photoshop Elements

Druhým nejpoužívanějším programem pro zpracování fotek je dle vašich ohlasů Adobe Photoshop Elements. Svým přístupem i cenou přímo konkuruje Zoner Photo Studiu. „Photoshop Elements stojí podobně jako Zoner Pro a na rozdíl od něj umí pracovat ve vrstvách,“ objasňuje výhodu Photoshopu Elements jeho uživatel s přezdívkou Flor.cz.

Adobe Photoshop Elements.jpg
Adobe Photoshop Elements

Editační funkce programu vychází z „dospělého“ Photoshopu, který je etalonem profesionálních úprav fotografie. Pokud nejste vyloženě grafik nebo profesionální fotograf, budete těžko hledat editační funkci, která by vám ve Photoshopu Elements chyběla. Z velkého Photoshopu si přitom propůjčuje i moderní algoritmy pro zpracování jednotlivých funkcí.

Prostředí programu si můžete zvolit ze tří módů – rychlé, s průvodcem a expertní. Rychlé je nejjednodušší, nabídne jen skutečně nezbytné úkony k rychlému zpracování fotografií a využívat můžete i automatických úprav, režim průvodce umožní méně zkušeným uživatelům řešit konkrétní úpravy, které by chtěly na fotografii aplikovat, a prostředí určené expertům už nabídne přímý přístup k pokročilým funkcím. I v expertním módu však program působí docela jednoduše, jeho možnosti byste mu na první pohled nehádali.

Vedle pokročilých úprav ovládá Photoshop Elements i organizační funkce. Nenajdete zde tolik podrobných možností nastavení jako v Zoner Photo Studiu, ale na druhou stranu je tu třeba efektní zobrazení alba na mapě podle toho, kde fotky byly pořízeny, automatický filtr podle osob na snímcích a i pokročilé funkce, jako je například automatické vyfiltrování rozmazaných snímků. Výsledky můžete rovněž publikovat v různých kreativních výstupech a na webu.

Adobe Photoshop Elements se aktuálně nabízí ve verzi 11, stojí 2 300 Kč. Vyplatí se však koupit v sadě s programem Adobe Premiere Elements pro zpracování videa, sada stojí přibližně 3 300 Kč.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,