4 nejlepší multimediální systémy pro miniaturní počítače k televizi

  • Na Windows Media Center už dávno zapomeňte
  • Krabičkám u televize vládne Kodi a zvládne toho více než Smart TV
  • Když máte NAS, můžete z něj přehrávat filmy v televizi
Kapitoly článku

Na obýváky běžných uživatelů už delší dobu útočí tzv. smart TV. Televizory, které v sobě přináší operační systém, možnost stahovat aplikace nebo brouzdat po webu. Jenže ani po letech vývoje nejsou tyto systémy bez různých omezení či chybějících funkcí, nepřekvapí ani pomalé odezvy či nepřehledná nabídka. Řešení existuje, není drahé a přidá chytré funkce i starším televizím. 

Stačí dokoupit HD přehrávač, dnes nejčastěji zastoupený nějakým minipočítačem. I ty, které stojí něco přes tisícovku, si poradí s většinou audiovizuálních formátů a kontejnerů a ve většině případů udělají lepší službu než smart TV. To stejné platí o levných přehrávačích postavených na Androidu.

Trochu stranou potom stojí Android TV a Apple TV, které jsou úspěšně rostoucími platformami a v následujících letech by proprietární přehrávače mohli zcela vytlačit.

raspberry-2.jpg
I levné Raspberry Pi může fungovat s vhodnou softwarovou výbavou jako výborný multimediální přehrávač

Pokud si však chcete vybudovat vlastní řešení, ať už na HTPC, tyčinkovém minipočítači do HDMI nebo třeba miniaturní desce Raspberry Pi, pak budete také hledat vhodnou platformu. Software, který poskytne pohodlné přehrávání filmů, včetně streamování z vlastních zdrojů, a další funkce, k tomu pohodlné ovládání dálkovým ovladačem. 

Vybrali čtyři různá řešení, z nichž některá budou fungovat zcela nezávisle, jiná jsou připravena obsluhovat váš NAS. Ten totiž v domácnosti bezvadně poslouží jako centrální úložiště dat, včetně filmů, seriálů či hudby. Z pohodlní počítače jej můžete průběžně doplňovat obsahem a díky HD přehrávači s vhodným softwarem tento obsah přímo zobrazíte i ve své televizi.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,