4 nástroje pro obnovu a opravu ztracených dat

Ztrátu důležitých dat určitě zažil každý uživatel. Pokud však zareaguje rychle a využije správné nástroje, je velká pravděpodobnost, že soubory půjdou obnovit bez velkých investic.
Kapitoly článku

Asi každý se někdy dostal do situace, kdy se nešťastně ukliknul a smazal si důležitá data. Často to bývá například nepozorností při práci s paměťovou kartou ve foťáku nebo zkrátka náhodné označení více souborů pro smazání. Naštěstí však existují programy, díky kterým i méně zkušený uživatel dokáže takto smazané soubory obnovit.

První podmínkou je však obnova dat co nejrychleji – ideálně tedy ihned po náhodném smazání. V případě, že se pro dolování ztracených dat uživatel rozhodne až později, je velká šance, že budou soubory na disku fyzicky přepsány a obnova už se zkrátka nepovede. Některé programy jsou určené pro nezkušené uživatele a poradí si s ním každý, kdo dokáže do filtrovacího políčka vepsat formát souboru a kliknout na obnovovací tlačítko. Nabízeno je i mnoho komerčních nástrojů, které slibují vyšší účinnost – za zvážení však stojí spíše investice do služeb profesionálů, než nákup softwaru s nejistým výsledkem.

Ještě než se dostaneme k samotným tipům na software, hodí se připomenout podstatnou pomůcku, která většinu problému s obnovou dat předejde – zálohování. Pokud uživatel investuje alespoň pár set do externího disku a věnuje pár minut nastavení zálohy ve Windows, ušetří si mnoho budoucích starostí.

tm.png
V OS X lze k zálohování využít povedenou funkci Time Machine

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,