3D KYRO - outsider na startu...

Nové: +analýza současných 3D čipů! Jedním z dovozců, kteří nelpí jen na "starých a ověřených věcech" ale nebojí se částečně pouštět i do nových věcí je LEVI International. Právě díky ním jsme například měli možnost testovat grafický akcelerátor, o kterém se sice mnoho psalo, ale který ve skutečnosti testovali pouze nemnozí -  a to nejen v ČR ale i na celém světě! A o jaký typ se konkrétně jedná? O akcelerátor PowerColor EVIL KYRO založený na zcela nové technologii 3D renderování PowerVR..

Předem musím říci, že firma PowerColor je jednou z nemnoha firem, které se do dobrodružství s názvem KYRO pustily. Mnou testovaný kousek byl vybaven 64MB nízko taktované (125MHz) paměti SDRAM.
Poznámka: dosud jsem nezjistil, jakých výsledků by dosáhla 32MB verze - zkušenost však ukazuje, že 64MB videopaměti není nutně velkým přínosem...

Jako název byl zvolen poněkud nešťastný, ale dnešnímu trendu odpovídající přídomek "evil" (zlý, zlé).

V balení je obsažena stručná (ne nedůležitá) brožurka, CD s ranými ovládači :-((( a jedná hra - Test Drive 5. V mém případě proběhla instalace bezproblémově (Duron 950, Abit KT7 RAID s čipsetem KT133) a karta ihned pracovala v režimu AGP x4.

Poznámka: Vím však, že kolega STIN měl s instalací na BX-ové desce zásadní problémy. Ty vyřešil až přehozením jumperu (ano, na desce je docela nenápadný jumper!) podle dodané dokumentace z polohy "AGP x4" do polohy "Auto / AGP x2".


Co se hardware týče, vidíte, že se EVIL KYRO tváří jako každá jiná karta s pamětmi SDRAM...

Ovládače...

Zdá se, že vytvořit kvalitní ovládače pro 3D akcelerátor je práce pro kvalitní programátory (joro: plat nad 100 000 USD ročně ;-) na několik let. Téměř všechny "čipové firmy" zde totiž mají problémy... (snad mimo nVidie, která svými ovládači mačká ze svých vybičovaných čipů první-poslední). Proto pamatujte, že i KYRO je v tomto ohledu na začátku cesty - ovládače jsou ještě docela syrové a evidentně nevypiplané... (joro: jaká škoda...)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,