324 tisíc za doménu epodpis.cz

Šťastným novým majitelem je Solution s.r.o., starý vlastník Net Clark Projekt také rozhodně nesmutní.
Zřejmě největší (aspoň nejvyšší veřejná) částka za prodej domény se týká domény epodpis.cz. Původní majitel na této adrese neměl žádnou prezentaci, současný vlastník Solution s.r.o. na ní hodlá spustit informační server věnovaný nově schválenému elektronickému podpisu, který začne u nás platit počátkem příštího roku. Solution chce spustit jen informační server, aspoň na svých stránkách nyní místopřísežně prohlašuje, že se nehodlá stát poskytovatelem certifikačních služeb a že server EPODPIS.CZ bude provozovat jako informační zdroj k problematice elektronického podpisu.

Podle serveru epodpis.cz nebyla v současnosti ještě jmenována ani jedna certifikační autorita, natož aby byly stanoveny komerční ceny za vystavení elektronického podpisu, to ale nebrání společnosti Solution ke spuštění ankety slibující za vyplnění 50% slevu právě na vystavení elektronického podpisu.

O doménu epodpis.cz by se jistě rád ucházel i zájemce o certifikační autoritu, ten by ale mohl také dorazit za majitelem domény podpis.cz, nedá se totiž předpokládat, že by její současný vlastník Kam na Pardubicku s.r.o. na ní hodlal provozovat právě takovou službu. (elektronickypodpis.cz patří také Solution s.r.o.)

Solution s.r.o. získá tak vysokou cenou za doménu jistě mediální pozornost, s tím pochopitelně počítají. Bude ale muset ještě ukázat, že informační zdroj na této adrese bude znatelnou konkurenční výhodou. Na druhou stranu se ukazuje opravdová hodnota doménových jmen. Nikoli těch spekulativně registrovaných, co porušují ochranné známky, ale takové, co svou hodnotu ukáží časem. V případě epodpis.cz Clarci vydělali opravdu slušně, doménu registrovali totiž ani ne před rokem 12. listopadu 1999. Dočkáme se dalších podobných doménových transakcí? Kdo veřejně ohlásí první miliónovou transakci za prosté doménové jméno?

Diskuze (6) Další článek: Canon DM-XM 1 - Technické parametry

Témata článku: , , , , , , , , ,