Procesory | Počítače | Huawei

24jádrový desktopový procesor od Huawei výkonem porazí i osmijádro od Intelu

Výkonné čipy ARM jsou vidět stále více nejen v oblasti serverů, ale také počítačů. Huawei vstupuje do oblasti počítačů a má pro čínskou vládu a podniky připravené modely s procesorem ARM Kunpeng 920.

24jádrová varianta tohoto čipu s označením Kunpeng 920 3211K pracuje na frekvenci 2,6 GHz a je vyráběná 7nm technologií. Dle informací webu ITHome se podařilo otestovat počítač, který kromě zmíněného čipu měl 8 GB operační paměti DDR4, 512GB SSD od Samsungu a samostatnou grafickou kartu AMD Radeon RX 520.

V porovnání byl vícejádrový výpočetní výkon v rámci operačního systému Linux vyšší než u osmijádrového procesoru Intel Core i9-9900K. Bohužel chybí zmínka o jednojádrovém výkonu, kde bude s velkou pravděpodobností Intel bez problému před tímto čipem.

Je ale třeba upozornit na to, že Huawei už nebude mít od září přístup k 7nm výrobní technologii TSMC, což značně omezí schopnosti rozšiřovat tyto čipy a konkurovat jak na čínském, tak i jiných trzích. Uvidíme, jak bude dál pokračovat obchodní a politická válka mezi USA a Čínou.

Diskuze (40) Další článek: Google promění v seismograf všechny telefony s Androidem. Nejprve začne v Kalifornii, pak i ve světě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,