Windows 11 | Windows Insider

24 hodin s první betou Windows 11. Rychlejší, hezčí a s novým Microsoft Store

Microsoft uvedl první betaverzi Windows 11 a my jsme ji hned vyzkoušeli. Zatím neobsahuje všechny slíbené novinky, dává ale jasnou představu, jak bude systém vypadat a fungovat.

Všichni členové programu Windows Insider mají možnost si stáhnout první testovací sestavení Jedenáctek a byť obsahuje množství chyb, na zkoušku jsem jej nainstaloval na pracovní Surface Pro X, tedy stroj na platformě ARM. Po dni používání musím říci, že Microsoft zapracoval na optimalizaci. Systém je pocitově mnohem rychlejší a lépe zvládá klasické Win32 programy neoptimalizované pro ARM. Uvidíme, jak ve finále obstojí v testech.

Nový vzhled je skoro všude

Hned po instalaci je vidět, že se Microsoft snaží o sjednocení vzhledu do nového designu. Ne vše je překresleno (ostatně, jedná se o první betu), ale směr je daný.

Podívejte se, jak systém vypadá:

Snímek obrazovky (6).pngSnímek obrazovky (7).pngSnímek obrazovky (8).png 
Úvodní plocha a kontextové nabídky

Systém používá jinak řešenou průhlednost, hlavní panel zarovnaný na střed a nové centrum pro přepínače, upozornění a widgety. Takže si už etď můžete vyzkoušet všechny hlavní novinky, které Microsoft představil.

Nejviditelnější změnou (kromě designu) je využívání animací. Nejsou rušivé, vše se ale zobrazuje s pohybem a působí přirozeně. Třeba taková ikona vyhledávání při klepnutí problikne na modro zelenou, okna zakmitají, widgety přesunou a nabídka Start zmenší.

Nový Microsoft Store

Součástí je také nový Microsoft Store. Pokud jej nemáte hned po instalaci, stačí počkat na aktualizaci aplikace skrze Store, případně ji vyvolat ručně. Zobrazit si můžete nový design, ale klasické Win32 aplikace a ty z Androidu zde ale prozatím nenajdejte.

Snímek obrazovky (18).pngSnímek obrazovky (19).pngSnímek obrazovky (20).png 
Takto vypadá nový Microsoft Store

Zatím se tak jedná o přípravu na budoucnost. Už teď je ale vidět, že se jedná o krok správným směrem – informace o aplikaci jsou snáze dostupné a obchod působí přehledněji. Tak snad se Microsoftu podaří i zaplnit jej použitelnými programy a nedopadne to jako v Osmičkách a Desítkách.

Kompletně nové nastavení

Pro mě největším překvapením je nové nastavení. Ano, stále v systému naleznete Ovládací panely, ale moderní nastavení Microsoft od základu přepracoval. Neplýtvá tolik místem, je kompaktní, nově uspořádané (mnohem logičtěji) a umí zase více věcí. Troufám si říct, že důvod zavítat do starých částí běžný uživatel už opravdu mít nebude.

Snímek obrazovky (30).pngSnímek obrazovky (31).pngSnímek obrazovky (32).png 
Přepracované nastavení

Podrobná nastavení, možnost úpravy registrů a další pokročilejší věci ale nechybí, a tak si na své přijde každý. Faktem je, že tyto části Microsoft zřejmě zcela nepřekreslí (byť již dodržují zaoblení oken typické pro Jedenáctky), což je sice škoda, ale běžnému uživateli to vlastně nevadí, do těchto míst přece jen nechodíme tak často.

Další betaverze mají co ukázat

Prozatím nám v systému z větších novinek chybí hlavně nový Průzkumník (někdo už jej má, viz odkaz níže), ten starý v Jedenáctkách vypadá nepatřičně. Stejně tak lepší widgety. Současné jsou téměř identické s panelem zpráv v Desítkách. Stejně tak chybí spousta novinek a vylepšení, Microsoft je ale teprve na začátku dlouhé cesty.

Na celkové zhodnocení (a případné kritizování) systému je ještě brzo. První betaverze ukazuje, kam se Microsoft vydává a uvidíme, co v následujících měsících změní. Pozitivní je, že se jedná o opravdu velký upgrade, který ale nepůsobí jako výstřel bokem – staví na základech Desítek a přidává věci navíc, které ale základní funkčnost nerozbíjí.

Chcete vidět, jak systém vypadá a co je nového: Podívejte se na galerii na začátku článku.

Diskuze (141) Další článek: Vy a počítač: Nejčastěji máte u počítače dva monitory, výjimkou nejsou ale ani tři

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,