22 nejlepších tipů pro zrychlení práce ve Windows

Zrychlete svou práci ve Windows! Doporučíme vám několik užitečných aplikací, které urychlí některé činnosti ve Windows, nebo vám pomohou udržet pořádek.

Samotné Windows 7 mají celkem dobře zvládnuté uživatelské prostředí, všechny potřebné úkony v něm obsloužíte docela rychle. Ale jsou rutiny, u kterých pak zjistíme, že se dají s pomocí nějakého prográmku zvládnout ještě rychleji a pohodlněji, případně s užitečnými funkcemi navíc. Spolu s uživateli fóra Živě.cz jsme proto hledali nejpoužívanější programy, které instalujeme za účelem vyšší efektivity při práci se systémem Windows.

Zrychlení práce se soubory

Většina uživatelů fóra Živě.cz, ale také my v redakci si nevystačíme s běžným Průzkumníkem a pro práci se soubory raději používáme dvoupanelový správce souborů. S Průzkumníkem se dá vyžít při občasném přesouvání či kopírování několika souborů, ale pokud procházíte a zpracováváte větší množství dat, zvýší se rychlost práce se soubory násobně, instalujete-li pořádného správce souborů. Klávesové zkratky, hromadné akce a filtry, panely s pracovními složkami, barevné odlišení souborů, to jsou jen některé z mnoha funkcí, které vám ušetří mnoho času při práci se soubory.

Nejoblíbenějším programem této kategorie je jednoznačně Total Commander, doporučit můžeme ale i jeho bezplatné alternativy, jako je Q-Dir, FreeCommander nebo Unreal Commander.

TotalCMD.png
Total Commander

Ovšem pokud vám práce s myší vyhovuje a Průzkumník nijak zásadně nevadí, můžete jej jako souborový manažer pochopitelně používat, zaslouží si ale vylepšení. Jedním z nich je například utilita FileFrog, která do kontextové nabídky přidá nové funkce a tím urychlí práci. Dále se může hodit QT TabBar, který do okna Průzkumníka přidá taby (záložky) podobně jako v internetových prohlížečích.

Rychlejší orientace a přístup

Základem rychlé práce je pořádek v aplikacích a datech. Všechny používané aplikace byste měli mít při ruce, abyste je dokázali spustit jedním kliknutím, bez hledání. Ve Windows 7 se k tomu výborně hodí využít hlavní panel, konkrétní soubory pak můžete připínat do kontextových nabídek k jednotlivým programům. Nepodceňujte ani nabídku Start – zakažte v ní ukládání naposledy spuštěných programů a vytvořte si zde pevný seznam těch, které zde opravdu chcete mít.

Ale nemusíte se spoléhat jen na samotný systém, existují i dobré aplikace pro zrychlení přístupu k programům a souborům. Známým a léty prověřeným je například ObjectDock, nástrojový panel pro Windows inspirovaný Dockem z Mac OS X. Přichytí se ke zvolenému okraji obrazovky, odkud se vysunuje po najetí myší, v panelu pak můžete mít vyskládané odkazy na nejpoužívanější programy, soubory či složky. Alternativou budiž funkčně velmi podobný RocketDock.

K odkládání důležitých odkazů je ve Windows předurčená plocha. Dá se efektivně a rychle používat, pokud si zvyknete na klávesovou zkratku Win+D pro její rychlé zobrazení. Ovšem často na ní zavládne chaos, proto se hodí doinstalovat aplikaci Fences, která vám ikony na ploše pomůže zorganizovat.

Fences.jpg
Ikony na ploše do průsvitných obálek zorganizuje Fences

Pokud na počítači paralelně pracujete na více různorodých projektech, nebo střídáte práci a zábavu, oceníte možnost rozšíření Windows o virtuální plochy. Funguje to pak stejně jako na Linuxu či v Mac OS X. Pracovních ploch máte zkrátka víc a můžete se mezi nimi přepínat. A nejde tu jen o ikonky, každá plocha si drží i okna spuštěných aplikací. Vyzkoušejte například s programem Dexpot.

Pokud pracujete s mnoha otevřenými okny, budou se vám hodit pomocníci, kteří umožní rychlejší orientaci. Důležité okno můžete uchovávat stále „nahoře“ díky doplňku DeskPins. S výběrem správného okna pro přepnutí pak lépe než systémový přepínač ve Windows pomůže Switcher inspirovaný funkcí Exposé ze systému Mac OS X.

Rychlejší ovládání klávesnicí i myší

Ať už používáte počítač raději klávesnici, nebo myší, můžete tyto prostředky využít k ovládání systému daleko efektivněji. Jednoznačné doporučení míří k instalaci programu gMote, který umožňuje vyvolání funkcí systému pomocí směrových gest. Často se tak při základních úkonech úplně obejdete bez kombinovaného ovládání s klávesnicí. Drobným, ale užitečným doplňkem je pak WizMouse, který umožňuje posun kolečkem myši i obsahem okna, které není aktivní, jen je nad ním kurzor myši umístěn.

Gmote.png
Gmote – ovládání počítače gesty myší

S klávesnicí se dá vyřádit, pokud znáte klávesové zkratky pro Windows. Pokud vám připadá, že jich je nedostatek a chtěli byste přidat nové zkratky s vlastními funkcemi, sáhněte po AutoHotkey. Na klávesovou zkratku pak umístíte i celé rutinní postupy zaznamenané makrem.

Nejvyužívanějšími klávesovými zkratkami jsou bezesporu kombinace pro práci se schránkou. I tady je možnost na zrychlení práce. Zkuste třeba Clipboard Recorder a všechny kopírované položky budete mít zpětně k dispozici, samozřejmě stále s rychlostí ovládání ryze klávesnicí. Užitečnou maličkostí může být i HovText, který z textu umístěného ve schránce při vložení odstraní veškeré formátování. Vyhnete se tak obligátnímu mezikroku vložení a zkopírování z Poznámkového bloku.

Clipboard.jpg
Clipboard Uploader

Hodí se také zvyknout si na rychlé prohledávání indexovaných položek. Ve Windows 7 stačí stisknout na klávesnici tlačítko Start a začít psát název programu – nemusíte ho ani dopsat a po odklepnutí enterem už se první nalezená položka otevře. Je to velmi rychlý způsob spouštění programů či otevírání souborů, pokud jste zvyklí pracovat spíše s klávesnicí.

Máte vlastní utility pro Windows, nebo vás zajímá, co používají ostatní? Navštivte fórum Živě.cz.

Zabývali jsme se jen činnostmi, které jsou dané systému. Pro rychlou a efektivní práci s počítačem pak musíte vybírat ještě správné programy pro již specifické činnosti, jako je elektronická pošta, přehrávání multimédií či prohlížení webu. Zrovna v takových základních činnostech máte velké možnosti výběru. Ale o nich zase někdy příště…

Diskuze (39) Další článek: Intel předvedl levný optický přenos s rychlostí 50 Gb/s, cílem je 1 Tb/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,