20 GB orthofoto dat na Internetu

Úřad města Hradec Králové uveřejnil na své internetové stránce ortofotomapu Hradce Králové a okolí. Velikost výsledného souboru před kompresí programem MrSID Compress je cca 20 GB.
Úřad města Hradec Králové uveřejnil na své internetové stránce ortofotomapu Hradce Králové a okolí. Velikost výsledného souboru před kompresí programem MrSID Compress je cca 20 GB.

Data jsou zpracována pomocí technologie MrSID Image Server. Velikost výsledného souboru před kompresí programem MrSID Compress je cca 20GB (106 250 x 80 001 pixelů), po kompresi je to cca 200 MB.

MrSID (Multi-resolution Seamless Image Database) vyvinula firma LizardTech, Inc. na zakázku vlády USA a FBI pro ukládání a on-line manipulaci s digitálními záznamy otisků prstů. Tento kompresní program se dnes stává základním nástrojem pro práci s rozsáhlými rastrovými soubory a tvorbu jejich archivů. V oblasti GIS mohou jako první začít využívat jeho výhod uživatelé ArcView GIS verze 3.1. MrSID Compress je nabízen ve třech typech lišících se velikostí rastrového souboru, který je možno zpracovat.

Hlavní rysy: MrSID umožňuje komprimovat vybrané vstupní soubory do jednoho výstupního souboru a zajišťuje bezešvou strukturu dat. To umožňuje rychle vybírat a prohlížet libovolnou část rastru bez nutnosti probírat stovky souborů a hledat požadovanou lokalitu nebo otevírat mnoho souborů, aby bylo vidět celé rozsáhlé území najednou. Přístup k libovolné části rastru je velmi rychlý bez ohledu na jeho velikost a požadované zvětšení/zmenšení.

MrSID používá patentovaný způsob komprimace a uložení dat, při kterém není nutné dekomprimovat celé soubory, ale dekomprimují se data pouze pro vybraný výřez. Tak lze velmi rychle zobrazovat data z rozsáhlých souborů i na běžných systémech nebo je přenášet po síti.

MrSID komprimuje rastrové soubory jakékoliv velikosti. Poměr komprese je nastavitelný podle obsahu rastru, barevného rozlišení a přípustné degradace kvality v průměru cca 20-50 : 1, maximálně 100 : 1. Přitom dekomprimovaná data lze dále zpracovávat (filtrace, detekce hran apod.). Potřebujete na jedno CD umístit třeba 20 GB dat? Žádný problém!

Diskuze (9) Další článek: Hudba: nový Sonique, novinky Launch.com…

Témata článku: , , , , , , , , , ,