1GHz Pentium III neumí jet ve dvojici

Překvapivá informace je veřejně k mání u Intelu. Gigahertzový procesor Pentium III nepodporuje multiprocessing a nelze jej použít ve dvouprocesorovém provedení.
Překvapivá informace je veřejně k mání u Intelu. Gigahertzový procesor Pentium III nepodporuje multiprocessing a nelze jej použít ve dvouprocesorovém provedení. Tuto informaci získáte ve specifikaci Pentia III na FTP Intelu. Obsahuje detailní popisy parametrů jednotlivých procesorů a v PDF souboru na straně 18 najdete poznámku, že gigahertzový procesor nepracuje v dvouprocesorovém provedení.

Je to zřejmě způsobeno odlišným napájením procesoru a také přísnějšími limity na napájení a teplotu procesoru. Gigahertzové Pentium III využívá o 0,05 Voltu vyšší napájení než běžná Pentia III a také v tepelných specifikacích vyžaduje maximální teplotu 60 stupňů, přičemž ostatní Pentia III se spokojí s tolerantnějšími 80 stupni. To naznačuje, že by mohl být přetaktovanou verzí slabšího Pentia III. O tom, že i Athlon si ke gigahertzu trochu vypomohl, najdete článek na Ace's Hardware. Gigahertzová Pentia III jsou nyní v extrémně omezených množstvích; jedná se spíše o prestižní procesory, které najdete v kusových množstvích u největších výrobců počítačů. Vyžadují výrazně lepší chlazení – nejenže mají vyšší nároky, ale také vyzařují více tepla. Proto by ostatně byly i problémy s uchlazením dvojice takových kamínek. Gigahertz Intelu byl naplánován původně na druhou polovinu roku, to by mohl být reálný termín, kdy se objeví gigahertzový procesor, který si budeme moci dát do dvouprocesorové desky s jeho dvojčetem.

Diskuze (12) Další článek: VNC: Monitor přes kopírák

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,