1GB paměti RAM. Už je to tady!

Jihokorejská firma Samsung Electronics oznámila výrobu 1GB paměťových modulů složených ze 256 MB SDRAM čipů.
Jihokorejská firma Samsung Electronics oznámila výrobu 1GB paměťových modulů složených ze 256 MB SDRAM čipů. Prohlášení následovalo po obdobném oznámení jejího japonského rivala v této oblasti firmy HITACHI z minulého týdne, která uvedla jako termín zahájení prodeje začátek příštího roku.

Společnost Samsung tuto skutečnost oznámila již v dubnu loňského roku, ovšem tehdy se jednalo pouze o laboratorní zkoušky. Na jaře letošního roku probleskly také informace z laboratoří Samsungu o úspěšných zkouškách s 4GB čipem. V obou případech se počítalo s nasazením těchto moderních komponent pouze do televizorů HDTV. Ovšem po avizovaném prohlášení firmy Hitachi začali představitelé Samsungu uvažovat i o nasazení do oblasti výpočetní techniky.

1GB modul, který obsahuje 36 částí 256 MB SDRAM ve dvou vrstvách, odpovídá specifikaci Intelu PC-100 a je tedy připraven pro masovou produkci. Paměť této velikosti umožňuje využívat 1,074,000,000 plně funkčních buněk a uchovává informace srovnatelné s 8000 novinovými stránkami, 160 knihami, 400 obrázky nebo 16 hodinami reprodukované hudby.

Použití se předpokládá v paměťových jednotkách serverů a high-end pracovních stanicích. Doufejme, že nám konečně umožní soužití se softwarem bezmezně "požírajícím" již tak "úzkoprofilovou" operační paměť :-).

Váš názor Další článek: Sedm miliard korun do mobilních telefonů. U nás.

Témata článku: , , , , , , , , , ,